Wednesday, October 1, 2014

Tiada Tajuk ~!

Hohohoh ...5bulan sudah blog ini di biar bersawang. Nafsu menghapdet tak sama mcm dulu². Heheheh..dulu² kemain, smpai malam pon nak berblogwalking . Skrg takdo dahhh walking² ..tak cukup masa dah nak membahagi masa antara kerja di opis, kerja sbg seorg isteri, kerja sbg seorang ibu dan di tambah pula dgn kerja sebagai peniaga on9 ...Phewwwww ~!! Taip pon penat , yang tengah hadap ni lagik penat :p

Banyak sangat nak cerita tapi saya sudah lupa nak cerita apa..hahahahahah. Lately ni mmg selalu pelupa. Semua menda nak buat nak kena tulis dalam nota.Sindrom menuju ke hari tua barangkali. ...hurmmm ! tua dah ! Tak lama lagi dah boleh keluar EPF dahhh kannnn....

Oklah. Sbb dah lupa, so entry takat ni aje. Jumpa lagi di lain masa...5 bulan dari skrg naaaaaa...hehhhe.

Bye ~!!


Monday, May 19, 2014

Anak² Itu Anugerah

Dah hampir 14tahun kami berpisah dan dah dkt 12 tahun tak berjumpa. Awal² penceraian, dia ada dtg nak jumpa Yuyun . Saya tidak pernah sekali menghalang. Jumpalah kalau nak jumpa. Itu anak dia juga.

12tahun terus sepi. Hilang tanpa khabar berita hinggalah akhir² ini Yuyun rindu pada ayahnya. Dia mintak saya tolong menjejak ayahnya. Hanya perlukan 2 hari saje sebaik saya post status kat wall facebook saya, ada pm yang bagitahu mana si ayah ada. Rasanya dah taknak cerita lagi kat sini, cukuplah tertulis di facebook saya sahaja. Saya taknak terus di persalahkan sedangkan saya di ajar untuk tidak pernah malu dgn apa aje yang terjadi dalam hidup. Ye ..org lain mungkin tak sama cara dgn saya, tak boleh nak halang cara pemikiran masing²..terpulang cuma Insyaallah, saya tahu apa yang saya lakukan :)

Saya tak perlu sebenarnya fikirkan kehidupan mereka tapi saya kena sedar itu darah daging Yuyun. Bahagia Yuyun, bahagia kami sekeluarga. Saat dgr adik² satu bapa dia ada di Rumah Anak Yatim/Miskin, saya bagikan tersentak. Ke mana mereka yang bertanggungjawab ? Air mata menitis perlahan². Saya hubungi Rumah Anak Yatim/Miskin bertanyakan cerita. Ya Allah..kakak baru 9tahun, si adik 6tahun. Sebaya dgn Zafry. Anak sendiri umur macam tu, asik nak berpeluk bermanja tapi mereka ?  :'(

Bila tahu keperitan mereka di Rumah itu, saya berusaha kumpulkan derma dari kawan² utk mereka. Alhamdullillah..dalam masa 2 hari jugak terkumpul RM3,207/= . Saya rancang untuk lawat mereka pada Sabtu. Mlm Jumaat itu, saya dgn Jeff beli barang dapur utk anak² di situ. Ingin saya jelaskan, kutipan bukan utk adik Yun semata², jumlah itu utk kesemua mereka yang ada di situ.

Sabtu bangun pagi, Yuyun dah eksaited nak jumpa. Kami bersiap². Tunggu Jeff balik kerja. Dia yang nak ikut serta.

12 lebih kami gerak dari rumah. Berpandukan arahan Waze kami jejak Rumah Anak Yatim itu. Huhuhu ..waze bawak kami guna jalan dalam. Bersimpang siur..nasib baik smpai.

Turun dari kereta, bagi salam dan di jemput masuk. Baru nak masuk terpandang wajah bekas kakak ipar. Allah...menangis berpelukan. Lama sungguh tak jumpa. Dan sebaik di kenalkan dgn adik² Yun, air mata terus tak tertahan. Suci sungguh muka. Anak² kecik yang belom mengerti apa sebenarnya yang terjadi.



Yuyun tersenyum gembira. Jeff tgh kusyuk mendengar cerita dari Kak Ela, pengasas Rumah Anak Yatim/Miskin itu. Saya sedang tersenyum melihat Yuyun yang tersenyum bahagia. 



Tengoklah wajah tiga beradik ni. Seiraskan. Sama cantik. Sama manis senyuman mereka. Sama ayah berlainan ibu dan membesar dgn cara yang berbeza. Tgk gambar ini berulang kali, mmg bertakung air mata.

Jeff ada suarakan hasrat nak jaga tapi entahlah, mereka masih punya waris. Ada bermcm proses yang kami perlu lalu. Biarlah ..mungkin kami boleh menjenguk mereka selalu nanti kan. Tapi hari tu, kami mintak izin dari Kak Ella untuk bawak mereka pulang. Nak belikan baju². Bila tnya, gembira muka tanda nak ikut.

Masuk kereta, Jeff tanya "Sape nak makan ". Laju je yang kecik "Nak makan KFC " ..huhuhu..kesiankan. Eh lupa..yg kecik nama Amani, si kakak Raihan. Terus Jeff cari KFC berdekatan . Nak masuk KFC, Amani pimpin tangan Jeff. Dah macam anak sendiri. Sarah ngn Zafry dah laju ke depan.


Sedih tgk saat ini. Amani sungguh² menikmati. 2 ketol dia habiskan ayam tu. Saya perhati penuh sayu. Tak tau nak gambarkan rasa hati ini tapi saat itu saya rasa bahagia kerana dapat gembirakan hati mereka walau hakikat mereka bukan anak² saya.

Balik dari makan, hantar Sarah Zafry Qistina ke rumah mak. Nak bawak semua takut tak terkawal. Rancang nak beli pakaian untuk Amani dan Raihan. Nak pergi jauh² dah malam masa tu. Terus bawak pegi Tesco dkt Selayang.


Apa yang terlintas kat pikiran saat pandang gambar ini ? Jefry lagi tiada kena mengena dgn anak² ini. Ini anak pada bekas suami saya tapi tgk cara dia melayan. Di anggap sama mcm anak sendiri. Sungguh, saat ini saya menangis lagi. Betapa beruntung saya di temukan dgn dia. Lelaki yang sgt² memahami. Dia tidak mewahkan saya dan anak² dgn wang ringgit tapi dia bagi kasih sayang yang melimpah ruah. Setiap apa yang saya buat, dia bagi sokongan. Di beri semangat. "Anak² tak salah kan syg" saat saya tnya dia cara dia melayan Amani dan Raihan. Moga Jeff terus di beri kesihatan yang baik dan di limpahi rezeki untuk terus menjaga semua yang menjadi amanah pada dia.


Ini gambar sebelom shopping tadi. Yang follow saya kat facebook mesti tahu kan, betapa ghairah saya nak dapatkan kereta Exora. Allah perkenankan. Dan bila dapat, rupanya kami nak bagi keselesaan kat semua anak² termasuk adik² Yun ni. Lena derang di blkg.


Heeeeee..ni plak pic Amani dgn Sarah. Next day nih. Nak bawak g swimming pool sbb Amani mintak nak mandi kolam. Nasib baik kat Selayang ada Kolam Sri Siantan nih...hehehehhe



Sarah yang takut² nak main air. Amani tersenyum simpul kat sebelah. Puas tengok derang gembira. Masa ni Jeff tak ikut. Dia kerja tapi dia janji nak balik awal jugak.Nak hantar anak² tu pulang ke Rumah mereka.


Tgk tu..Amani tgh leka dgn jam baru dia. Ni tgh shopping baju untuk dia dua beradik. Kejap² datang peluk saya. Lama dah barangkali tak berpeluang jalan² mcm tu kan. Pic kanan kat kedai makan. Heheheh..Amani ajak makan KFC lagi tapi "Ala sayang..mama nak makan nasik la, lain kali plak yer. Semlm kan dah mkn KFC "...huhuhu..daku udah pening dgn KFC. Seminggu hampir 3 4 kali anak² ajak makan.

"Yuyun ..Ini aje yang termampu mama lakukan untuk kegembiraan Yuyun dan adik² Yuyun. Ingat pesan mama, belajar pandai², kerja bagus dan nanti jaga semua adik² Yun . Kalau mama dgn baba dah tak ada, Yuyun je mama harapkan jaga semua..Qistina, Zafry, Sarah, Raihan dan Amani. Ingat pesan mama juga, apa pon pandangan org pada Yun pasal ayah Yun, jgn pernah bersedih. Jgn pernah rasa malu. Semua org pernah buat silap Yun. Ayah Yun juga tak terlepas. Doakan nanti kalau ayah di bebaskan. dia boleh berubah mejadi ayah terbaik untuk Yun dan adik²"

Dan untuk lelaki itu " Ini sahaja yang termampu saya tolong. Gembirakan anak² Abg sementara abg jauh dari mereka. Nanti bila semua dah kembali pulih, saya mohon satu. Berubahlah. Bawa pulang Raihan dan Amani. Jaga mereka. Jgn nafikan hak mereka untuk dapat kebahagiaan dari ayah kandung mereka sendiri. Saya doakan yang baik² utk abg dan anak² "

--Terima Kasih Allah memberi bahagia tidak bertepi seperti ini. Memberi peluang untuk berbuat baik pada sesiapa sahaja tak kira orang yang pernah tinggalkan cerita pahit untuk di telan. Yang berlaku bkn utk di kesali tapi di jadikan satu pengajaran untuk menjadi lebih baik --

JEFRY ....Syg sayangkan Baba sgt² ! Seluruh hidup ini untuk baba dan anak². Terima kasih atas segalanya.




Monday, April 28, 2014

Ini Cerita Saya ♥

Huhuhu..setelah sekian lama blog ini sepi terbiar . Bukan sengaja tapi seriously tak punya masa yang cukup. Sibuk dengan macam² hal smpai ada masa terasa nak lebih dari 24jam sehari ..heheheheehhe. Tapi hari ni saya nak bercerita dan abadikan kisah ini kat blog saya.

28 April 2014 ..pagi yang sangat² gembirakan hati saya. Sudah berkali² saya cuba untuk tunaikan hasrat anak² untuk tukar kereta yang lebih besar tapi tak pernah berjaya tapi pagi tadi dapat call "Shilla ..loan kereta u lulus kat Maybank "

Kecik di mata orang kann. Apalah sangat dapat tukar kereta tapi kalau sape² yang pernah ikuti kisah saya di blog ini sebelum² ini ataupon coretan pendek di facebook, mesti paham nape saya sebegini eksaited ~

Segalanya menjadi sukar bila nama saya blacklisted pada hutang hampir 36ribu gara² menjadi penjamin kepada bekas suami sendiri. Mujur saya sempat miliki satu Apartment kecik sebelom apa pon lepas tu saya tak boleh buat. Segala jenis loan pon tak lepas. Nak kumpul harta pon tak dapat. ..hahahaha, bahagia dia barangkali sbb dia penah lafazkan pada saya sebaik kami bercerai dulu " Abg akan buat kamu susah sbb kamu tinggalkan abg "

Takpe...hidup kita bukan atas tangan org lain. Saya bermula betul² dari bawah. Bergelar ibu tunggal masa masih kerja di restoran makanan segera. Dah punya Yuyun untuk di jaga dan di besarkan dengan sempurna. Saya beralih kerja pula di pusat beli belah. Jaga cashier. Hati jeles tengok wanita² yang berpakaian pejabat datang shopping lepas habes kerja. Saya berangan² yang saya juga ingin jadi seperti mereka. Bergaya ke pejabat dengan baju yang cantik dan kasut yang tinggi..heheheheh...kemain ~!!

Anganan saya selalunya saya cuba buat. Saya pergi kelas komputer dan habis kursus, saya try apply di semua syarikat yang ada jawatan kosong. Akhirnya rezeki saya dapat kat satu company yang gah di mata saya ketika itu. Bangga sangat. Bila org tnya keje mana,  "Keje Hong Leong Unit Trust "..kemain senyum² jawab padahal gaji cuma RM750 aje masa tu. Hahahahaha....poyo sungguh.

Rasa RM750 tu boleh beli apa dgn dah ada sorang tanggungan yang ayah dia sendiri abaikan ??? Tercekik ! Segala bersukat tapi dari RM750 tu saya kena carik jalan untuk teruskan kehidupan. Pantang boss suruh overtime, saya buat. Dtg Sabtu Ahad pon takpe. Yuyun saya tinggalkan penuh tawakal di rumah sorg² padahal dia baru berusia 6y ketika itu. Redha. Kalau saya takut dgn kemungkinan, mcm mana saya nak besarkan dia ? Nak harapkan keluarga, masing² ada tanggungjawab sendiri. Dan hasilnya, setiap tahun saya naik gred, setiap tahun saya naik gaji dan saya dengar sendiri boss kagum dengan kebolehan saya bekerja walau sekadar berbekalkan sijil SPM. Awalnya siang kerja opis, mlm saya masih kerja di mall. Bila lama² dah kerap ada overtime kat opis, saya berenti kerja mall. Hampir 7 tahun di situ, bermula dengan pangkat kerani Gred 3 smpai lah naik jadik supervisor , saya berenti sbb dapat offer yang lagi bagus.

Masa kerja HLG tu la, saya kenal Jeff. Hahaha..hensem giler di mata saya. Lama jugak dah kenal, akhirnya dia luahkan ingin berkawan. Mungkin serik untuk kawen, saya uji dia macam². Smpai satu tahap saya tak rasa ada org yang akan bertahan dgn peel giler saya , tapi dia kekal di situ berjanji untuk terus mendapatkan cinta dari saya dan menyayangi andai di beri peluang. Lelama terbukak hati . Akhirnya setelah 6bulan bercinta, kami kawen. hahahah...kejap je kan bercinta. Malas aihhh lelama, kang banyak plak jadiknya ....ngeeeeeee ~~

Awal kawen, semuanya bersukat. nak itu nak ini ? Harapan ! Tapi saya tak pernah mintak lebih dari kemampuan dia sbb saya sygkan dia sepenuh hati. Bersyukur dgn apa yang ada. 

Tahun ke tahun, rezeki semakin memihak. Dia tak pernah culas untuk tunaikan tanggungjawab. Cukuplah apa yang ada untuk kami anak beranak. Berangan jugak nak itu nak ini tapi takpe...apa yang ada dah memadai.

Sampailah satu saat, Allah buka rezeki saya di facebook. Saya dah tak ingat bagaimana saya bermula . Yg saya ingat saya bermodalkan RM200. Dari takde langsung saving di akaun, berkat meniaga on9 saya dah ada sikit menjadi tabungan. Saya niat dalam hati, andai rezeki saya ada dgn bisnes ni, saya nak senangkan family sendiri. Saya nak settlekan hutang yang ada dan alhamdullillah, selepas hampir 2tahun, saya berjaya untuk selesaikan apa yang patut dan hari ni kemuncak dia, berjaya apply loan kereta gunakan deposit dari duit berniaga .....

Huhuhu..hidup kita sebenarnya kena ada matlamat. Matlamat yang perlu di sertakan dengan kesungguhan untuk dapatkan. Dan hidup jangan sombong. Kena mengalah, kena beralah lelagi mcm saya yang buat bisnes ni. Kdg ada masa temper naik tapi saya tabahkan hati untuk terus bersabar...hehehehhehe..kesabaran kadang membuahkan hasil yang sgt membahagiakan.

Jgn lupa juga, bila usaha kita membuahkan hasil, akan ada mcm² ujian dari sekeliling. Ada yang membenci tanpa sebab yang jelas. Ada yang menjauhi tiba² dan dalam keadaan ini, saya amalkan diam. Tengok aje Siti Nurhaliza, penah dia jawab segala tohmahan pada dia selama ni ? Takkan...dan tgk hidup dia caner. Semakin hari semakin berjaya. Even saya tak smpai jutawan pon, cukuplah sederhana dalam segala hal dan bahagia di sayangi oleh family sendiri :)

Moga Allah terus bagi saya rezeki, untuk saya besarkan anak² dgn sempurna. Dan moga saya terus mendapat cinta dari lelaki kesygan saya itu smpai bila² pon...insyaallah ! Doakan saya yer.

Oklah..babai ~!! Sekian saje cerita dari saya !

Tuesday, February 18, 2014

Ke Tepi Ke Tepi...Kenderaan Berat Sebelah Kiri !!

Perghhhh ! Oct Nov Dec Jan Feb..dah hampir 5 bulan takde entry kat blog nih. Lagi 4 bulan insyaallah nak Ramadhan dah pon...hahahhahaha ! Dulu bukan main...kejap kejap update ! Kemain ghairah dia dan skrg akhirnya ke lautttt !

Huhuhuhu...sayang sebenarnya blog nih. Ye laaa..tempat mencoret, tempat bermulanya persahabatan , tempat putus kawan jugak...kehkehkeh :p

Sape² yang follow facebook aku sebenarnya tau la kannnn. Aku lately ni sibuk buat bisnes.

"Kakk..ko bisnes apa?" . 
"Ntah..semua jual, kalau orang boleh jual, aku jual ko dulu !"

Hahahha..yang tu memang betol. Apa aje yang boleh mendatangkan duit, aku akan jual. Tak kisah apa..asalkan aku berkenan walau org tak berkenan pon aku jual...kikikiki. Dan skrg dah ada kawan² yang buat dropship, so keBusyan itu semakin berganda. Dgn kerja lagi, dgn urusan rumahtangga lagi..mmg super duper busy ! 

Sampai satu tahap rasa .....


Tapi takpe...penat itu membuahkan hasil. Penat itu menggembirakan. Bak kata si dia hari tu "Penat tgk sayang nih tapi baba tau sayang happy kan ?" . Mau tak happy..angka dalam bank bukan lagik kosong kosong, ada nombor depan dan belakang baru kosong kosong...hahahahah.

Ehhh okeylahhh ...Boss panggil pulak ! Kita jumpa lagi kat next entry ..maybe lepas Raya 2014 nanti..hahahhaha !

Kalau nak carik aku, nak lepas rindu..search aje Shilla Firdaus kat facebook tu yer ! Bye !

Yang tajuk Ke Tepi Ke Tepi...Kenderaan Berat Sebelah Kiri  tu saje je...takde kaitan. Berkait pon maybe berat badan yang semakin bertambah ini :p



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket