Monday, October 31, 2011

Bila Month End Datang Lagi !!

Entry ni di taip sebaik aku selesai key in sume report !
Kebetulan tunggu boss check so tarik napas kat blog sendiri dulu ..
Sebenarnya kalau nak tau keje yang guna otak lagi penat kannn
Bukan semata² harapkan kalkulator tapi kena kerah jugak berpikir
Tambah lagi aku jenis rajin pikir status FB kannn..lagi la letihhhhhh !

Kalau hari biasa pukul 7.30pm dah boleh gerak dari opis
Tapi ni sibuk ngan month end closing so lambat la sikit gerak dari opis
Hahahaa..pekerja cemerlang kannnn tapi iktiraf sendiri memang tak boley nak buat apa @_@

Ehhhh..tadi encik suami call, dia cakap jam yang aku hadiahkan dia jarum sudah bersepai :(
Adehhhhh laaaaaa....mahal² gitu dia bagik jatuh, memang nak kena nihhhh !!
So plan balik karang singgah klinik jam kat Tesco tu kejap !
Doktor Jam tu sangat cekap..kitaorg memang selalu hantar jam kat situ
Kalau tak boley repair alamatnya lebur la RM1K hari tu kannnnn..huhuhuhuhu

Okeyyy..abaikan jam itu kejap..kalau takde rezeki nak buat caner kan ??
Takkan nak suh encik suami tidor luar 4 hari 3 malam..kesian aku ! ehh..kesian dia nanti !

Nak bagitau nii...aku sekarang tengah nak berusaha mengumpul
Mengumpul semula mood berblog macam mula-mula ada blog dulu !


Tatau apa la badi melanda blog nih ! memang hilang terus mood dia
Nak kata tadek idea elok aje setiap jam ada status hapdet kat FB kannn
Kot ku amek status FB huraikan kat sini kasik panjang pon okey kannnn
Tapi itu laaaaaa...seronok tengok kawan² yang tak pernah lupa nak hapdet blog mereka
Lepas ni nak cuba gakk..paling kurang 1 entry sehari paling banyak 3 entry ku bagikkk!
Doa² kan ehhhh agar mood merapekk ku datang kembali
Boleh ku semakkan wall korang kat FB tu ngan publish Cerita Tentang Shiela Firdaus @_@

Tapii..hehehehe, sebelum terlupa nak jugak wish Tenkiu Very Much pd korang
Korang yang tetap setia jenguk kat sini even takde entry pon kannnn
Kalau nak tau korang la sebenarnya pembakar semangat untuk aku kembali berblog
Tenkiu tauuuu...Aishiteru ! Woainie ! Jeg elsker dig ! Ai love U !!

Sekian Terima Kasih ! Ku sudahi entry hari ini dgn lagu ini ehhhh!
Apa ?? Nak tuju lagu ?? Call radio ..sini tidak di layan ^_*


Assallammuallaikum !!


Friday, October 28, 2011

Salam Jumaat ! Salam Hari Soping !

Morninggg !! Huhuhu..sebelum nak mula bercerita baca dulu 2 status kat FB pagi ni !
Hehehee...status cerita tentang diri sendiri !! 
sampai hari ni masih jadi tanda tnya! semalam lalu kat bulatan kecik berdekatan stadium selayang tetiba terbau menda busuk sgtt then bau tu hilang!Lepas tu jarak dah lebih dari 2km bau tu datang semulaaa ! dah tensen tak tau dari mana bau tu dtg & nak kaber bulu roma yang tiba² menegak ku sound suami "baba terkincit dalam suar ke?" mamat tu siap jawab "sayang gila ke ?" tapi tangan raba jugak kat montot tuu..kekekek !! setakat raba tak cium apa barang kannnnnn @_@
Ini memang kejadian benar ! memang tatau mana datang bau tu..pelikk! musykil masih di hati !! Borak tentang ini la pagi tadi sampai suami pon cakap dia pon rasa pelik sangat dari mana bau tu datang. Kalau nak kata ada lori sampah takde pulak ku tgk kat depan tapi bau tu kejap ada kejap ilang & jarak yang agak jauh dari memula kami tercium dengan kali ke dua tu ! Malas nak pikir panjang kitaorang tukar topik pasal wasiat plak ! Baru je start bercerita tetiba tayar keta bunyik  "pommmmmmm!"..Aduhaii ! Nasib sungguh dia tak bawak laju..kalau tidak tak tau apa nasib kannnn! Sementara tunggu tayar di tukar ku sempat update status bawah ni plak ;; 

Tayar tiba2 meletup..nasib baik keta tak di pandu laju !! Cuma hati yg sungguh tak sedap tgk si suami duk tukar tayar & di sebelahnya keta plak laju2 gila berdesup !! Udah la motor vengom tadi g langgar bersepai kon emergency tu!! Haishhhhh! — at Penchala Link Highway
Dari pukul 6.30 pagi kitaorang kat highway tu..berdesup desap keta !! Serious takut tengok kelajuan derang. Last sekali suami terpaksa mintak tolong kawan opis dia sebab tempat pembukak tayar tetiba bengkok ! Tapi sementara tunggu kawan dia sampai nasib baik tetiba datang 2 motor Plus Peronda !! Fuhhhh..baru ku boleh tarik nafas lega tengok derang kawal lalulintas !!

Jom layan gambar !! Gambar tayar pecah ku tak snap sebab takut nak ke sebelah sana..takut ada keta cium montot @_@







Heheheeh..nak taruk caption kat setiap pic tadek idea plak !! Korang sendiri faham la yer ! Cuma gambar ke 4 tu gambar serpihan kon emergency yang bersepai kena langgar dek mat motor !! Sebenarnya ikut hati nak snap banyak lagi gambor tadi tapi tetiba malu kat deretan keta yang tersangkut tu! Hahahaha..itu pasal la gambar ala kadar je tu @_@

Okey !! Babai ! Karang ada satu lagi entry nak publish !! Insyaallah kalau tidak bz !! (bz ke??)

Assallammualaikum!


Tuesday, October 25, 2011

Cerita tentang Aku, Dia & Mereka

Selamat Petanggg ! Sshhhh..baca sesenyapp ! Nak curi² update sekejap!
Aku banyak menda nak di siapkan ari ni..tapi paling nak di siapkan itu filling
Aku rasa Gunung Kinabalu pon bakal kalah nih kalau masih tak start buat @_@

Hari Jumaat hari tu encik Suami amek cuti..cuti tak kemana pon tapi nak g kemas umah Rawang
Rasanya sebelum ni aku penah buat entry apartment Rawang yang kitaorang belikan..
Since duk bayar macam tu aje husband ajak hias rumah tu
Maybe boleh buat lepak² time weekend ke, time² cuti ke..kannnn!
Ni yang dah hias sikit tapi barang² perhiasan ngan barang elektrik belum masuk !!


Pastu plan nak beli LCD..bila LCD sampai kat umah kat Selayang terus tukar plan
Masuk dalam bilik aje sebab pikir semula..42" nak taruk kat Rawang
Tapi balik cuma sekali sekala kannn..so memang kansel, kalau antar pon maybe LCD lama tu ~!!

Pastu hari Sabtu pulak malam Sarah start demam
Adoiiii..ku bawak ke spital selayang , dari kul 12.30 macam tu sampai kul 2 lebih baru siap
Suhu badan 39C ..balik tu terus tepuk² dia tidor
Lebih kurang kul 5 lebih ku tersedar sebab dengar dia macam merengek
Celik mata padang dia ku dengar dia sebut "mamaaa..sakitt! sakittttt!"
Sentuh badan..Ya Allah, panas sungguh..dan² tu ku tengok badan dia macam tersentak²
Tak pikir panjang terus bawak masuk bilik air mandikan dia
Sambil air mata aku sendiri dah meleleh turun..aduhaii ! kesian dia.....

Pagi ni ku tinggalkan dia dengan kakak ipar..terpaksa kerja sbb takde org back up keje
Malam karang kalau masih begitu nak bawak lagi sekali ke hospital selayang
Jangan kena tahan lagi cukup la kannnn..tak sampai hati tengok setiap hari darah dia amekk !

Oh ye..ini status aku kat FB pagi tadi ! Saja share mungkin berguna untuk ibu yang tatau kann :: 
Pesanan dari seorang Doktor pada daku yang anak kerap demam .."ketika anak demam ibu korbankan lah masa tidor ye..memang agak susah kalau nak kita peratikan aje tapi utk yg tak tau, waktu malam la suhu akan naik & kemungkinan akan terkena "tarik/sawan" tanpa sempat kita perasan!"..huhuhu ! Sarah daku masih lagi demam !! hati tak keruan nak dtg keje tapi apakan daya adikk :'(

Okeylaaa ! Cukup sampai sini dulu ehh! Jumpa lagi kalau masih punya kesempatan ! Babaii!


Thursday, October 20, 2011

Happy Anniversary Dear !


Yuhuuu..Alhamdullillah !!
21 October 2011 ..cukup 10 tahun ku bergelar isteri pada dia !
Sudah banyak susah payah di lalui bersama
Dan hingga ke hari ini kami tetap bersama
Moga akan terus bahagia hingga ke akhir nyawa kita berdua kan ba!

Kita sebenarnya nyata sangat berbeza dalam banyak perkara
Tapi cinta telah menyatukan kita !!
Moga dia juga tahu selain dari anak²..
Dia adalah harta tak ternilai anugerah dari Allah utk daku!!

Happy Anniversary Dear..I love U so much..u jump i tanak jump..berdosa bunuh diri gitu!!

Okbaii!


Tahniah ! Jaga diri baik² !

Salam Selamat Pagi..Chosan !
Hehehehee..aku dalam keadaan separa hepi separa sedihh!
Separa sedih takde kena mengena ngan orang lain..saja suka²
So tayahlah daku cerita ehhh @_@

Nak share kegembiraan dengan korang neh..
Semalam di khabarkan dengan berita gembira
Dua adik kesayangan daku ♥ Ain Roxx dengan ♥ Noor Hamimah bakal ada org baru !!
Weeee...sangat gembira ! Teruja dengan berita ini ..kehkehkeh, aku plak lebih excited dok ??

Hehehehe..nak tau kisah aku masa nak sangat anak neh ??
Tanak tau sila pangkah tutup eh sbb aku nak continue cerita @_@
6 tahun ku tunggu kehadiran anak lagi lepas dapat Qistina
Pantang lewat sehari berpeket² ku beli pregnancy test tuu
Ater dah macam orang nak menjual rupanya
Dari tahun ke tahun tetap frust..padahal dah ada anak tp entahlah
Aku suka ada org dlm poyuttt!!

So ku ingat lagi gurauan sang suami masa besday aku 2007
Bila kawan dia tanya "bagi hadiah apa kat wife?"
Dia jawab "bagi baby"..hahahaha..kalau di kira dari bulan 7 tu hingga hujung bulan 3 2008
Memang tepat hadiah yang dia bagi tuu !

& ingat lagi hari aku test air kencing kat opis ni haaaaa
Mula² nampak macam satu line..aku campak masuk tong sampah
Tapi masa nak kuar tu bila toleh lagik sekali dalam tong tu..satu lagi line yg agak blur timbul
Siap tunduk hulur tangan dalam tong amek semula menda tu
Hahaha..hepi dia tayah nak cakap ! Nasib baik masa tu takde FB
Kalau tidak setiap 5 minit ku update pasal itu !

Bila g klinik, buat scan bagai doktor confirmkan memang ada baby..aku apa lagi !
Baru sebulan lebih dah start sopinggg ! Dalam hati macam nak baby girl lagi
Tapi Encik suami plak nak anak lelaki
Ngeeeee...akhirnya hajat dia termakbul..dapat jugak Zafry Imran tu
Lepas tuuuuu...hahhh! tak sempat Zafry setahun pregnant lagi
Sarah pulak menyusul..tapi dia di takdirkan jadi si bongsu dalam hidup aku
Bersyukur la kannnn...sudah punya 4 orang anak
Walau kadangkala merenyam diri teringin nak tambah lagi !!!

Apa² pon..untuk mereka² itu...Tahniah ! Jaga Diri Baik² ! Sayang Uols !!

p/s : entry di taip dari kul 7 tadikkk!..susunan ayat pon tak menarik dah! maafkan daku dehhh! hahaha...feel kurang sudah!


Wednesday, October 19, 2011

Terima Kasih !

Salam ! Huhhh..lagi sekali ku tenggelam timbul tenggelam timbul !
Nasib baik timbul tak terus tenggelam kannnn...
Ntah laaa..tatau kenapa, mood berblog memang ke laut!!
Puas ku cuba nak update..sign in pastu sign out semula !

Tapi hari ni ku cuba gagahkan diri (ater macam sakit pulokk!)
Cuba untuk hapdet lepas dapat macam² inbox dari kawan yang rindu
Hehehe..terharu kita korang neh tauuu !!
Jap nak tanya 'korang tak pening ke?? kat FB dah berlambak sambung sini pulak?"
Sape jawab pening tak moh kawan...kakakkaakkaka!

Ehhh...apasal tajuk entry aku "Terima Kasih" ehh??
Ada orang bagi apa² ke ?? Sendiri pon dah terlupa !
Kalau nak tau..sebaris ku hapdet entry ni kang g jengok FB
Memang kemaruk gila la melayan status sana ..kan! kan! kan!

Owhh..dah ingat ! Terima Kasih itu untuk korang laaa!
Korang yang sentiasa ada di sisi walau sebenarnya persahabatan kita cuma di FB
Korang yang sentiasa ada untuk menceriakan hari aku
Korang yang sentiasa ada memberi nasihat, memberi perangsang tika diri mula berduka

Terima Kasih lagi sekali !! Aku cuma nak korang tau..prinsip hidup aku hanya satu -->"biar bagaimana pon bermulanya ikatan persahabatan kita, andai di hulurkan padaku insyaallah aku jaga hingga akhir nyawa "

Sayang korang ! Sayang sangat² ! Tak perlu aku sebut nama satu persatu (sebut pon sampai esok tak abes sbb ramai sgt ) tapi aku sangat yakin..korang tau sape korang kannn! ♥♥



Friday, October 14, 2011

HANDPHONE ?? :'(

Salam...wuarghhh! Setelah seminggu tak berhapdet ku kumpul kerajinan untuk melakukannya ! Yupp... sebenarnya best bila bercerita kat blog ni kann..lagi best kalau ada kawan yang setia membaca !! Tayah cakaplaa "alaaa..takde orang baca pon tak kisah laaa!" kalau dah tak kisah baik private kan aje blog tu dokk ?? Tak pon tulis diary..baru la betullll...ngeeeeeeeeee!

Lagi satu sebab aku tak hapdet is bcoz idea yang datang cuma 2 3 baris aje..yang sebenarnya lebih sesuai buat status kat FB !hahhhaa...ate orang bukak blog nak baca entry.."ayarkk kak shiela..2 baris ajewww?"

Dan lagi satu...ini prinsip aku tak kira la apa pon. Kalau jadik apa² ..contohnya ada selisih paham ngn kawan tu BUKAN jenis aku asik duk buat entry hina "kawan yang dah jadik musuh". Orang dah takde apa² dia still nak menyalak. Yess..aku ada buat entry pada awal tapi cukup la sekali. Tak payah nak mendabik dada duk cerita keburukan orang dokk ?? Pastu bila orang lain bergaduh kita pon nak jadik hero..buat entry jugak padahal takde kena mengena..kekekekekekekke! Busukkk punya orang !!

Opssssss...over plak kannnn !Jom balik ke topik asal...ngeh ngeh ngeh ! Ni haaaa..topik kat HOTFM.. "kepentingan handphone !". Aku nak cerita nih..sejak 10 Januari 2009 aku tak pernah tinggalkan handphone walau ke mana pon aku pergi . Dah umpama nyawa kat aku tau..korang nak tau apa kisah sedih sebalik handphone tu??

10 Jan 2009 tu hari Jumaat..nak keluar shopping aku tinggalkan handphone kat opis. Balik dari shopping tengok ada berpuluh² missed call dari no telepon mummy, dari no telepon jiran. Bila ku call balik derang yang angkat bagitau "mami pengsan..dari tadi tak bangun² !"..huhuhuhu, kalau aku sampai awal mungkin awal jugak mami dapat rawatan kannn tapi apakan daya...mami tersedar kejap petang tu tapi lepas tu terus koma. Sabtu petang..dia pergi tinggalkan aku selama²nya..tinggal dengan seribu penyesalan yang tak sudah !!

So pesan aku..nak ke mana² pon bawak la telepon. Kita tak tau apa akan jadi pada mereka² yang tersayang sepanjang ketiadaan kita..kannnn !!

Huhuhuhu..aku dah start neh rindu mummy ! Oklaaa..stop dulu lah sebelum air mata terus mengalir !


:'(



Wednesday, October 5, 2011

memaafkan ..sukar tapi sangat indah!


Sedikit kata untuk renungan bersama. Tidak cuba untuk menjadi "Google " tapi sekurang²nya benda yang kita tau kita share untuk menafaat bersama dan apa yang kita tak tau kita bertanya...kan~!!

Hari esok tiada sape yg mampu duga..Pasangan suami isteri andai punya sengketa jangan biarkan sampai tidak bertegur sape beberapa hari ! Bangun pagi hulurkan kemaafan kerana kita mungkin tak tau bila dia melangkah keluar pergi kerja..itu mungkin kali terakhir kita berpeluang menatap dia..Ajal tak lambat walau seminit, tak tunggu urusan kita selesai terlebih dahulu !

 Salam !




Tuesday, October 4, 2011

gelora nafsu !

Morning..ngeeeeeeeee!! aku masih bz dengan month end
Semalam abes keje pukul 10pm smpai umah dah 11.15
Anak² sume dah lena di ulit mimpi..huhuhu, X sempat nak bermanja !
Tengok gambar Sarah nih ..kemain lena, puas ku cubit pipi dia buat dek aje :(

Ni nak tanye...sape baca ruangan GELORA NAFSU kat Mingguan Malaysia tu ??
Alahhhh..setiap ahad! Dulu tajuk dia Di Celah² Kehidupan
Korang nak tau ?? Tanak pon aku bgtau..aku suka sangat baca ruangan itu
Dan hasilnya aku agak lantang menyatakan pendapat ..
Tak kira la orang suka atau tidak dengan pendapat tentang rumahtangga itu
Tapi aku luahkan jugakkk...cuma bila ada kawan yang komen,
Ku amek komen itu kalau ia memang berguna

Last week punye tajuk pasal keluhan suami tentang isteri yg mengabaikan dia
Banyak berguna tauu untuk kita isteri ni
Sebab kadangkala kita dah rasa kita buat yang best..yang terbaekk
Tapi sebenarnya tanpa sedar kita dah buat pasangan rasa kekurangan
Dan hasil penutup cerita beliau "Jangan Sampai Saya Beralih Cinta Baru Dia Nak Tersedar!'
Tengokkkk..lelaki suka mencari jalan mudah
Tanpa dia sedar selepas itu mungkin banyak lagi masalah yang timbul kannnnn!

Hehehehe..awat aku suka bercerita tentang hati ehhh ??
Dah kwn aku ada yg cakap "U ni dh mcm Sri Siantan!"..ngeeeeeeeeeeeeee
Mana tau nanti boleh jadik seorang kaunselor kannnn ^_^

Pastu aku teringat perbualan dgn seorang kawan lelaki nama biar ku rahsiakan..bkn sbb apa
Selain ku takut dia di baling pinggan dgn sang isteri
Kku takut jugak dia dapat glemer macam daku...cehhhh!
Dia cakap kat aku "shiela..u tau lelaki lagi² yang dah bergelar suami ni walaupon nampak macam ni sebenarnya suka di pujuk ?? Ni tidakkk..bila cakap sesuatu & I cakap "No" dia terus tarik muka, diam tak bersuara ! I harapkan dia memujuk ..merayu tapi kalau dah diammm macam tu..mampus kau la !"
Hahhaha..itu yang dia cakap ehhh! Ku tak tapis langsung tuuuu..macam siottt kannn!

Tapii..ku amek itu sebagai satu luahan & pengalaman dari seorang lelaki
Pada mana² isteri yang langsung tidak perasan menda ni..cuba renungkan !!
Kita kena ingat dokkk..lelaki berpaling arah biasanya pada wanita yang agak manja
Tapi tu laaa..bila dah ada anak kadang kita terlupa semua menda ni
Perhatian 100 % pada si anak sampaikan takde masa langsung nak manjakan suami
Manjakan pon time tettttttt ajeeee..time lain tadakkkk!....ngeeeeeeeeeee
Lepas ni maybe kita semua (termasuk aku laaa kannn) boleh pikir kebenaran kata lelaki itu
Walaupon mulut dia memang agak keparattttt laserr tapi yuppp..still ada kebenaran kan !

Kita berusaha tapi still DIA yang menentukan
Kalau dah segala usaha untuk menjaga perhubungan ini ke akhir hayat
Tapi DIA dah tetapkan setakat itu jugakkk....apa daya kita untuk menghalang ??
Cuma sebelum cuba pertahankan..jangan sesekali menyerahhhhh !!


Bye..insyaallah nanti kita jumpa lagi !!



Monday, October 3, 2011

kekuatan itu datang dari dia !

Bagaimana ingin memulakan bicara ?? Biar ku copy sume yang telah ku tulis dalam group daku itu sebab bukan semua mereka yang minta pandangan ada dalam group daku kannn .

Di tanya dengan berbagai soalan..dengan berbagai pendapat & juga nasihat..ini sedikit komen untuk apa yang daku lalui ---- >hurmmm !! tidakkk..sy tidak cukup kuat tidak cukup sempurna tidak sekebal mana !! tapi arwah mami tinggalkan sedikit kekuatan yg selalu dia pesan sebelum dia pergi tinggalkan saya buat selama²nya !! sy lihat bagaiman dia tabah tanpa setitis air mata di khianati sebegitu rupa !! ingat lagi..ada satu hari pukul 5 lebey sy kejutkan dia "mami..dia tipu ilaaa!' ku nmpk air mata di mata seorg ibu tp saat itu tgn dia pegang bahu sambil cakap "ila kuaaat..anak mami kuat, lelaki boleh dtg pergi mcm tu tapi bukan anak²..ila kan ada Yun, ada ank² lain !" dia tak pernah tunjuk kelemahan dia bahkan dia selalu pesan kami "masalah ini antara mami ngn papa bkn anak² dgn papa..jgn benci papa!"..Hingga kini..kekuatan itu mmg dtg dari dia !! Kelukaan dia di bawa hingga ke mati..& kini sy ingin jd seperti dia walaupon tau itu sgt sukarrr!


ini pula komen dari daku...atas komen mereka pada setiap status daku ---->sekali air bah sekali pasir berubah! X perlu di ungkap "X pyh la tunjuk baik sdgkn org tau sape kau dulu " ..setiap org boleh cuba menjadi yg terbaik begitu jg sebaliknya !! X perlu menghentam tp cuba bg sokongan yg X berbelah bg !!** Sahabat yg baik tidak akan melulu menyokong sahabat dia jika jelas ada kesalahan yg di lakukan tp dia akn sentiasa ada utk bersama² membantu meleraikan kekusutan yg timbul !! 

SAYA SAYANG AWAKKK !!!



mengapa wanita sering menangis?

Ya اَللّهُ, mengapa wanita sering menangis?

Jwbnya: Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa,
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak²nya,

KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,

KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk mencintai anak² dlm keadaan apapun,
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,walau disakiti oleh "orang" yang ia sayangi..

Wanita mahluk kuat, tapi jika satu saat dia menangis itu kerana KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru."WANITA..KAMU ISTIMEWA"..=__=
*
** suka dengan kata² ini . ku copy dari status seorang kawan. Entahlaaahh..lately ni hati jadi sedih bila lihat mereka yang daku sayang di duga dengan perbagai ² ujian. Yang masti mereka kuat kerana itu mereka di uji kan. Moga ada sinar untuk pengobanan itu nanti..insyaallah !!

lagi satu..ini ayat yang sering bermain di fikiran daku lately ini ---> NIAT TIDAK MENGHALALKAN CARA & CARA KADANG TIDAK PERLUKAN NIAT ...terlintas kata² itu bila membaca berbagai kisah yang tentunya mengusik hati aku sebagai seorang wanita...huhuhuhuhu.

bercakap kadang mudah kannn ..lagi mudah bila tidak mengalaminya tapi entahlahhh...kalau aku juga di duga sebegitu sekali lagi..moga aku di beri kekuatan untuk keluar dari kesengsaraan itu... :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket