Monday, November 16, 2015

Akhirnya Tiba Masa Itu !

Huhuhuhu ...dah nak hujung tahun 2015. Rasanya ini entry ke 2 kan ? Phewwwww ...orang berblog, dia pon nak berblog tapi last sekali sawang mawang terus ...hahahahaha .

Kekangan masa sebenarnya. 24jam pon tak cukup. Mana kan kerja opis, bisnes on9, keje² rumah lagik. Yang sempat hadap FB aje laaa. Hadap sampai lebam ...hehehehehe !

Ni masuk kejap, sebab nak abadikan kisah ini. Huhuhu...lepas ni boleh baca la kot² teringat kann. Nak baca kat FB tu haruu laaa sebab sehari berapa status di update kan kan kannn :p

1/8/2006 --hari pertama saya lapor diri kat Ofis ni ! Kira dah 9 tahun lebih kann. Lama dah kiranya tu. Bak kata kawan saya "dah patut berenti Shilla, bagi peluang kat fresh graduate plak keje situ, ni interview je mesti gagal sbb takde experience "...hahahaha, kau mmg cilako kawan !

9tahun, selain rumah, sinilah tempat saya. Tak banyak sangat nak abadikan sbb takde apa pon. Keje keje keje sampai satu part , terjebak diri dengan bisnes online. Tahun pertama, kedua bisnes takde rasa apa sgt. Boleh je nak bahagi masa dgn elok. Report yang patut submit, mmg ikut dateline . Dan sampai la tahun ni laaaa...saya mula hilang fokus pada kerja opis. Tak tau apa yang saya buat. Sekali boss ketuk, sekali saya jalan. Lain ke lauttt ! 100% pada bisnes. Seronok laa. Duit banyak dari keje kan tapi kenapa hati saya tak tenang ?? Setiap pagi nak keje , mesti rasa gelisah. Huhuhuhu ...feeling ini sgt la tak best nyaaaaa :/

Awal dulu ada cubaan nak berhenti keje tapi takde keyakinan. Risau kalau semua tak menjadi. Mana pulak nak cekau segala nanti..huhuhuhuhu. Dan hasrat itu terus terhenti bila Jeff eksiden. MC 6 bulan tapi cuma 2 bulan je berbayar. Nasib baik duit bisnes dapat tampung. Pastu dapat rawatan pon kat private hospital sbb ada medikal kad dari kampeni. Best kannnn..semua tersedia ! Makin terus la nak bertahan keje sambil bisnes dan sampai la satu partttt.....Dtg serentak dalam seminggu. HOD bagitau nak resign. Bisnes dan keje saya jadik mudah sbb HOD ni. Kalau takde dia, saya masak sgt² . Pastu anak pon takde orang nak jaga dah. Macam² hal . Niat nak jaga anak sendiri pulak semakin membuak² dan sampai la tanggal 13 November 2015, lepas sebelom tu dah diskas dgn Jeff, dah minta izin dia, dgn berat hati saya serahkan surat perletakan jawatan kat opis  ni. Gila berat ! Sgt berat ! Tapi saya tak boleh tamak. Lagi teringat sorang kawan komen "Ingat satu je, rezeki kita bukan boss bagi, Allah bagi "



Lepas tender tu , hati saya kecamuk sgt. Mcm² rasa ada. Teringat mula² kawen dgn dia dulu. Kalau dulu saya sanggup di bawa duduk kat setinggan, kenapa skrg tidak ? Bukannn ...bukan takut ngn diri sendiri sbb insyaallah, boleh je tapi saya sangat takut kecewakan hati anak². Mesti segalanya bersukat ! Memujuk hati sendiri sampai saya jadi tak menentu. Saya takut pada KEGAGALAN  sampai saya terlupa yang saya sebenarnya banyak bagi semangat pada kawan² lain. Teruk kannn ! Pernah susah la ni, tu macam² pikir ! Bila nak lalu pengalaman baru rasa mcm "Oiii ..boleh ke ni ?" Hahhahaa...dah kenapa kau Shilla ? Kenapa pikir gagal ? Majukan la bisnes yang ada tuuu.....huhhh !

"Takpayah rasa apa² kak ! Akak dah submit resignation letter. Apa pon , akak tetap dah berhenti, so teruskan langkah ke depan" lebih kurang gini ayat yang adik FB bagi kat saya. Oklahh ..tarik napas, lepas ! Shillaaa...pandang straight ke depan please !!

Dan akhirnya saya dapat kekuatan untuk redha dengan keputusan yang saya sendiri buat ini . Bukan ada orang paksa pon. Ko meroyan menda ? hahahahaha... Tengok skrin shoot atas. Cinta dia selalu mendamaikan saya. Saya janji , lepas ini saya akan terus buat yang terbaik untuk semua orang di sekeliling saya.

Mula kawen, pakai kancil, duk rumah setinggan. Smpai tahap ni, sudah selesa dgn apa yang ada. Takde menda perlu di risaukan. Apa pon yang datang nanti, semua atas izin DIA kan. Buat yang terbaik je. Insyaallah. Syukur jugak sebenarnya saya ada group Dropship yang sangat hebat. Wanita² hebat di keliling saya ♥ Terima kasih korang !

Dan satu lagi sebab saya berhenti, biarlah saya terus terang ! Saya tak suka boss baru ...bhahahahahahahhahahahaah ! Salah patut di cakap depan², bukan blkg² ! 



Ok. Sebelom saya babai , nah baca status FB saya tadik ::

Impian nak berhenti kerja sudah tercapai ! Saya dah tak lagi kelam kabut nak urus masa. Semua atas tangan sendiri. Dan saya nak moga impian yang satu ini tercapai juga. Nak bangun pagi 5am setiap hari , nak buat breakfast untuk Jeff pegi keje dan anak² ke sekolah !
Hurmmmm..rasanya impian ini lagik berat dari impian nak berhenti kerja dulu ...hahahhaahhaha !

Ok babai !

Friday, January 9, 2015

Alfatihah Mami



Ya Allah. Duk berulangkali dgr lagu Tanpamu CT tu , tiba² baru saya teringat. 

6tahun yang lalu. 9 Januari juga hari Jumaat :Time ni tgh shopping kat Sogo. Mami ada call pagi tadi. Mami mintak wallet merah . 

"Ila belikan laaa. Nanti mami mati tak sempat merasa " 

"Mengadalah ! Org cakap nak mati ni lagi lama umur dia"

Acuh tak acuh jawab mami call. 

"Anak mami ni mmg mcm ni. Semua pon. Mami call je sibuk taknak layan" 

"Dah mami merepek sape nak layan?"

**airmata mengalir**

Balik dari Sogo 2.45, tgk ada miss call bertalu kat hp. Kawan opis kata "Kak, hp byk kali bunyi. Saya angkat. Mami akak sakit. Tak sedar"

Aikk ..baru tadi borak². Takpelah. Karang balik. Saya boleh lepak² lagi kat opis. Pukul 3 lebih baru saya gerak dari opis, itu pon bila jiran bgtau mami dah di hantar ke hospital.

Smpai hospital, kaki bagai terkaku. Mami tak sedar. Doktor jumpa kami dan bgtau "Mami takde harapan" ....

Eh ! Mami ni dah kenapa. Jgn main². Adik saya dah menangis. Saya terdiam. Tak tau nak cakap mcm mana dan akhirnya saya juga menangis kat situ. Tak lama mami di tolak masuk kat Unit Rapi. Mami bangun ! Tgk..saya tau mami kuat. Mami pandang saya. Saya pandang mata mami. 

"kenapa anak² mami nangis ?" mami tanya. Mami pandang doktor 

"Kenapa dgn I doctor ?" , bila doktor explain, mami pandang dan terus menangis "Mami taknak mati lagi " :'( 

Ya Allah. Sungguh tak boleh lupa raut wajah mami. Wajah mcm mintak di selamatkan sangat². Mami baring dgn keadaan yang cukup rentap hati ini melihat. Sebaik doktor tebuk leher mami , terus mami tak sedar. Saya tgk kaki mami lama² mcm lurus. Tanda org nak pergi kan. Kulit mami pon dah pucat.

"Mami ..jangan tinggal Ila. Sape nak dgr lagi kesedihan Ila nanti ? Sape nak jaga Yuyun nanti. Mami...bangun mi ! Bangun "

Setiap masa tunggu keajaiban. Kami tidor hospital. Taknak tinggalkan mami.Nak tgk mami sedar tapi sebaik doktor suruh panggil semua family dekat ziarah mami, dah suruh baca Yasin semua, saat itu hati hancur. Ptg tu masa tunggu kat pintu hospital, adik saya keluar "Mami dah tak ada" 

"Mamiiiiiiii !"  saya terduduk kat pintu hospital.

"sape nak jaga Ila mi?" menangis tersedu tanpa peduli lagi org sekeliling

"Syg ...Jgn mcm ni. Baba janji baba tak akan abaikan syg. Baba janji akan jaga syg smpai bila². Syg dah takde mami, tapi syg ada mak lagi kan. Baba janji. Pegang cakap baba ni. Smpai mati pon, baba tak akan tinggalkan syg. Bangun. Pegi tgk mami kat dalam. " Jeff memujuk perlahan smbil memapah saya masuk tgk jasad mami terbujur kaku. 

Mami dah tak bergerak. Mami dah tak bersuara. Takde lagi bebelan mami. Takde lagi tangan urut kaki ni bila balik keje lenguh. Takde lagi doa dari seorang ibu pada anak². Kami hilang semua itu.

"Ila..ingat. Ila kena kuat. Apa pon jadi, utamakan anak². Adik beradik jgn pernah berpisah" terngiang pesanan mami masa mami ada.

10 Januari 2015. Cukup 6tahun mami pergi. Tinggalkan segalanya menjadi kerinduan yg cukup sarat .

Alfatihah mami. Damailah mami kat sana. Kami adik beradik tak lagi bergaduh mcm dulu. Kalau mami dapat tgk, mesti mami bangga. Boy pon jaga Ila dgn anak cukup baik, sama mcm janji dia hari pertama mami pergi dulu.

Rindu mami..rindu sgt sgt :'(



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket