Monday, April 28, 2014

Ini Cerita Saya ♥

Huhuhu..setelah sekian lama blog ini sepi terbiar . Bukan sengaja tapi seriously tak punya masa yang cukup. Sibuk dengan macam² hal smpai ada masa terasa nak lebih dari 24jam sehari ..heheheheehhe. Tapi hari ni saya nak bercerita dan abadikan kisah ini kat blog saya.

28 April 2014 ..pagi yang sangat² gembirakan hati saya. Sudah berkali² saya cuba untuk tunaikan hasrat anak² untuk tukar kereta yang lebih besar tapi tak pernah berjaya tapi pagi tadi dapat call "Shilla ..loan kereta u lulus kat Maybank "

Kecik di mata orang kann. Apalah sangat dapat tukar kereta tapi kalau sape² yang pernah ikuti kisah saya di blog ini sebelum² ini ataupon coretan pendek di facebook, mesti paham nape saya sebegini eksaited ~

Segalanya menjadi sukar bila nama saya blacklisted pada hutang hampir 36ribu gara² menjadi penjamin kepada bekas suami sendiri. Mujur saya sempat miliki satu Apartment kecik sebelom apa pon lepas tu saya tak boleh buat. Segala jenis loan pon tak lepas. Nak kumpul harta pon tak dapat. ..hahahaha, bahagia dia barangkali sbb dia penah lafazkan pada saya sebaik kami bercerai dulu " Abg akan buat kamu susah sbb kamu tinggalkan abg "

Takpe...hidup kita bukan atas tangan org lain. Saya bermula betul² dari bawah. Bergelar ibu tunggal masa masih kerja di restoran makanan segera. Dah punya Yuyun untuk di jaga dan di besarkan dengan sempurna. Saya beralih kerja pula di pusat beli belah. Jaga cashier. Hati jeles tengok wanita² yang berpakaian pejabat datang shopping lepas habes kerja. Saya berangan² yang saya juga ingin jadi seperti mereka. Bergaya ke pejabat dengan baju yang cantik dan kasut yang tinggi..heheheheh...kemain ~!!

Anganan saya selalunya saya cuba buat. Saya pergi kelas komputer dan habis kursus, saya try apply di semua syarikat yang ada jawatan kosong. Akhirnya rezeki saya dapat kat satu company yang gah di mata saya ketika itu. Bangga sangat. Bila org tnya keje mana,  "Keje Hong Leong Unit Trust "..kemain senyum² jawab padahal gaji cuma RM750 aje masa tu. Hahahahaha....poyo sungguh.

Rasa RM750 tu boleh beli apa dgn dah ada sorang tanggungan yang ayah dia sendiri abaikan ??? Tercekik ! Segala bersukat tapi dari RM750 tu saya kena carik jalan untuk teruskan kehidupan. Pantang boss suruh overtime, saya buat. Dtg Sabtu Ahad pon takpe. Yuyun saya tinggalkan penuh tawakal di rumah sorg² padahal dia baru berusia 6y ketika itu. Redha. Kalau saya takut dgn kemungkinan, mcm mana saya nak besarkan dia ? Nak harapkan keluarga, masing² ada tanggungjawab sendiri. Dan hasilnya, setiap tahun saya naik gred, setiap tahun saya naik gaji dan saya dengar sendiri boss kagum dengan kebolehan saya bekerja walau sekadar berbekalkan sijil SPM. Awalnya siang kerja opis, mlm saya masih kerja di mall. Bila lama² dah kerap ada overtime kat opis, saya berenti kerja mall. Hampir 7 tahun di situ, bermula dengan pangkat kerani Gred 3 smpai lah naik jadik supervisor , saya berenti sbb dapat offer yang lagi bagus.

Masa kerja HLG tu la, saya kenal Jeff. Hahaha..hensem giler di mata saya. Lama jugak dah kenal, akhirnya dia luahkan ingin berkawan. Mungkin serik untuk kawen, saya uji dia macam². Smpai satu tahap saya tak rasa ada org yang akan bertahan dgn peel giler saya , tapi dia kekal di situ berjanji untuk terus mendapatkan cinta dari saya dan menyayangi andai di beri peluang. Lelama terbukak hati . Akhirnya setelah 6bulan bercinta, kami kawen. hahahah...kejap je kan bercinta. Malas aihhh lelama, kang banyak plak jadiknya ....ngeeeeeee ~~

Awal kawen, semuanya bersukat. nak itu nak ini ? Harapan ! Tapi saya tak pernah mintak lebih dari kemampuan dia sbb saya sygkan dia sepenuh hati. Bersyukur dgn apa yang ada. 

Tahun ke tahun, rezeki semakin memihak. Dia tak pernah culas untuk tunaikan tanggungjawab. Cukuplah apa yang ada untuk kami anak beranak. Berangan jugak nak itu nak ini tapi takpe...apa yang ada dah memadai.

Sampailah satu saat, Allah buka rezeki saya di facebook. Saya dah tak ingat bagaimana saya bermula . Yg saya ingat saya bermodalkan RM200. Dari takde langsung saving di akaun, berkat meniaga on9 saya dah ada sikit menjadi tabungan. Saya niat dalam hati, andai rezeki saya ada dgn bisnes ni, saya nak senangkan family sendiri. Saya nak settlekan hutang yang ada dan alhamdullillah, selepas hampir 2tahun, saya berjaya untuk selesaikan apa yang patut dan hari ni kemuncak dia, berjaya apply loan kereta gunakan deposit dari duit berniaga .....

Huhuhu..hidup kita sebenarnya kena ada matlamat. Matlamat yang perlu di sertakan dengan kesungguhan untuk dapatkan. Dan hidup jangan sombong. Kena mengalah, kena beralah lelagi mcm saya yang buat bisnes ni. Kdg ada masa temper naik tapi saya tabahkan hati untuk terus bersabar...hehehehhehe..kesabaran kadang membuahkan hasil yang sgt membahagiakan.

Jgn lupa juga, bila usaha kita membuahkan hasil, akan ada mcm² ujian dari sekeliling. Ada yang membenci tanpa sebab yang jelas. Ada yang menjauhi tiba² dan dalam keadaan ini, saya amalkan diam. Tengok aje Siti Nurhaliza, penah dia jawab segala tohmahan pada dia selama ni ? Takkan...dan tgk hidup dia caner. Semakin hari semakin berjaya. Even saya tak smpai jutawan pon, cukuplah sederhana dalam segala hal dan bahagia di sayangi oleh family sendiri :)

Moga Allah terus bagi saya rezeki, untuk saya besarkan anak² dgn sempurna. Dan moga saya terus mendapat cinta dari lelaki kesygan saya itu smpai bila² pon...insyaallah ! Doakan saya yer.

Oklah..babai ~!! Sekian saje cerita dari saya !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket