Monday, October 7, 2013

Ini Syurga Kami ♥

Ngeeeeee...terasa nak abadikan gambar kat blog ini. Gambar RUMAH KECIL TIANG SERIBU kami. Tidak mewah mcm rumah orang lain tapi cukup selesa dan membahagiakan ♥♥

Rumah ni asalnya owner nak jual. Tapi aku dapat sewa dgn harga cuma RM250 . Dah 9 tahun rasanya kami di sini. Sewa tak pernah naik..syukur dapat owner yang boleh lebih kurang :)

Asalnya duk sini sebab Sarah. Dia kan baby pre matured , so perlukan perhatian lebih. Aku seyes tak caya org lain boleh jaga. So mintak kak ipar yang jaga. Sebelah rumah aje.

**Aku agak kompius ngn Sarah ..dia sayangkan kak ipar yg di panggil Mak ni lelebih. Kalau Mak dia keluar , sambil cebik² sedih "Mama..tepon mak suh dia balik cekalang !"...Owhhh..abes apa fungsi mama? **

Hahahaha..back to the story mory yg asal.


Ini ruang tamu secotet namanya . Jujurnya dulu income cukup² makan je la. Korang penah dengar kata "RM3K miskin bandar"? hahaha..kalau betol maknanya mmg kami miskin bandar.

Aku start tukar perabut dan hias rumah bila start buat bisnes on9. Rezeki meniaga memang tak boleh sangkal. Syukur sgt²..usaha lebih dan hasil lebih ♥ 


Ini dapur. Lihat betapa KECIK nya ruang itu kan. Kiranya kalau dia tgk TV aku still tak bole main mata dgn dia sebab dia tgk TV dalam bilik..hahahahah. Kalau duk kat depan, mmg kami boleh blink² kenyit mengenyit ~

Tunggulah..anak² dah besar baru aku berani pindah . Ni pakat kecik lagi..payah nak hantar ke oram lain menjaganya.

Orang lain punye rumah besar tersergam indah kan. Yg kecik ni pon aku nak tayang. Tapi ...RUMAH AKU, sukahati lewwww ~ Hahahahah


Haaaaa..ni umah sendiri :) Kat Rawang. Sangat lama dah tak balik. Tengah plan nak hias cecantik jugak. Kasik meriah kasik sgt cool. Bole buat rumah cuti²..ada masa boleh balik kat sini..kannnn . Pon kecik jugak tapi besar sikit dari rumah yg duduk skrg :)

Okbai. Sekian cerita pasal rumah. Rumah di huni oleh aku, chenta hati dan permata² hati kamikk !


Friday, September 20, 2013

Setelah Sekian Lama (',)

** fuhhh fuhh ..tiup habuk kat blog ** Hahahaha..Morning ! Dah lama gile tak update blog. Dulu kemain kann setiap jam ada entry. Setiap jam ada cerita. Setiap jam ada post. Skrg ? Non hado !! Tapi kann ..jgn salahkan aku. Salahkan opis yg block facebook. So bila derang block facebook aku malas nak tulis blog . Kaitan ?? hahahah..kalau tulis blog nanti bole share kat facebook. Skrg takde tmpt nak share..ntah² takde org pon sedar aku tulis entry nih ...kikikiki..boleh bagi alasan begitu ??

Erkkkk ..nak tulis apa eh ? Takde cerita pon nak share since semua aku dah tulis kat wall facebook. Owh yee..aku baru tau nape aku lebih suka catatkan cerita kat wall facebook. Kat sana mcm lebih dkt dgn kawan². Diaorg datang like, datang komen..lebih mudah kot compare ngn blog . Tapi tu laaa..kesian kat kawan², status yg tulis mesti panjang berjela . Jarang sekali kann status takde "Continue Reading"

Ok..nak cerita apa ni ehh ? hahaha..masih tak tau nak cerita apa. Ni pon curi² menaip. Malas nak layan auditor. Itu mintak ini mintak !**erkkk panjang umur..baru ckp dah dtg tu dtg tu..minimize skrin sat **


Kesian kan jadi auditor ? Dpt staff timbangrasa dapat la kerjasama yg sgt baik . Dpt staff mcm aku, siapkan file then derang kena photostat sendiri ..hehehehe .

Ok ...rasanya ramai dah tahu kot aku skrg aktif meniaga kat facebook. Mcm² di jual. Yg paling banyak brg² baby. Aku kan suka baby. So dari head to toe la duk jual . Ada banyak gak menda² lain. Tgk laaa..mana yg menarik dan bole di jual mmg aku jual. Ni yg latest aku duk jual :


Bantal utk leher baby. Guna bantal ni so takde la kepala baby nak lentok ke kiri ke kanan kann :) Selesa je tidor kekdahnyaaa ~

Then kannnn ...aku tengah diskas ngn kakak ipar a.k.a kakak Jeff. Macam menarik .

Hari tu laaaa. Pegi umah kak ipar a.k.a isteri abang aku. Kemas² umah dia then terpikir kalau vakum cleaner kat rumah aku tu buat duit kan bagus. Skrg kan ramai mak² yg bekerja takde masa nak ngemas. So nak buat servis kemas rumah hujung minggu. Kalau jadik pon maybe area yg dekat² ngn KL je laaa. Kang org Ganu mintak kemas, habis plak duit tol ngn minyak kang..kikikiki.

Tgh nak rancang rapi² . Dah survey charge yg org lain kenakan. So ..tggulah ! Berangan dulu...nanti insyaallah boleh buat :)

Oklah. Itu je cerita kali nih. Jumpa lagi dalam entry lain 8 bulan akan datang..hahahahahah 


Wednesday, April 10, 2013

Selamat Tinggal Sahabat !

Setiap pertemuan pasti ada perpisahan !

Dari 1999 aku kenal dia sebagai seorang sahabat ! Datang opis ada muka dia ! Tak tau nak cakap macam mana. Sedih kottt...ehh sedih laaa sbb aku kan mudah touching ! Teringat segala kenangan !

Dia hanya satu²nya sahabat yang aku ada time aku susah ! Seingat aku..sedar dari koma lahirkan Sarah pon dia sahabat pertama yang datang. Even bagitau aku masih dalam wad yang pelawat tak boleh dtg pon, dia tetap datang ! Curi² aku keluar dari wad nak jumpa ! Ingat lagi..duk atas kerusi roda masa tu !

Dia juga sahabat yang selalu bagi nasihat ! Yang selalu membebel ! Yang selalu menegur !

Ini hari terakhir dia kat opis ! Dia sudah meletakkan jawatan ! Lepas ni dah takde lagi orang belikan breakfast hari² ! Dah tak ada orang bagi wallet pinjamkan aku duit ! Dah takde orang nak bebel² depan muka ! Dah takde orang nak menggosip !

Huhuhuhu...wehhh aku seyes ni tau ! Kot ko baca jgn dtg tanya apa² ! Kang ada air mata yang mengalir !!

Semoga apa yang ko buat semakin sukses ! Moga kebahagiaan terus mengiringi. Terima kasih atas segala²nya ! Terima kasih jadik salah seorang sahabat yang terbaik kat aku !!

Huwaaaaa..sedih oiii !

Thursday, February 28, 2013

Salam Khamis !

Uishhh.. berapa lama takde update kat blog ni ?
Hohoho..takdak masa langsung walau tetap kat ingatan
Seyesly bz sangat² ..bz kerja ngn bz bisnes 0n9 !

Hehehehe..sape yang follow aku kat facebook tau la apa yg aku bzkan tu kannn

Nanti ada masa yg tak tau bila aku update lagi
Apa² pon TQ very much sbb korang sudi singgah blog nih !

Eh jappp..nak tepek satu menda yg aku tgh jual skrg !
Ni salah satunya ..cantik kannn !
Harga pon sgt cantik..harga kawan²



Nak tau detail pm je kat FB deh.. OKBye !!


Wednesday, January 23, 2013

ZAFRY

Ahaaaaaaa...dah masuk 4 minggu kottt
Dah basi nak cerita
Tapi takpee..aku panaskan semula

Rasanya kawan² facebbok aku tahu kan
Zafry dah masuk tadika
Ni gambar dia masa pegi register dgn ukur baju

EHHH..GAMBAR MASA G REGISTER ILANG !hehehehehhe

Heheheheh..seyesly mmg tak sabar !
Dah besar anak sorang ini
Terbayang caner la peel dia nanti kan bila hidup dah start kena study


Ni gambar hari pertama
Semangat..sekali kejut dah bangun
Hensem kannn..tengok la baba dia pulak...hehheehe


Ni plak...tengok tengok tengokkkkk
Pegi punye hensem
Balik jadik apa ??
Huhuhu..nasib baik la sekolah dia bukan jenis ada padang bagai
Kalau tak lagi haru ni
Hahaha...takpe takpe ..dia dalam proses pembesaran kan !

Ok itu je nak cerita pasal dia dgn sekolah dia
Tapi ada menda aku nak cerita lagi
Tengok gambar ni...

Kecik je pon kesan cubitan tu
Tapi cuba korang cubit telinga korang sendiri smpai berbekas mcm tu
Rasa tak nak lempang muka sendiri lepas tu?
Sakit tu der ? Tak tau la kalau org dah biasa kena bantai kan

Ni pon Zafry tak mengadu
Aku terperasan bila dia baring kat riba
Baru 2 3 hari kat sekolah kottt
Bila dia cakap teacher yang buat..dada berombak tahan nak marah
Tak sabar tunggu keesokkan harinya nak telepon
And last bila dah call dah tanya itu ini dah komplen itu ini
Teacher mintak maaf , pastu janji takkan berulang lagi
Huhuhuhu..kalau ulang lagi...tau la nasib kannnn !

Cuma satu je la pasal Zafry ni, time org bercerita anak menangis nak pegi sekolah, anak manja itu ini aku mmg teringat kat dia. Seolah² pandai berdikari. Tgk laaaa..teacher buat mcm tu takde nak mengadu pon. Peha lebam kiri kanan kena cubit dgn org² berkenaan pon dia diam. Seolah memahami yg mama keluar kerja, mama bukan sengaja nak bagi dia sakit so menda yang boleh dia tahan..dia akan bertahan. Skrg ni nak pegi sekolah pon...kakak dia cakap senang sgt kejutkan dia. Dia tak banyak hal ! Rasa bersalah bila hari² kena keluar kerja tinggalkan anak². Membesar tanpa aku di sisi. Aku dah rasa sedih dulu bila mami selalu takde tapi ...takde pilihan lain. Kena keluar. Kena kerja demi mencari rezeki kan.

Moga anak² paham semua tu. Moga mereka semua akan membesar dgn baik. Moga mereka akan jadi orang yang berguna pada semua org di sekeliling ! Moga mereka tahu..mama cintakan derang semua seluruh hidup mama ini !


Tuesday, January 22, 2013

REMOVE

Kejap !
Korang tau kan kat opis aku dah kena block internet² yg tak berkaitan ni
Youtube laaa, facebook laaaa..tau kannn ?
Sure la tak tau..bukangg duk satu opis ngn aku pom kannnn..hahahaha

Elehhh..takde hal laaa..block laaaa
Aku ada tab 10.1, ada tab 7, ada note, ada iphone
Hahahahah..gila gadjet kannnn !
Laki aku dah berbuih mulut mcm org kena sawan melarang beli gadjet nih
Tapi biasa laaa...kalau tak degil bukan Shilla namanya !

Ok..berbalik pada tujuan utama aku tulis entry ni
Korang still boleh dengar ehh lagu² jiwang terbaring kat sini ??
Aku dah tentula tak boleh dgr lagi
Mcm dah bisu ajeee sejak semua di block nih !
So rasanya lepas ni korang akan berkongsi bisu dgn aku
Nak remove lagu tu..tak payah ada lagu lagi senang
Lagipon sure boring kan asik berulang je lagu tu
Aku nak buat yg baru pon tak boleh
Kalau korang still nak lagu aku ada cara lain
Time nak jengah wall aku bukak radio
So kan ada lagu kannn kann kaannnnn...hehehhehee

Ok itu aje kali nih
Bye !

Monday, January 21, 2013

Sarah Irdina ♥

Salam,
Huhuhuhu..sihat keww ?
Aku dah nak masuk 3 minggu On Off demam dan batuk
Rasa mcm nak amek cuti tanpa gaji (kalau boleh bergaji la kann) sebulan duk kat umah
Nak golek² malas, nak bangun lambat
Nak duk umah laaa..duk ngn cenonet² kat umah tuuuu

Dah cakap kat kwn tadi
Dia reply "Boleh..nanti resign terus"
Haiyooooo..nggak sporting dongggg !

Duk umah 2hari seminggu, Sabtu Ahad macam tak cukup
Kejap je berlalu..gila pantas
Tahu² dah malam Ahad

Aku tambah seronok skrg sbb layan Sarah yg dah bercakap tanpa pelat lagik
Kadang² saje je cari gaduh ngn dia
Kadang² saje buat dia sakit hati
Nak tengok apa reaksi spontan dia..heheheh

Ni ...gambar terbaru
Banyak gila pot pet pot pet dia
Saling tak tumpah mcm baba mama dia
Skrg ni asik nyanyi lagu Jang oh Jang
Aku pening dengar
Pastu kalau tak suka apa yg org buat dia akan jeling setajam²nya
Bajet kitaorg takut la tu kannn...hahhahaa

Satu je peel dia yang betol² menaikkan darah
Dia kalau nak..maksudnya nak masa tu jugak
Contoh nak susu..kadang air panas takde, suruh dia tggu kejap
Takde nyaaaa...dia boleh nanges mcm kena pukul
Then kalau nak mandikan dia..kalau dia kata dia nak mandi ngn kak Yun
Jangan harap Qistina boleh sentuh mandikan dia
Semua ikut taste sendiri nehhh..
Huhuhuhu..ini seyes tak tau ikut sape

Tengok gambar dia masa lahir dulu


Alhamdullillah skrg dia dah sihat

Tapi...hahhh !yg ni mmg aku mengsirap
Umur dah masuk 4tahun
Still nak pakai pampers
Bila cakap tayah pakai dia jawab "Nanti geliiii laaa !"
Ater..ntah menda yang geli
Cuma nak buang air besar je dia akan bukak pampers pegi toilet

Dulu bkn tak pernah try ajar dia
Setiap 10minit aku tnya nak kencing ke tak
Dekat 10kali tanya dia kata dia taknak kencing
Kali ke11 belom sempat tanya dah tabur atas tilam
Sarah ! Sarah !
Tunggulah dapat cuti sebulan tanpa gaji tu mama ajar yer !
Boleh simpan duit..simpan kat Sogo...hehehehhe

Oklah bye ! Sekian lalutan kali nih !


Thursday, January 17, 2013

Apa Ada Pada Nama ??

Semalam aku ada tulis status ini kat wall aku :

Ingat letak nama anak Qistina Batrisya tu dah cukup glemer takkan kena ejek, rupa²nya baru nak duduk dia dah merengek " Mama pegi la sekolah. Bdk tu suka ejek nama adik jadi Christiano Ronaldo"

Miahahaha..malas layan la dik. Setakat ejek bukan luak pon. Pastu dia sambung 'Nama baba jadi Tom & Jerry"..hahahaha..sedap nama laki aku Jefry ko pegi tukar Tom & Jerry ye budak !

Bagi aku itu bukan satu isu yag serious sampai buat aku tak lalu makan ke, tak lalu nak buat kerja ke..ok je sbb aku penah kecik. Penah jugak lalui menda² macam tu. Kenakalan anak² selagi tak memudaratkan boleh aje tolak ansur ! Proses pembesaran budak² kannn. Maybe nmpak tak elok di setengah orang..tapi takkan nak aku pegi sekolah sound budak tu ? Dah nampak aku plak budak²nya ! Unless la cikgu² kat sekolah buat satu peraturan baru "DI LARANG MENGEJEK NAMA KAWAN² DGN NAMA YANG BUKAN²...SIAPA YG MELAKUKAN AKAN DI DENDA KETOK KETAMPI NAMBLAS RIBU KALI !"..maybe mujarab !!..hahahahaha

Pastu kannn...esok 18hb kat sekolah parents kena datang collect duit RM100 yang government bagi tu. Huhuhu..ini je la satu²nya bantuan yang aku layak. Yang lain layak tengok aje..hohohoho ! Pastu aku tiba² teringat kat kawan Qistina ni. Kalau dia tengok mama Qistina ni..korang rasa esok² dia ejek apa kat Qistina ? Cer tgk gambar Ninja ni :


Tuuu..tgkk tanda hitam kat dahi tuuu ? Rasa derang akan panggil apa ? Kalau berbelas tahun yang dulu kat sekolah memang kawan² sekolah panggil "Nanded". Makan hati ?? Dulu masa kecik ye makan hati tapi bila dah meningkat dewasa bertukar menjadi bangga sebab tanda seolah² sgt istemewa. Pegi mana² ramai yang masih mengingati. Sbb tanda ni aku selalu jadi perhatian. Dan maybe sebab tanda ni mulanya dia jatuh cinta dan melamar aku jadi isterinya..kannnn ? jap yg ni aku kena kompom ngn dia dulu then aku bagitau ehh..hahahahahahha!

Tapi aku dah buat keputusan..demi ketenangan hati Qistina yang masih kecik dan tanak dia jadi bahan tertawa..biarla baba dia aje yang pegi amekkan ! Aku pon malas la nak cuti takat nak amek duit RM100 tu ..tak pon kalau baba pon malas, mintak tolong kakak ipar aje ! Semalam dah ckp dah. dia jawab "Boleh..pastu aku lesapkan terus 100 tu"..cehhhhhh !

Okbye..panjang plak lalutan kali nih !!

Tuesday, January 15, 2013

Insyaallah Satu Hari Nanti

Sungguh...
Aku serabut lately ni tapi tak tau apa yang di serabutkan
Otak asik ingatkan mami,ingatkan anak², ingatkan suami
Terbayang apa akan jadi pada mereka yang menyayangi
Kalau suatu hari nanti aku pergi tak kembali

Moga di buka hati untuk benar² berubah
Berubah atas nama perubahan yang sebenar-benarnya

Menunggu saat dan ketika yang entah bila akan tiba
Rasanya aku sendiri yang perlu mengorak langkah terlebih dahulu



Hati
Kuatlah untuk melakukannya
Kuatlah untuk memulakannya
Kerana hidup bukan hanya nafsu semata²
Dan hidup bukan menongkat langit untuk selama²nya

Insyaallah !

Monday, January 14, 2013

Cerita Tentang Aku Lagi (",)

Hohohoho... hahh ! Dah macam Santa Claus ! Bukan reti nak bagi salam kannnn ! Heheheh..ulang semula ! Assallammuallaikum !! Lamanya tak berUpdate ! Seyesly takde mood nak berblog ! Lagi sejak ceburkan diri dalam bisnes kecik²lan kat on9 ni kan. Pantang ada masa mesti sibuk ke hulu ke hilir mencari stok ! Korang bayangkan ehhhh...tempat amek stok tu jauh bak Utara ke Selatan, so mana tak penatnya ! Seronok memang seronok ! Dapat ramai kawan ! Rezeki pon mencurah masuk tapi itulah...setelah hampir 2 bulan akhirnya terus demam !! Demam tak boleh bangun. Demam sampai nanges ! Demam tengok muka laki lagi nak mengada...hehehehehehhe

Aku pon dah tak reti nak menulis menda kat sini. Hahhaha... Fuh fuh fuhhhhh..tiup sawang dulu ! Eh japp..henpon berbunyik !!

Perghhh.."Saya call dari Suruhanjaya Sekuriti Malaysia"..terus aku potong cakap dia "I tgh ada discussion dengan boss !"...miahahahahaha ! Org nak update blog , masa tu la dia nak menyibuk plak !

Sambung... Hari ni dah 14 haribulan. Maknanya dah 14 hari dalam 2013 kita tempuh. Tahun ni Zafry dah start Tadika kat Smart Reader. Aku bayangkan dia akan menangis kat sekolah. Meraung² nak ikut balik ! Aku bayangkan teacher akan hantuk pale kat dinding nak layan karenah dia. Tapi...hahahah , ternyata meleset !! Zafry sgt cool ! Sikit pon tak nanges. Muka dia agak cuak sikit je bila time dia tengok ada kawan yang meraung² pegang kaki mak ayah derang ! Hahahaha..pegang kuat tak nak lepas ! Dah lepas mak ayah pon jalan terdengkot² !! Sakit punya pasal ! Lepas tu masa aku cakap nak balik tu, dia siap lambai lagikkk ...wahahahahah ! anak mama yg hensem dan bijak ni mmg bestkan !

Then aku try pujuk Sarah masuk tadika tu jugak..dia jawab "Takpayah..kakak kecik lagi !"..kannnn ! kecik lagi katanya ! Time aku nak suap makanan dia boleh plak cakap "Takpayah ..kakak dah becar, kakak cuap cendili !"...Kakak katanya ! Nak adikkah ???

Qistina plak dah masuk darjah 5. Dah anak dara dah ! Yang paling bagus..tahun ni pakai baju sekolah boleh 2 hari baru tukar baru. Kalau tak sebelum² ni, pegi sekolah putih bersih balik macam orang keje kebun pisang ! Berpasir hitam baju ! Kasut jgn cakap...sampai dah takde daya nak tolong basuh ngn tangan..aku masukkan je dalam washing machine. Siap bunyi "gedgung gedegang gedegunggg" kasut berlaga² ! Hahahah..masa buat tu make sure baba kerja..kalau tak kena bebel ! So tahun ni dah nampak okey !Dah pandai bersih ! Suka melawa la katakan ! Nak pegi kedai pon bukan main ikat rambut semua !

Kak Yun plak, semetara tggu SPM ni sebulan je kerjanya ! Alasan takde transport ! Malas nak kacau acik dia asik suruh acik dia hantar ngn jemput dia balik kerja ! Kannn..masa kerja tu, dia bangun pukul 5.30am mcm tu sbb nak tumpang aku pegi umah uwan dia. Masuk kerja pukul 8 balik pukul 5pm. Balik aje tidor macam orang kena tembak !! haaaaaaa..baru dia tau penatnya nak cari rezeki kannnnn ! Now dah duk rumah, besarkan badan. Dia jadik tukang masak, tukang kemas rumah semua. Takpelahhh...kurang²nya ada org nak buat semua kerja tu kannn !

Pastu kannn...hehehehehe ! Bukan nak menunjuk tapi ini untuk kenangan aku nanti ! Tengok gambar kat bawah . Adeiiii..publish guna Note, tak boleh nak tukar kedudukan dah ! Rantai ni aku belikan untuk diri aku sendiri. Guna duit buat bisnes ! Kurang²nya ada hasil dari penat lelah selama ini kannn ! Kecik je kannnn tapi rege dia ..huhuhuhu, boleh cekik cekik cekik leher ! Tapi takpelah..dari duit habis macam tu aje..ada la menda yang kita nampak hasil dari penat lelah selama ini ..ye dop ?

Oklahh ! Bye ! Jumpe lagi tak tahu bila tahunnya !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket