Wednesday, May 30, 2012

Sehati Sejiwa ♥♥

Eheeeee..sambungan dari episode bercuti kat Permaisuri Resort ! Tatau hari bila boleh stop nak bercerita tentang ini !

DSLR aku habis bateri. Malam tu lupa nak charge ! So memang la kekurangan gambar masa sukaneka nih ! Ini morning exercise sebelum mula acara !


Ni tengah menyusun strategi kottt ! Lupa dah diskas menda masa nih ! Yang aku sempat snap ni semua acara suami isteri tapi owhh ye ! Nak bagitau masa acara masuk air dalam botol anak aku si Qistina tu masuk ! Bila wisel penamat di bunyi..haiyaaaaa ! 10 kali kot lari tepi pantai amek air dgn span tu tapi masa angkat botol tu tadak air langsung ! Tak tau dia perah ke mana..hehehehe...muka sangat la letih ! Kesian beliau !

Pastu kan dalam banyak banyak acara yang paling menarik acara sehati sejiwa ! Soklan tentang Pasangan. Tengok soklan dia ehhhh !

Yang ini aku yang jawab dulu :

☻ Warna kegemaran : 
                           Sendiri : Merah                  Pasangan : Putih
☻ Negeri yg ingin di lawati bersama :
                           Sendiri : Terenggan             Pasangan : Terengganu 
☻ Warna baju yang paling banyak dalam almari :
                           Sendiri : Hitam                    Pasangan : Hitam
☻ Lauk yang tak di gemari :
                           Sendiri : Paceri nenas           Pasangan : Ikan Singgang
☻ Lagu Kegemaran :
                            Sendiri : Kehilangan             Pasangan : Kehilangan
☻ Size Kasut :
                            Sendiri : 5                           Pasangan : 8

Tengok yang dia jawab pulak :
☻ Warna kegemaran : 
                           Sendiri : Biru                      Pasangan : Pink
☻ Negeri yg ingin di lawati bersama :
                           Sendiri : Langkawi             Pasangan : Langkawi
☻ Warna baju yang paling banyak dalam almari :
                           Sendiri : Hitam                    Pasangan :Merah
☻ Lauk yang tak di gemari :
                           Sendiri : Ikan Singgang      Pasangan :Sardin
☻ Lagu Kegemaran :
                            Sendiri : Kehilangan          Pasangan : Kehilangan
☻ Size Kasut :
                            Sendiri : 7                           Pasangan :5
Ahaaaaaa..banyak yang tak kena ! Yang kena cuma lagu faveret kita orang aje ! Takpe..yang penting kitaorang memang saling menyintai...gituuuu !

Ni tgk gambar dia nak tarik tali , lawan dengan anak buah ! Yang penting bapak² ni menang okey !


Tu dia yang paling depan pegang tali tuu ! Semangat kannn..dah menang di bahankan anak² buah tu ! Haahahah..4 hari di penuhi dengan gelak ketawa yang sungguh membahagiakan ! Moga ini sampai bila² ..insyaallah !


Peah Crew @ Pemaisuri Resort 26-29 May 2012 ♥♥

Untuk pertama kali keluarga mertua buat family day ! Semua berkumpul kecuali sorang yang ada kat Norway..tinggal kat sana ikut hasben dia . Percutiaan yang sangat happening ! Memang terbaik dan syukur bila menjadi salah seorang dari ahli keluarga derang !

Jom layan gambar :















Hehehehe..ada banyak lagi gambar. Tapi takpe..dah terpahat di ingatan !

Okbai !

Notakaki : Saya dah hitam legam dek cahaya matahari !!



Wednesday, May 23, 2012

Tumpang tanya !

Pstttt ! Saya tahu ada silent reader yang sekadar baca tapi langsung tak tinggal jejak kann (dah memang laaa..nama pon silent reader kan !) Tapi nak tanya nih..cuba korang bagitau ..blog ni korang nak ada lagu² ke atau nak buang lagu² tu ?? Terima kasih in advance yer atas kesudian menjawab !

Notakaki : Sape yang sudi menjawab saya akan amek nama dia untuk lucky draw ...hadiah simple² aje !( ehhh ..rasuah pulekkkk ! )


WORDLESS konon !

Maaf..tumpang tanya ! Saya tak berapa arif ! Kenapa perlu wordless wednesday ?? Tanakkk...saya tak pandai wordless..saya pandai wordmore ! Hehehehe...

Ku tau dan sgt sedar kereta ini sudah sgt uzur tapi tindakan menenyeh sticker angry bird pada badan kereta ini adalah satu vandalisme yg sgt mengharukan hati!!

Dah update kat FB gambar nih ! Tepek kat sini sebagai kenangan !

Okbai !



Tuesday, May 22, 2012

Mencintai Itu Bukan Satu Dosa

Tuhan memberikanku cinta
untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
hanya untuk berkasih berbagi denganmu
atas restu Allah ku ingin milikimu
ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

hampa terasa bila ku tanpamu

hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
hanya dirimu satu yang aku inginkan
ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

atas restu Allah ku ingin milikimu

ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

atas restu Allah ku ingin milikimu

ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

Dengar lagu ni berulang kali di telinga. Lirik menyentuh jiwa ! Bukan kerana terkenang kisah diri sendiri tapi teringat kisah adik² yang mengadu kat inbox. Mintak pandangan mintak pendapat ! Terima kasih kerana mempercayai ! Tapi sungguh...kadang terkedu tak tau nak jawab apa ! Diri pon bukan sempurna sangat nak bagi nasihat tapi kepercayaan yang di beri itu insyaallah tidak akan di persiakan .

kredit to pak google
Bertabahlah adik. Selain dari nasihat yang di beri..kekuatan tu ada dalam diri sendiri ! Orang lain tak boleh melakukan apa² untuk mengubah !
Setuju ! Meleraikan kekusutan dlm rumahtangga bukan semudah A B C ! Bukan juga umpama meremove & block kawan dalam FB ! Ia memerlukan dua hati untuk bersatu membuat keputusan..dua hati yang sanggup terbuka menerima kesilapan & dua hati yang sanggup berjanji untuk mempertahankan cinta hingga ke akhir nafas ! 

"Mencintai Itu Bukan Satu Dosa, Yang Berdosa Adalah Mengabaikan Amanah Setelah Cinta Di Perolehi !!"
Ini status kat FB tadi ! Moga ada kekuatan dan kesabaran menempuh semua yang terjadi ! DIA tahu kita wanita yang kuat dan kerana itu kita di uji sebegitu ♥

Salam !

Monday, May 21, 2012

Nama Saya Shilla Firdaus !

Akaun ni tak boleh masuk tadi ! Macam kena report spam ! Macam aje...tapi ni dah boleh ! Cuma nak cakap..mana la tau kan ! Hati org tak boleh duga..kot ada yg report spam dgn gigih ! So klau satu hari nanti akaun ni korang tak jumpa, korang boleh cari kat Shilla Firdaus II, tak pon kat itsmeshielafirdaus.blogspot.com tauu ! Kalau itu pon kena dont wori..kita create akaun III, IV,V dan seterusnya !!

Saya suka menulis ! Kalau satu hari nanti facebook terus tiada saya tetap akan menulis..menulis di dinding opis, di dinding rumah atau di mana²lah asalkan dia itu adalah dinding !! Okbai !
Morning ! Eheeeee...Quote di atas adalah status saya tempohari ! Tak perlu susah² nak paham rangkap pertama..cukup paham rangkap ke dua ! Saya pon tak boleh duga caner la rupa keadaan bila facebook takde nanti ! Macam dah sebati dengan diri ..cuba tak mo bukak tapi tak smpai sejam sure bukak jugak !!


Nak try jadik penulis novel tak tau mana nak mula ! Setakat cerpen tu boleh laaaa ! Ehhhh...baru teringat ! Ada cerpen tak bersambung lagik ehhh ! Rasanya baru bahagian IV yang dah publish kan ? Tunggu ehhh...nanti ku buat sambungan ! Nak menulis kena feel..ahahaha ! Tulis citer sedih hakikat sangat hepi pon payah jugak nih ! Nantilahhh....tapi sure sambung..insyaallah !

Okeyylahhh...nak bagitau satu menda nih ! Hari ni saya sangatlah MALAS nya ! Tak tau pasal apa tapi memang malas..malas maksimum !

Bai !


Friday, May 18, 2012

Itu Satu Perkongsian !

"Dalam bank suami ada duit isteri, dalam bank isteri takde duit suami "
Morning uols ! Wahhh..semangat hari ni nak update ! Idea dah datang dari petang semalam tapi dia punya tahap malas itu yg payah nak buang..ish ish ishhh !Okeyy..quote tu pernah dengar ada orang cakap kat korang ? Tak pernah sekarang aku cakap ! Hahaha...nampak macam zalim isteri tu kan tapi untuk aku selagi suami redha, tak marah, tak merungut dan tak mendatangkan kebangkrapan pada dia..itu adalah Okey !

Aku tak boleh nak cakap tentang orang lain..still kena cakap pasal diri sendiri jugak ! Memang nampak macam aku suka habiskan duit dia tapi hakikatnya kami mengamalkan konsep berkongsi ! Try buat...sikap begini membahagiakan ! Apa yang kami dapat..masing² akan tau dan ada habuan sendiri !

pic kredit to google
Dulu pernah orang tanya "Ehhh..duit bonus kau , kau bagi laki ke? Dia mintak ke?" masa tu dia nampak aku bank in RM1,000 kat akaun suami. "Takkk..memang saje nak bagi!" .kawan tu tak bertanya lanjut tapi kerut di kening dia menggambarkan dia pelik ! Ahahahah..biarkan ! Asalkan bukan cilok duit dia..tade hal !

Memang kitaorang akan berkongsi ! Even kalau dia dapat bonus pon dia akan asingkan untuk aku tanpa perlu di mintak ! Jangan cakap bonus..hari tu LHDN refund duit income tax RM663 kat dia...RM300 di hulurkan kat aku buat belanja !

Perkahwinan bukan sekadar berkongsi katil ! Bukan sekadar serahan hati ! Itu juga satu perkongsian ! Senang cerita..andai dia hepi, kita pasti hepi..kan ! kan ! kan !

Pastu kannn..semalam tengok la kat Tonton cerita HILANGNYA DOA SEORANG IBU ! Uwaaaaaa ...lagiklahhhh menambah rasa tak nak berkira dengan dia ! Citer tu banyak keinsafan ! Menyedarkan sangat yang duit tak boleh di bawak ke mati ! Tu pasal pagi tadi nak isi minyak keta tak mintak duit dia dahh !! Lepas ni nak "luaskan" sikap perkongsian dengan dia ! Mau buat dia gembira..mau senangkan hati dia, mau di sayangi juga oleh dia ..insyaallah !

Okey ! Babai ! Tapi baca dulu status yang aku tepek pagi tadi kat facebook ! Ini juga ada kaitan dgn perkongsian :

Morning ! Topik chat HotFm:Anda VS Pengawal Keselamatan.Nk dgr cerita ?Tanak pon aku tetap akn cerita! 11 tahun dulu hati ini jatuh cinta pd pngawal keselamatn yg jaga bngunan sbelah Medan Mara.Redup matanya ckup menenangkn ! Senyum di bibir mampu mencairkan !

Dan skrg..pengawal keselamatan itulah yg menjadi separuh dari nyawa ini ! Sudah 11 tahun dia tak pernah jemu dari mengawal hati ini untuk terus menyintai ! Biar serba kekurangan..kasih syg dari dia melengkapkan segalanya ! Chewahhh ..ku cintai dia deep deep tau !!

**alaaa syg ..malu apa nak mengaku suami i dulu pengawal keselamatan ? Rezeki halal kann?Ye lah..ye lah ! I kena bgtau U dah senior officer skrg kan ? hehhehe...

Moral :
☻ Cinta bkn semata² duit..kasih syg yg hadir mampu mengubah ! 
☻ Hidup tak selamanya di bawah..asal rajin semua kesusahan boleh di tangani !

Assallammuallaikum !



Thursday, May 17, 2012

Milik Siapakah Gadis Ini ???

Sudirman
Milik Siapakah Gadis Ini


Milik siapakah gadis ini
Wajah lembut bagaikan sutera
Ingin hatinya ku miliki
Apakan terdaya
Adakahkan terdaya

Milik siapakah hati ini
Bagai berkurun lama kesepian
Ingin aku mencurahkan kasih
Kepada yang sudi
Adakah ia sudi

Lama telah ku impikan
Gadis sepertinya
Mengisi taman hati
Dengan cahaya kasih (suci)
Siapakah gadis yang ku idam
Erkkkk..dengar lagu ni berputar berkali-kali kat HotFM ! Setiap kali berputar setiap kali la teringat kenangan masa umur 12 tahun dulu !! Rasanya aku dah pernah cerita menda ni..tatau kat blog ke kat status facebook ! Takpe..sedangkan Astro pon berulang..mari kita ulang entry pulak !!

Dulu ..ingat lagi Cikgu ni adalah cikgu yang ajar aku main hoki ! Aku aktif main hoki since umur 11 tahun lagi. Itupon kena cabar ngn cikgu ! Dia masuk class masa tu sound "Apasal takde sapa pon nak main hoki ni? Penakut ye?" ..agagagagag, aku dari kecik jenis pantang tercabar, so bagaikan panglima di zaman hang Tuah, dgn pakai seluar track suit, baju sukan ..petang tu turun dgn semangat perkasa !!

So..bila dah lama makin seronok ! Sekolah rendah sempat la wakil sekolah dgn daerah. Penah jadik kapten jugak ! Bila dah selalu turun training ni, kalau balik lambat adakalanya cikgu tu yang hantar balik umah !

So ada satu hari tu...dalam keta, aku ingat lagi cikgu turunkan kawan kat umah kawan tu ! Dah tu tinggal aku penumpang last. Duk depan ! Dan tiba² **Jeng Jeng ** lagu Sudirman ni keluar berkumandang ! Cikgu tu pandang sambil senyum ke arah aku...Aku ?? Hahahaha..patutnya hantuk pale kat dashboard !

Cikgu pandang macam tu pon aku boleh terjatuh cinta ! Gatal kannnn...baru 12 tahun ! Period pon belum ada ..badan pon tak mekar lagi ada hati jatuh chentaaaa ** tampar muka lelaju **. Lepas tu feeling la sorang² ! Simpan dalam hati..tulis dalam diari ! Kat kulit diari siap tulis "Alif Lam Lam Ha..Sape Baca Dia Dosa" pastu siap ada mangga lagi kat diari tu. Alaaaaaa...diari yang kita boleh pakai kunci tu !

Punya la meluah ! Kalau org baca sure orang tu perlukan oksigen ! Lemas !

Pastu satu hari tu balik sekolah, aku dari pintu depan nampak abang aku tertunduk² kat dapur dengan spanar kat tangan. Siap dengan hammer sekali ! Complete la nak menukang ! Jengok dari belakang dia tengah gigih dan bertabah nak cungkil diari aku ! Melompat aku jerit " WEYYYYYYYYYYYYYYYYY" ...huhuhuhu, memang jering punya budak tu ! Nasib baik tak lambat balik masa tu ! Kalau tidak smpai aku tua ni jadik bahan kat dia pulak !!

Kannnn...tapi lama² rasa cinta itu terkubur begitu saja ! Terus menjadi rahsia diri sampai la hari ni aku bercerita detail kat korang semula !! Cinta Monyet Terlompat² !!!

Nak tahu nama cikgu tu ?? Ehhhh mana boleh...kang kawan sekolah baca..MALU LA SHAYEEEEE !!





Wanita Dan Mendesak !

Gambar kredit to Google
Wanita dan mendesak ? Ahaaaaaa..tak payah cakap orang lain ! Aku bagi contoh diri sendiri ! Suka mendesak ! Nak sesuatu desak ! Nak buat apa² desak ! Nak apa² pon desak..tak dapat merajuk ! Tapi takpelah kalau jenis partner melayan kan ? Kalau yang jenis murah hadiahkan saguhati penampar..tak bengkak muka ?? Hahahaha...sure lepas tu sumpah tak buat !

Aku benarnya bukan nak cerita pasal desakan berbentuk mendapatkan sesuatu ! Nak cerita tentang desakan untuk tahu sesuatu ! Contohnya tentang kebenaran ! Kadang² bila jumpa "sesuatu" yang tak kena tentang perhubungan dengan suami..sah² hati jadi tak keruan, rasa nak nangis, rasa nak tau "apasal dia buat canie !" kannn ? Desak lah dia mengakuuu..desak smpai tahap "Ha'ahhh...saya buat !" Dan masa tu la mula meletop kebabom kannnn !

Wanita..selagi tak dapat pengakuan seperti yang dia pikir sure tak puas hati ! Dia umpama wanita dengan aktiviti shopping lah ni ..mana boleh di buat cubaan untuk di pisahkan ! Yang lelaki pulak sebab tak tahan dan nak memujuk..nak tak nak kena la mengaku ! Niat hati tanak panjangkan cerita tapi tanpa sedar.."hantar saya balik umah mak !!". hamekkkkk..tambah panjang cerita !!

Takde moral dari entry ini ! Cuma nak bagitau tentang 'Wanita Dan Mendesak" aje ! Tapi tu laaa..kita semua tak sama ! Maybe ada org boleh kawal..maybe tak boleh ! Bila tak boleh kawal..kena la terima risiko kemudian kannnnn !

Okey babai ! Nak bagitau jugak...password blog baru tadi dah ingat semula ! Chow chin chowwwww !



Thursday, May 10, 2012

Unfriends Notification

Oraitssss ! Saya tatau menda ini berguna ke tak ! Tapi baru seminit download then post status memang keluar notification ! Korang cuba tengok kat gambar bawah ni. Sebelah Home paling kanan tu ada Unfrieds kan ? Ada kaler merah seketol kan ?? Yeahhh..dah ada orang yang unfriends !

CLICK UNTUK TUJUAN PEMBESARAN !
Okey..untuk dapatkan software tu sila sopan santun penuh teliti klik kat sini ---> http://www.unfriendfinder.com . Ikut segala step yang di ajar ehhh ! Nak suh saya yang ajar one by one tak berapa nak reti ! Saya memamg follow apa aje yang dia tulis !!

Tapi ingat ehhhhh...jangan dah unfriends pastu hantar inbox bebukan pulak tauuu..opsssssss ! Bak kata status saya tadi laaaa : Okey ! Sudah siap install "Unfriends" kat akaun ini ! Maksudnya sape unfriends dgn saya otomatik saya dapat notification ! Saje jeee install..hakikatnya "Pinggan Tak Retak Nasik Tak Dingin, Orang Sekali Tanak Aku Seribu Kali tak Hingin !"

Selamat mencuba dengan jaya ! Jangan terlalu serious..kita suka² !

DIET ATKINS - DAY 3

AHAKSSSSSSS..biar status facebook bersuara :
Akhirnya dgn berat hati sy mengumumkan terpaksa berhenti DIET ATKINS di hari ke 3 !! Aduhhh ...sedih hati tapi utk kesihatan diri kan. Langsung tak boleh amek kabohidrat & gula betul² buat badan jadik lemah !! Nak berjalan pon tak larat !

"Sapa kata sayang gemuk ? Dah cantik la mcm tu ! Perut tu aje kempiskan sikit !" .....uwaaaaaaa !Pagi² dah membebel dah tengok sy yg jalan pon tak larat !! So kesimpulan dia diet itu utk sy adalah "diet menyiksa diri & kufur nikmat makan!"

Sekian mekaseyyy !!
Tapi nak bagitau..2 hari buat diet tu saya turun 2kg tau ! So moral dia kalau betul² tahan diet ini mmg sgt berkesan ! Cuma tu laaa...nak angkat tangan nak gerak badan sume tak larat ! Takut mudarat diri so saya plan STOP aje, Diet saje macam biasa !!

Mau tgk menu diet tengahari ni ??

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


SUBWAY..shedappppp ! Jemput makan ehh..bismillah !

Okbai !


Wednesday, May 9, 2012

Indahnya Ciptaan DIA ~!!

Good Morning :)
Hehehehe...pagi tadi duk upload gambar kat sinun
Teringat wajah dia masa kecikkkk...sangat berbeza kannn !
Korang tgk gambar bawah nih :

Ini Zafry Imran. Lain sgt kan dengan masa kecikk :)
Cuba tengok adik dia plak :

Indah sungguh kurniaan dari DIA kan ?
Bahagia saya di anugerahkan dengan mereka² ini !
Eh ! Eh ..ada 2 orang lagi..tapi biasalaaaa..
Dah besar susah sikit nak amek gambarnya :=)

Okbai !

Tuesday, May 8, 2012

DIET ATKINS - DAY 2

Oraitsss...mula² nak cakap pasal orang komen diet ni tak sesuai. Alaaaaa..2 minggu aje tanpa kabohidrat. Dah dapat berat yang kita nak tu kita diet la ikut piramid makanan tu kan ??? Simple aje kannn..lain la kalau 2 tahun tak amek langsung..kufur nikmat tu :p

Okeyyy..pagi tadi ku breakfast dgn telur 2 biji + 1 slice cheese. Alaaaaaa..gambar tak amek !! Terlupa pulokkk. Tapi lepas breakfast dan telor pon dah selamat sampai ke usus besar baru pasan menda ni :


GRRRRRRR..memang tak perasan langsung expired date semalam ! Cilakassssss punya tokey kedai !! Tapi takpeee ...tak sengaja so halal kan aje laaaa !!

Then tengahri nak buat coleslaw..makan ngn ayam bakar ! So keluar tadi g beli kobis ngn mayonis tu ! Smpai opis terburu² masuk pantry nak siapkan ! Ye laaaa...dah pukul 1 lebih masa tu !

So jom tengok proses buat mayonis nih :

Ni beli tadi..2 barang ni RM10.
Potong kecik² cenggitu..aku ni kategori potong cincai ! Yg daun dah itam tu lupa nak buang..dia dah interframe tapi tak masuk pon dalam coleslaw aku !!
Ni rupa yang dah siap di cincang..dah basuh dah nih !
Masuk 1 sudu mayonis...gaul rata² ! Dah siap gaul salin masuk piring lain ! (nak makan bekas kena nmpak bersihkan ?)
Taraaaaa...siap utk di jamah ! Jgn mintak..dah habis
So ..itulah menu aku untuk tengahari ni ! Petang rasa tak makan kotttt ! Dah kenyang sangat !! Sekian ..jumpa lagi dalam entry Day 3. Ku sudahi dgn tepekan status malam semalam kat wall aku :
Cabaran paling getir utk sorg isteri yg berdiet bkn pada masak lemak cili api mak mertua masak, bkn juga pada iklan KFC 50% utk dinner plate ke 2 tapi cabaran itu dtg dari mulut sorg suami!!Berkali2 di offer burger! ! Bila gemuk di tegur, bila diet di bilang pula " diet nak buat apa..gemuk kurus baba tetap syg!"Jangan! ! Jangan hancurkan diet isterimu ini suami! Jangan!!** smbil hulur tgn nk amek burger...ehhh!letak balik..TAKMO**

Notakaki : Tak sabar yaaaawwww tunggu 2 minggu ni berakhir ! Another 12 days to go..chayooookkk !




Berterus terang itu lebih baik!

Berterus terang itu lebih baik. Saya tak cakap saya sempurna 100% tapi cuma share apa yang pernah di lalui ! Bak kata status sorang rakan **Maaf saya dah lupa status sape** Kita post status yang baik² bukan bermakna kita memang sudah sempurna baiknya tapi itu lagi molek dari kita post yang bukan² !

Dalam rumahtangga ni..kena sentiasa ada perbincangan ! Bila tak puas hati kat pasangan lagi elok kita cerita @ bagitau dia. Tak perlu simpan dalam hati kerana lama kelaman rasa itu menjadi benci, dendam yang satu hari nanti kalau meletus lagi buruk kesannya !

Bila dah berterus terang kena la bersedia terima kata² pasangan kita kan. Takkan kita aje nak betul ?

So..andai ada sayang, ada cinta kat dia..cari jalan perbaiki ! Ingat satu..maruah pasangan kita di tangan kita ! Bila kita bercerita keburukan pasangan kita pada orang lain, sedar atau tidak kita turut bercerita keburukan kita !

Lagi sekali..peringatan ini untuk saya jugak ! Terlintas entry ni lepas baca kisah rumahtangga di forum² tadi ;)


Monday, May 7, 2012

DIET ATKINS - DAY 1

Lambat bagitau ..hari ni 7 May aku start diet atkins. Dah macam² produk cuba tapi tak berjaya so nak try diet cara ni plak ! Korang tau ke apa itu diet atkins ni ? Kalau tatau meh ku copy ..ni ada kawan² yg inbox. Sumber dari pelbagai okey :
Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa,spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau & yg sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun,roti canai, roti jala, roti bakar & apa² yg sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula & apa² yg bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...
9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jgn lupa mkn sarapan, tengahari & mkn mlm. Mkn mlm sebelum jam 9 mlm. Jgn ponteng mkn.

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)
Okey ! Ini aje la ku copy ehhhh ! Nak lebih detail korang google aje guna key word DIET ATKINS . Sure boleh jumpa pelbagai info ! Org kata diet ni tak sesuai sgt tapi dari komen rakan² yg dah buat..derang ckp okey ! 2 minggu aje pon !! Takpelaaa..cuba aje dulu ! Kalau tak tahan aku stop !

So nak tau pagi tadi aku breakfast apa ? Hahahaha..aku dah update kat wall FB ! Aku kan suka tulis² kat sana !! Ni :

Pagi tadi hujan lebat ! Pintu dah kunci baru teringat nak start Diet Atkins, so dgn selamba sound kat kak ipar "Bak telor 2biji..nnt org ganti!" Rumah dia kan sebelah aje ngn rumah daku ! Sape suh dia berdiri menyerah diri depan pintu pepagi..kan dah kena poww ! So smpai opis menda pertama masukkan telor dlm microwave 10 minit ! Sementara tggu dia masak baca Beautifulnara dulu !"tettt tettt tettt !" bunyi dah masak ! Bkk microwave rupanya sebiji meletup ! Abes sepah dlm microwave tu ! Takpelahhh..ada sebiji lagi ! So lepas lap² kemas semua amek mangkuk kecik, pecahkan yg lg sebiji "Pommmmm!"...adehhhh ! meletup di tgn !!! Abes baju kerja, pemerah pipi terlepek telur ! Kat sinki tu mmg kesan mcm gempa bumi..cuma tak pecah pinggan mangkuk. Rupa mcm kena rusuhan kena baling telur di mana² !!!GRRRRR..cabaran hari pertama diet atkins !! Rasa mcm nak turun kedai mamak bawah aje oder roti canai ! Utk kwn² opis..maafkan saya yehhh ! Tak sengaja buat satu opis bau telor ! Dont wori..telor tadi sebelum masuk microwave kulit dia dah ku basuh bersih² ! Sekian Cerita Tentang Shiela Firdaus ! Morning !!
Gila sadiskan cabaran hari pertama aku !! Takpelaaa..nak berjaya sure la byk rintangan kan !!

So tengahari tadi aku makan ini :

Heheheheh..kental wessss ! Ni kalau tidak turun jugak kita buat sedutan guna vacumn cleaner aje ! Suh akak cleaner kat opis sedutkan !!

Pastu diet tu malam kena makan before 9pm kan ?? Aisehhh..kena skip la yg itu ! Ni dah pukul 8pm ! Aku takde menda nak makan kat opis nih ! Tahan aje laaa ! balik karang nak rebus telur siap², nak buat coleslaw ngn nak rebus ayam !!  Esok bawak bekal kat opis !

Oh yeee..untuk info 7 May 2012 ni berat aku 66kg ! Kita tggu 21hb ehhh..ada pengurangan atau penambahan !! **opkos nak kurang la kan** Lepas ni ku update daily la dalam blog ini ! So sepanjang 2 minggu ni bawak bertabah eh asik baca kisah ini aje !! Alaaaaa...kat sini okey lagi ! Korang nak tengok hari pertama diet ni aku update apa kat wall ? Jom baca :

Update terbaru dari Atkins Diet :: Pale lutut ada gigil² di skala 2.4 , pale pening sikit & perut mengeluarkan gelombang bunyi sayup² yang kalau di biarkan mungkin memusnahkan Atkins tersebut ! Tapi saya tahu saya wanita kuat..bukan sekadar kuat shopping tapi juga kuat daya tahan makan....CHAYOKKKK !!! **adeh laaaaa**

Kesian kat artis tu ! Betul laaaa..kebanyakan org akan sanggup menerima segala kekurangan sebelum ikatan di satukan tapi mula menjadikan ia sbg satu masalah bila sudah menjadi milik yg sah ! Erkkkk...korang nak tau artis mana ? Google la sendiri...gue nak baca pon carik sendiri tauuu !Jgn marah ! Simptom org tgh diet atkins mmg cenggini...ehh !bkn org lain ! Simptom itu pada saya...celaru sudah ! Tgk skrin FB pon rasa mcm pizza hut yg ada sotong ngn udang lebih...nyummm nyummm nyummmmm !

Atkins Diet : Tomyam pun boleh, tapi jangan letak sotong atau kerang, banyakkan udang, kepingan ikan, dan ketam (ketam dari pasar, bukan crab fingers sebab karbohidratnya tinggi.)Sekian ! Habesla korang ! 2 minggu asik duk baca pasal Diet Atkins aje ! Okbai !
Lagi kesian kawan fb aku kannnn ! Harus membaca segala celoteh tanpa henti !!


So..babai ! Update menggunakan henpon sgt menyusahkan jari jemari tak berapa runcing daku ! Zasssss...gud nite !!




Government VS Private ~

Ngeeeee..lama kita tak bersua cerita kan ! Seyesly takde mood ! Mood sgt ke laut ! Tgh tadak mood tadi round² la blog lain! Terbaca pasal isu service government dgn swasta ! 

Org komplen service goverment sgt teruk ! Rasanya tak lagi sbb sy sering dpt layanan terbaik kat Hospital Selayang ! Anak sakit berapa kali masuk kat situ & so far alhamdullillah cara rawatan derang sgt puas hati ! Ikutkan sy ngn family boleh aje nak g private hsopital sbb semua di cover dek opis tapi sbb nk rawatan terbaik..ku pilih Hospital Selayang ! Cuma nak beranak aje dulu pilih swasta sbb gov tak boleh byk sengih ! Tapi masa bersalinkan Qistina pon kat Selayang tau ! Ye la masa tu keje kerani..mana ada benefit nak beranak macam skrg ! Org lain ku tgk walau jerit sakit tapi bila kena sound dgn nurse dgn doktor derang diam balik ! Tapi aku...kena sound aje mulut melaser sound semula !! Sepanjang sakit tu kejap² ku bangun cabut sume wayar yg derang letak kat perut buat dgr jantung baby. Ingt lagi nurse dtg "Puan jgn tanggalkan ! Kita monitor jantung baby la !" Lepas kena sound "Aku sakit laaaaa..cakap senang aje!" terus dia diam! Hahahaa...darah bini²ku gangster memang kuat mengalir dalam badan !! Nasib baik suami tak berenti² pujuk masa tu ! Lepas bersalin tu mmg fobia gila ! Tu pasal Zafry keluar lepas 7tahun bersalinkan Qistina !! Zafry kat swasta ! Service dia mmg terbaik la kannnn .... service = $$$ !! Mau tak baikk..saje je nak kena la kalau bagi customer marah !

Okey...balik semula pada topik service government bukan topik beranak ***hehehehe** Tak kira private ke government ke itu sume terletak pada attitude individu tu kan ??? Diri sendiri takde adab tak de sopan tu pasal tak boleh nak layan org lain elok² ! Org mcm ni ku pesan..mintak keje betul² tak melibatkan urusan dgn org lain !! Kurang²nya tak kena sumpah tak kena maki ...kan ???

Okbai ! Jumpa lagi !!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket