Thursday, March 22, 2012

INI HARI KAMU !

22 Mac 2008 dulu hari Sabtu !
Ingat lagi dari hari Khamis malam tak boleh tidor !
Tak boleh nak tidor kerana gementar tggu 22 Mac 2008
Ye laaa..kelahiran Zafry tu memang mintak di operate
Kat swasta kannn..cukup usia kandungan memang boleh buat

Bukan tak nak melahirkan cara normal
Tapi melahirkan Qistina membuat trauma itu kekal kat ingatan
Tak sanggup lagi..biarlah di operate

Ingat lagi appointment ngn doktor kul 10 am
Pukul 7am Sabtu tu dah lepak² ngn family
Masa tu arwah mami ada lagi..dia pon eksited
Ye la kannn...dah 6 tahun takde baby
Kehadiran Zafry dalam family mmg di nanti
Lebih² lagi baba memang mengharapkan dapat anak lelaki
So masa doktor sahkan baby boy..hepi la dia !

Ini gambar dia petang di lahirkan
Keluar 3.8kg..fuhsemangat !
Tgk tepi bibir tuuu..ada tanda merah kannn !
Alhamdullillah..sihat, sempurna sifat :=)

Dan hari ini cukup 4 tahun !


Dah besar ! Doakan moga Zafry jadi anak yang berjaya dunia akhirat
Yang menyayangi keluarga kannnn ..
Mama, baba,kakak & adik
Termasuk derang nih :
Presiden
Wakil Presiden
Menteri Agama
Menteri Badan Usaha Milik Negara
Menteri Pertahanan
Menteri Dalam Negeri
Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia
Menteri Kebudayaan dan kesenian
Menteri Kehutanan
Menteri sumber manusia
Menteri Kelautan dan Perikanan
Menteri Kesihatan
Menteri Kewangan
Menteri Komunikasi
Menteri Koperasi
Menteri Luar Negeri
Menteri Tenaga kerja
Menteri Pembangunan Daerah Desa
Menteri kebudayaan dan kesenian
Menteri Belia Dan Sukan
Menteri Pendidikan
Menteri Perdagangan
Menteri Ekonomi
Kepala Badan Perencanaan Pembangunan Nasional
Menteri Perhubungan
Menteri Perindustrian
Menteri Pertahanan
Menteri Pertanian
Menteri Perumahan Rakyat
Menteri Teknologi
Menteri sastera Negara
Menteri Sosial
Menteri Tenaga
pengetua
guru besar
cikgu kanan
cikgu hem
cikgu seni
cikgu sejarah
cikgu math
cikgu pjk
pembantu kerani
cleaner
mat dispet
mat pet
mat lima suku
mat rempit
mat belia
pemilik facebook
pekerja facebook
chef
tukang basuh pinggan
pelayan
Doktor
nurse
pesakit
pelawat pesakit
kerani hospital
Manager Hotel
Manager Restoran
Manager Sea food
Manager Supermarket
pekerja hotel
pekerja angkat barang hotel
pembawak lori
encik Mark Zuckerberg
encik abu
encik hassan
encik anuar
cik siti
cik joyah
cik minah
abg manan
abg mior
abg sepul
tok mudim
tok ketua
pak imam
bilal
ketua daerah
penjawat awam
penjawat swasta
kaki lepak
budak skola
budak skola perempuan
pekerja mydin
pekerja the store
budak emall
budak skim cepat kaya
budak siber
kaki anta virus
kaki cilok cips poker org
orang gila
Pengemis
dan Seluruh Kampung


Ucap kat abang "HAPPY BIRTHDAY SAYANG !"


LOVE !!


Monday, March 19, 2012

AIR TANGAN SEORANG IBU ! - Updated-

-setelah borak² dgn kawan² baru ku sedar kenapa cheese cake itu bertukar menjadi yogurt tanpa rela ! susu kan kena masuk 400 ml..ku dah termasuk satu kotak yang sukatan dia adalah 1 Liter bersamaan 1000 ml .. sekian terima kasih ! sekarang boleh gelak !-

Rabu lepas ku order tepung cheese cake segera dari kawan FB..Nurul Iman
Nampak macam besttt..so since memang tak penah buat cake
Tak pandai buat cake tapi teringin nak bagi suami & anak² makan
Ku oder jugak dengan kawan tu..hehehehhehe !
Berangan nak buattt cantik² macam gambar dalam album dia nih :

Cantikkan dan sangat menyelerakan kannn ?
Senang aje nak buat pownnn ...400 gm tepung + 400ml susu segar
Pukul sampai kembang..masuk bekas & masuk dalam fridge selama sejam !
Ehh japp..cer baca status ini dulu : 
Jumaat ye hari ni ?? Ecehh..buat² tnya ! Selamat Berhujung Minggu !Kelmarin hasben tnya "Apa menda ni syg?" refer to bungkusan pos laju yg sy bwk balik ! Sy jwb "tepung nak buat kek!" dan dia jwb apa ntah sy dah terlupa tapi yg jelas ada timbul keraguan dari respond dia masa tu ! Huhuhu..jgn pandang sebelah mata suami ! Ku cakap "Tggu nanti syg buat..mesti sedap!" (ada riak kat sini !) Dia diam tak jwb apa cuma senyum sinis ! 

Hahaha..so esok nak jalankan misi membuat kek ! Tapi ssshhhhh jgn bocorkan rahsia ehhh..tepung kek tu cuma tambah susu pukul sampai kembang masuk fridge & after 1 hour ..ready to serve ! Tepung Segera dowhh ! Dia bkn tau..sure besok dlm hati dia bangga smbil cakap "Dah pandai masak bini aku nih!" ;p
Fuhhhh...memang tak sabar !
Berkobar kobar untuk buat cake ituu !
Dan Ahad tu ku mulakan misi itu !
Dan inilah hasilnya
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


Hahahahaha..yang aku suh korang scroll ke bawah pon tatau nape
Walhal dah tepek dah gambar cake ni kat facebook
Nak kaber malu ku cakap kat somi "Ini Yogurt!"

Takpe ! Takpe ! Asal ada usaha nak membuat dan nak mencuba
Dengan niat nak bagi suami & anak² makan..dah dapat Pahala kann kann kannnnnn :p

Okbabai ! Sape ejek SIAP !


Friday, March 16, 2012

SATU TUGAS SATU HARGA

Apa ? RM700 utk maid ? Hanya utk masak dan kalau nak kemas kena bayar lain ?? Usah ribut² dong ..nggak perlu pembantu rumah ! Anak² di hantarkan saja ke taska, rumah bila pulang dari kerja sendiri saja kemas..ajak suami dgn anak² sama menolong..nah beres satu masalah !**Mau 1000 daya tak mau juga ada 1000 alasan**
Agagagaga ! 11 tahun dah ku kawen..mana penah pakai maid ! Buh status kat bawah mcm pakai maid tu kan !! Walaupon harga ku byr kat org jaga anak dh lepas dr byr pada maid tapi TAK KAN sesekali ku menggunakannya ! Setakat jadi kes hilang barang² rumah rasa takde hal lagi..tapi kalau hilang suami ngn anak² camne ?? Byk sgtt dah jadi kann ..so saya memilih SAY NO to maid tak kira tempatan mahupon maid dari Indon !

Dan selama 11 tahun apa yg saya praktikkan -->suami, anak² semua harus sama² menolong ! Si suami tu atas sukarela dia la kannn sbb dia mmg jenis rajin ! Yg anak² tu dari umur 6 tahun dah ajar kemas umah, basuh baju sekolah sendiri & iron sendiri ! Ku tak sesal buat begitu walau ada tanda sterika terkena kat tgn sbb bila dah besar ni diaorg sgt berdikari..even skrg baju keje daku derang yg amek gosokkan ! Alhamdullillah !**lentur buluh biar dari rebung**
Ini dua status aku kat wall facebook pagi tadi ! Satu tugas satu harga untuk maid ! Satu harga bernilai RM700 !! WTH ! Mengarut ! Seyes mengarut ! Tapi dont wori..menda ni tak akan berhasil kalau kita tak bagi kerjasama ! Semua pon kat tangan kita kannn ??

Jom berbalik dengan cara mak² kita jaga kita dulu ! Tapi dulu tak byk jenayah kan ?? Ehhh..kaitan ?? Malas nak ulas..sila paham sendiri ! Senang cerita la kannnn...baca balik status kat atas tu ! Aku memang tak pernah guna maid ! Time nak keje hantar anak² kat umah pengasuh..balik kerja amek ! Umah kitaorang satu family buat ! Senang kannn...sama² susah, sama² senang !

Dulu masa kecik begitulah arwah mami ajar ! Dia keje kilang..ada shift ! Keje kitaorg kat umah..balik sekolah kena kemas umah kena masak ! Dulu mami tinggalkan RM3 untuk beli ikan ! Tak kisah la masak apa as long perut terisi ! Masa tu tahun 80an RM3 boleh la kenyang lagi kannn ! Sekarang..setiap hari kena tggal RM15 kat derang untuk satu lauk !

Dulu ingat lagi..time nak sapu karpet, mami ajar taburkan bedak terlebih dahulu ! Umah takde vacumn cleaner bagai ! Guna manual..penyapu lidi ! So bila kesan bedak dah tak ada means boleh stop menyapu ! Dah bersih ! Semua sebenarnya terletak kat tangan kita nak mengajar anak² ! Aku bukan tak penah kena hentam sbb suh anak buat kerja dari kecikk ! Tapi..bukak mata pekakkan telinga ! Kita tau untuk kebaikan anak itu sendiri..insyaallah akan okey !

Kalau satu tugas satu harga bernilai RM700 itu berhasil maksudnya anak² skrg tak payah nak belajar berat² sgt dop  ?? Jadi maid aje dah masyukkkkk..... !! Mengarut !

Jom..say no to SATU TUGAS SATU HARGA RM700 !

OKbai !



Wednesday, March 14, 2012

Tajuk tak tau ! Takyah tajukk..baca aje entry !

Haishhhhh
Berhabuk bersawang lagi blog di tinggalkan
Takde mood nak mengarang
Takde mood nak bercerita ..
Tapi nak mengadu boleh ??
Huhuhu..kang orang kata memanjangkan cerita pulak kan ??
Tapi takpe laaaaa...cerita jugakkkk !

Selama jadi pengguna tegar FB
Ini kali pertama saya di serang di inbox oleh "kawan"
Ayohhhh...kali pertama dia hantar inbox boleh la hati terpikir
"Owhhh..maybe aku ada silap"
Tapi lepas tu bila dia amek masa 3 hari untuk antar inbox bertalu kat aku
Terus terpikir "Uikssss...minah ni sure dengki!!"

Even aku nak bercerita tentang kebahagiaan aku dengan suami
Kebahagiaan aku dengan family
Kemampuan aku nak beli apa pon
Kenapa itu mebawa masalah pada dia ye ??

Dan paling tak menahan
Di tuduh aku bagi ubat guna² pada suami
Supaya suami tunduk pada aku
Supaya suami perlu buat² baik dgn aku
Huhuhuhu..SUMPAH! Tuduhan ini terlalu berat
SUMPAH aku tak akan maafkan selagi dia tidak dtg memohon maaf berdepan !

Jelas sgt kat sini ...tak ada nak usik dia
Post status pon selalu tentang diri sendiri
Tapi menjadi kudis pulak kat dia
Pelik kannn ???

Sakit jiwa barangkali
Ketandusan kasih sayang kurang belaian
Aku doakan kamu juga akan ketemu bahagia (tapi jgn pakai ubat guna² ye beb..kekekeke)

Oklaaaaaa..malas dah nak pikir !
Kita ada kelebihan tu pasal orang tiba² sakit hati kan
Padahal takde kena mengena langsung dgn diri diaaaa..KESIAN !

Oraitssss tukar topik !
Ni haaaaa..nak tunjuk gambar Zafry ni !
Seyes sangat suka dgn gambar² ini !
Tgh download terjumpa plak gambar Aaron Aziz
Apa lagiii..guna photoscape tepek kat sebelah
Hencem kannnn ♥♥ !






Hehehehee....buah hati pengarang jantung !
22 Mac 2012 ni cukup 4 tahun umur dia !


Thursday, March 8, 2012

Kerana Kamu Sumber Inspirasi !

Semalam macam biasa borak² dgn hasben masa otw balik rumah
Borak borak borak terbukak pasal Sarah Irdina
"Dah besar dia kan baaa...comel, bijak plak tu !"
Hasben tersenyum mengangguk setuju
Tapi dia terdiam sebaik aje aku ungkapkan ini
"Dulu kalau ikut cakap doktor suruh gugurkan dia masa mula² pregnant mesti kita takde dia!"
Terharu ..dia memang terdiam seribu bahasa
"Baba pon desak sygkan suh gugurkan..suh ikut cakap doktor, nasib baik syg degil!"

Dan hari ini kebetulan HARI WANITA SEDUNIA
Kerana kamu wanita sumber inspirasi ..terus ku teringatkan dia
Bukan anak lain tidak memberi makna
Tapi kehadiran dia yang memberi seribu cerita dlm hidup
Lahirkan dia cuma 27 minggu dalam kandungan
Kehilangan rahim akibat pecah & tidak mungkin lagi mampu melahirkan
Tapi itu tidak ku kesali..tidak sesekali kerana hadirnya dia sungguh membahagiakan !

Moga lepas ni dia terus sihat ..jadi anak yang bijak pandai & di sayangi semua..amin !


Dia di awal kelahiran & terkini !
Alhamdullilah..sungguh membuatku rasa bangga menjadi seorang ibu !



Wednesday, March 7, 2012

Tanda Aras Shilla Firdaus


Ahakssss!! Kalau korang pakai penimbang berat badan untuk nak tau gemuk atau tidak, aku plak guna tiang belakang opis ni untuk menilai kenaikan berat ini.

Ini tiang yg ada untuk ke laluan dari opis ke tempat parking. Dah lepas tiang ni langkahan kaki boleh membawa hingga ke pintu Sogo :)

Tengok tiang besi tu ada 3 lubang boleh lalukan? Dulu yg tengah pon aku terpaksa mengiring untuk melepasi. Sekarang tak perlu lagi! Jalan straight tegak menegak pon lepas. Dan sasaran terbaru aku untuk melepasi lubang kiri ataupon kanan tanpa perlu mengiring jugak.

Huhuhu..rasanya untuk mendapat begitu pasti mustahil tapi insyaallah..andai ada usaha pasti berjaya walau ku terpaksa menunggu hingga saat ku pencen nanti!

Okbai! Ehhhh ye..ini entry pertama dari Samsung Note! Best jugak hapdet dari hp yer!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 6, 2012

Saya & Cup Cake !

Huhuhu..cantikkannn ?? Sumpahh..sumpah bukan aku yang buat ! Ini ku jumpa kat blog sparklecupcake. Adeshhhhh ..naluri nak belajar buat menda alah ini sangat menebal ! Jap...cer baca status FB tadi ni : 
teringat dulu masa sibuk buat apam pokodot ! sukat susu semua ku pakai botol susu Sarah, nak pokodot ku pakai picagari ubat Sarah ! hahaha..nak seribu daya tak nak seribu dalih tapi apakan daya..apam itu sebaik aje masak dia kempis tak kembang mcm apam org lain ! ngehngehngehhh ..lelaki ituuuu, ye ..lelaki itu gelakkan isteri dia secukup rasa ! gelak smbil cakap "kita beli apam kat kedai yer kalau syg teringin makan !" Sadis kan ! Sapa gelak siap !
Hahaha..pengalaman buat apam pokodot ! Tapi salahh..patutnya nak tepek status ini laaa :
Errkkk ! Jangan gelak ! Hari tu konon nak belajar jahit tapi tak jahit² ! Now teringin nak belajar masak ngan buat cup cake ! Nak ikat perut suami dgn air tgn sendiri pulak (elehhhh..lelaki ! kalau dah gelenya ikat ngn dawai kawat pon nak gatal tu gatal jugak!) ..huhuhu ! sape tau mana blog yg ada belajar cup cake terutamanya, sila bagitau ! Tenkiyu in advance !Yg dlm kurungan tu iklan tauuu..elehhh ! Astro pon iklan byk kannn !!? (Astro gak kena!!..keskeskes!)
Keinginan aku memang kuat ! Tapi biasanya ia bersifat HOT HOT CHICKEN SHIT ! Tapi harap sangat kali ini menjadi anganan aku ni ! Teringin jadi mak² yang terer memasak untuk anak² ! Doakan yeh !


OKBAI ! Ehhhh..kejap ! Sape ada buat kelas belajar buat cup cake ni bagitau..kalau dekat & masa yang sesuai rasa nak join ! Cuma nak korang tahulah ehhh..ku ZERO ! So nak ajar kena dari basic !


Terima Kasih !


Saturday, March 3, 2012

Cepatlah 5 !

Huhuhuhu..aku tak tau mau labelkan aku di kategori mana
Tapi yang rapat dengan aku banyak cakap kategori mengada + gedikk
Hahahah..cakapla apa pon, asal tidak menyakitkan hati sangat cukup

Hari ni..pheeewww ! Tak sabar sangat tunggu pukul 5
Kekasih hati sampai dari Bandung selepas 4 hari 3 malam berseronok (dushhh) dgn kawan² dia
Huahahaha..orang lain laki outstation berminggu berbulan lamanya orait aje aku tengok
Ini baru 4 hari pon dah menggelabah dog ! Tak keruan sangat² rasanya

Bukan apa ...
Takde orang nak buatkan air sebelum tidor
Takde orang buatkan roti telur tengah² malam
Takde orang yang nak kemas² rumah balik kerja
Takde orang yang duk berjaga tengah malam tggu washing machine siap nak sidai kain
Hahaha..semua kejadian dia atas dia buat dgn rela yer
Takde paksaan takde suruh² pon ..best kannnn !

Okeylaaaa..babai !
Mau siapkan kerja kat opis
Hari ni datang sebab nak siapkan month end !
Kalau sempat nak jalan² kat pasar Jalan TAR
Kalau tak sempat..zasssss..balikkk aje karang !

Semekom !




Friday, March 2, 2012

Selamat Hari Jadi Yang ke 58 Tahun !

2 Mac 2012
Kalau mami ada hari ni genap 58 tahun
Kalau mami ada pagi² dah sibuk call
Kalau mami ada tentunya hari ni pagi² lagi aku kacau dia
Kalau mami ada balik kerja karang mesti mami ada masak lauk singgang feveret aku

Tapi mami tak ada :'(
Dah 3 tahun mami tak ada !
Mami pengsan 9 January 2009 petang tu
Padahal tengahari tu dapat bercakap dengan dia
Dia mintak wallet merah..yang smpai akhir hayat pon tak merasa :'(

Ye lahhh...9 January 2009 tu pon hari Jumaat
Hari ni hari jadi mami pon hari Jumaat
Huhuhuhu..serious takde mood nak buat apa pon hari ni !

Mami,


Selamat hari jadi ! Ila sayangkan mami
Ila rindu mami sangat sangat
Ila rindu dengan bebelan mami
Ila rindu ngan rajuk mami
Ila rindu segala galanya pasal mami
Moga mami aman di Sana
Hanya Alfatihah aje menjadi hadiah untuk mami hari ni !!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket