Saturday, December 31, 2011

Untuk seorang suami !

Baba,
Tadi kan masa drive nak datang opiss sayang nampak motor kaler itam ngan kuning merelap lip lap kat jalan ! Roda tiga baaaa...alaa! bukan motor orang ilang upaya tu ! Memang sayang pon tak penah tengok la baaa tapi sejibikk macam transformer..fuyooooo baaa ! memang semarttt giler ! Gambar ?? Ehh..baba gila tengah drive nak guna kamera ? Nak kena saman ? Tak pon baru capai henpon tu motor transformer tu dah berdesup ilanggg ! Apa la baba  nih ! Japp..sayang try tanya kat pak Google kot dia ada gambar..jap eh ba ! Hahh..lebih kurang gini la baa tapi lagi cantikkk ! tengok..tengok nih! 



Hok alohhh ! hok ni pulok keluar baaaaa..saloh ! Dia ni buat gapoo..serabukkk peroookkk laaaa ! Ni.. bawah ni yang betul !

Cantikkan baaa ! Teruja sayang tengokkkk !! huhuhuhu..bila kita dapat beli ehhh baa ?? Teringin jugak tapi..huhuhuhuhu ! Takde makna la ba !! Kalau hujan basahhh tauuuu ! Nak cilok celah keta² pon tak boleh ! So kita stick pada deal kita ehhh ...baba cari motor yang memang baba sorang aje boleh naik takde orang boleh bonceng belakang tu ..tau !! Sukahati baba lah nak cakap sayang kaki jeles pon ! Niat sayang baik.. tanak bagi baba berdosa, mana tau time boncengkan pompuan lain dada dia terkena belakang baba..ishhh, tak boleh ! tak boleh !! Lagi satu takut baba tak boleh kawal motor tu tergolek plak masuk parit  ! Sape susah ?? Sayang jugak kannnn !

So baba cari dulu ehh motor satu seat tu..tayah canggih sgt la baaa..uban pon dah banyak kat pale tu ! Buat malu kat anak² aje nanti ! Cukup la sekadar baba boleh guna buat pegi balik keja ! tak payah lagi sayang lelama tunggu baba abes keje..kesian kat anak kannn! Kadang kita sampai umah kul 11 malam ! Kurang²nya ada motor tu nanti kalau baba balik lambat sayang dah sampai dulu..kan baba !


Oklah baba ! Pecah kaca pecah gelas, Dah baca TAK payah balas  ..sayang paham baba busy ! Babai !


Yang Benar,

Friday, December 30, 2011

Sedikit Nasihat Untuk Dia !!

Ada kawan hantar personal inbox kat aku. Cerita tentang masalah dia dan cuba mintak pendapat ! Kata dia "akak..saya sayangkan boyfriend saya tapi gaji dia saya rasa tak cukup la kak ! macam mana nak kawen nanti?" ..Hurmmmm, memang dikk..duit sangat penting untuk meneruskan sebuah kehidupan tambah lagi lepas kawen belanja semakin besar, nanti bila dah ada anak nak beli susu dan pampers lagi. Akak tak tau macam mana nak nasihat tapi meh akak cerita satu kisah !

"Dia kenal dengan suami ketika si suami punya gaji yang tak sampai pon seribu ! Lelaki tu dah ada 2 orang anak dengan perkahwinan terdahulu. Gaji dia sendiri pon tak sampai seribu tika tu dengan anak seorang jugak dari perkahwinan lalu. Sebelum bersetuju nak kawen dgn lelaki tu dia cuba perhatikan cara lelaki tu uruskan kehidupan. Nekad..perkahwinan di teruskan apatah lagi cinta dah tak boleh di pisahkan lagi ! Awal perkahwinan, dapat aje anak dia ikut suami yang ajak pindah pegi rumah setinggan ! Takpe ..di ikutkan lagi sebab cinta ! Hidup di teruskan walau memang serba kekurangan. Bayangkan..duit belanja suami ke tempat kerja cuma RM5 sehari dan dia sendiri tak lebih dari RM3. Cukupla nak beli teh tarik dengan meehoon goreng buat breakfast ..alas perut kan? Bila kawan ajak makan dia cakap dia diet tapi yang betul langsung tak punya duit lebih. Tapi alhamdullillah suami dia jenis yang rajin bekerja. rajin berusaha walau hanya sekadar makan gaji ! Tahun demi tahun rezeki makin bertambah ! Hidup dah ada wang..dah boleh soping macam orang lain ! Dah boleh menyimpan. Dah boleh beli apa aje yang anak dia nak sekarang!"

So adikk..dari cerita itu boleh bagitau kan duit memang penting tapi itu bukan tiket untuk kita menolak dia dari kehidupan kita ! Asalkan ada usaha, ada rasa tanggungjawab pada sebuah kehidupan..insyaallah kehidupan mampu di teruskan ! Jangan ada sikap MALAS sudah ! Memang tak ke mana !

Dia kat cerita kat atas korang boleh tau siapa..kalau korang dah lama kenal orang itu !!! Owhhh..ada payslip suami dia dulu..time ni lagi teruk, tgk aje berapa gaji dia tapi masa tu dia masih belum kenal suami dia cuma kat situ boleh membuktikan si suami memang rajin berusaha !!..Alhamdullilah..Cinta sebenarnya membuat kita bahagia..bukan duit semata² !







Huhhhhh ! Mencikkk tauuu !

TV3,

Serious aku nak marah !! Kenapa kau tayang citer best² pukul 7 time aku tak balik umah lagi ?? Tak boleh ke tayang lambat sikit..masuk slot samarinda ke ?? Orang lain dah nanges² semlm tapi aku baru sekarang nak terhegeh² mengelap air mata !! Uwaaaa...(sretttttttt..lap ingus!!) Takpe menda pon dah jadikkk..mintak tolong sikit boleh TV3 ?? Kim salam kat Zikir tu boleh ?? Pastu nak tanya sikit ni..apasal selimut Dhia pakai masa mlm Zikir datang peluk dia tu sama ngn selimut Hariz Ombak Rindu pakai masa kawen dgn Mila ehh ? Recycle ehh ?? Oklah TV3 ..ku sudahi dgn serangkap pantun "Pecah Kaca Pecah Gelas, Kalau Berani Sila Balas!"

Yang Sedih & Terharu,

Hepi Sebeday Mader In Law !

Mak,
Hari ni 30.12.2011 hari sebeday mak kan ??Orang memang ingat sebeday mak ni tapi tahun sebenar sebeday mak tu orang tatau ! Asik asik lupa nak tanya padahal kat opis dah plan "balik kang nak tanya tahun bape asal kejadian mak!" .Takpelah mak..bila tahun tak penting yang penting sebeday mak memang hari ni !

Orang tatau mak suka apa sebenarnya. Tiap tiap tahun bagi mak hadiah kain pasang sampai orang dah jemu la makk! Tengok lemari mak melambak dengan baju kurung aje . Nak muntah takut mak kecik hati. So orang beli ini aje kat makk ! Cantik kan mak ! Mak kan suka taruk wallet dalam tekkk..so lepas ni walau selit celah tek kita bagi branded sikit eh makkk ! Mak janji tau mak akan pakai wallet tu..akan tetap selit wallet tu kat tek makk ehhh! Mak selit wallet lain orang janji mak orang nak merajukkkk..tak kira !!!


Arghhh..hadiah sume tak penting mak ! Orang nak buat ucapan sikit kat mak ehhh ! Mak jangan nanges sbb orang takut orang  pon nanges ! Orang bukan boleh tengokkk air mata orang lain makk..lagi² air mata mak ! Orang nak buat ucapan dah ni..mak baca dengan sabar ehhh !

Mak..moga mak terus di beri kesihatan yang baik sampai bila² ! Orang bangga jadi menantu mak walau kadang orang memang tak puas hati dengan mak ! Biasa laa makk..nama aje pon menantu dengan mertua, mesti la ada terpeleot sini sana kann ?? tapi takpe mak..anak mak cakap kat orang "Hormat mak..terasa hati dengan dia pon sayang sabar banyak² ! Dia dah tuaa..satu hari nanti kita tua taktau caner plak rupa dia!"..huhuhu,eh makkk..orang terpesong sikit boleh nak berucap ni ? Orang nak cakap terima kasih kat mak sebab lahirkan suami orang. Mak besarkan dia cukup baikk..jadik lelaki yang cukup buat orang bangga jadi isteri dia. Walaupon kadang dia menggatal tapi dia tetap tahu hidup dia ada orang dengan anak² ! Lagipon dia penah cakap kat orang mak "lelaki tak gatal tak normal!"..cesss kan makkk kannn ??? Tapi sungguh mak ..orang sungguh bahagia dengan anak mak tu ! Cinta dia buat orang rasa sungguh di hargai ! Mak berjaya didik dia menghargai wanita dalam hidup dia mak ! Terima kasih ye mak ! Sayang mak ketat² cuma tak seketat orang sayang kat anak mak la tu ..kannnn ?? Hahahaa..ikhlas ni makk ! Tak tipu !

Oklah makkk ! Orang banyak kerja ni ! Nanti balik orang beli kek ehh makkk ! mak nak kek kedai cina kat belakang pasaraya Bintang ke mak nak yang kedai secret recipe punya ?? Elehhh..sama aje makk ! orang beli yang kat belakang Pasaraya Bintang aje laaa ehhh ! (Rege dia beza byk mak oiiiiii !)

Bai mak !


Yang Benar,

Thursday, December 29, 2011

Kita Hanya Mampu Merancang !

 
Tadi tengahari kann aku plan nak keluar g cari baju untuk Zafry ! Ye la semalam dia dah merungut "Asik baju Sarah aje!"..kesian ! Tak sangka walaupon masih kecikkk tapi rupanya dia pon tau untuk meluahkan ! So keluar opis jalan jalan jalan tapi tak jumpa jugak yang berkenan ! So aku pi la Pertama Kompleks pulak sbb dah alang alang jauh perjalanan luas pengalaman tu baik aku g sambung rantai silver Qistina yang terputusss !

Siap aje terus kaki melangkah nak cari hadiah untuk mader in law ! Besok besday dia tau (yang ke berapa aku tak tauu..kekekekek) Aku beli satu beg kecikk sebab mader suka selit bag dalam bra dia ! hahahaha... mader memang manual ! terbaikkkk ! So dah beli satu ingat nak keluar aje la balik opis !!Tapi mata terpandang pulak handbag ni !


Cerita tentang handbag ni aku dah tulis kat facebook tadi ! Aku copy paste aje la ehhhh : :
Anakku,
Asalkan murah walau kaler dia menyeremkan, mama beli jgk sbb handbag yg mama pakai skrg dah nak terputus talinya !! Harga asal 199 mama dpt 59 aje anakku tp kalau Sogo tipu harga asal tu maksudnya mama pon tipu jugak !! Takpelah anakku, handbag mahal murah bkn ukuran sbb mama update status guna jari aje anakku !Mama pon tak tau nape mama ckp kat anakku..maybe sbb plan asal nak beli baju kat Zafry tp tak jadi, ke sini pulak hala tuju mama ! Im sori Zafry !
OK ! Sekian Terima Kasih Lain Kali Kita Jumpa Lagi ! Babai !


Aku dulu Dia sekarang !

Aku dulu² :

Arghhhh..berat la batu niiii !! Di angkat batu besar letak kat tanah situ ! Lepas lap sikit peluh (ehhh..peluh ke ? berat benor pulakkk!) kaki pon naik kat atas batu tu. Nak balancekan badan tangan cepat aje pegang tepii tiang tuuu pastu selok pokettt cari duit posen² ! Halamaakkkk..duit posen² dah abes beli keropok lekor kat kantin sekolah laaaa ! Macam mana boleh lupa ni..padahal tadi pon dah tau duit dah habis sebab masa rehat tadi pegi gulp gulp gulp air paip sebab dahaga ! Alahhhh..tekan nombor operator laaaa ! " hello acikk..tolong reverse call kan no niii !" ..hahahhaha ! nak seribu berdaya taknak memang berdalih. Dah di sambungkan mama aku (kakak mami yang bela masa kecik ni) membebel "Ila jangan la asik main reverse call ni, nanti bill mama tinggi laaa!" Tapi macam biasa manja aku pasti menewaskan ! kadang bukan nak cakap apa pon , tanya "maa dah makan? mama sayang ila tak?"..pastu terus letakkkk sambil bibir tersenyum comel !! (comel ke?)

Begitu bersusah payah nak guna telepon kannn ! Tapi anak² sekarang..huhhh ! yang si sulung tu siap ni haaa..korang tengok la masih student tapi telepon dia caner :



2 bijikk kau henpon dia ! Aku taktau kalau kerja berapa pulak dia nak pakai ...huhuhu,takyah la karang citer lebih² ehhhhh! Gambor dah boleh bercerita betapa bahagianya dia !!

Okbaiii !


Wednesday, December 28, 2011

Untuk Boss ! Hanya Untuk Boss takde yang tak boss belaka !


Aku sangat suka dengan status yang baru sekejap aku update kat facebook aku neh ! Memang mula nak taruk kat blog aje tapi takpelahh...dua² ku update pon apa ada hal ?? Berani nak marah ??? Lagipon kat facebook Boss aku tak boleh baca..dia mana sudi nak kawan dengan aku ! hahahahahaha..dia ADD pon aku tak akan approve ! Tapi korang rasa agak² dia terbaca tak entry ni ?? Alaaaa..baca pon apa salahnya ! Kalau dia marah nanti aku cakap laaa "Tak boleh gurau lepak surau ye boss!"..keskeskes ! Kusssemangat ada staff macam aku kan ?? ** sape hangguk pale siap **

Ni yang aku update tadii ..takde niat apa pon melainkan : Untuk Boss ! Hanya Untuk Boss takde yang tak boss belaka !
Boss,
Tadi sy nak g fax sy terpandang bilik boss..gelap aje ! Syiok boss kan time ni mesti boss tgh bergurau senda kat sofa dgn suami & ank² sdgkan sy masih kat opis siapkan report ni ! Ehh..boss pakai sofa ke ? Elehh..boss kaya takkan duk bersila kat bawah pulak kannn ! Mula sy nak memberontak boss tau, asik boss aje balik awal sy aje balik lmbat tapi gaji boss 3kali lebih dari sy..mana aci kan boss ?? Tapi tetiba sy teringat mami sy cakap " Dh yg jadik boss tu masa kecik mak dia suh belajar pandai² dia ikut cakap mak dia, ni Ila bagai nak keluar anak tekak suh belajar pon main² ! Padan la muka !"..Ishhh..mami sy suka ejek sy la boss !Tapi okey what..klu sy terlebih rajin dulu takut sy pulak jadik boss, boss pulak jadi Executive kannn ?? So takpela bosss..sy terima seadanya apa yg ada ! Janji sy hepi & dah tentu boss pon hepi sbb sy buat kerja sungguh² kan boss !Sekian terima kasih Boss ! Dgn ucapan "Bonus sy kasik la UP sikit!"
Okeyyy ! Aku mau pulang..pulang menghambakan diri pada suami & anak² pula ! **hamba konon ..satu kerja pon tak buat !!**  Babai..assallamuallaikum !! See u tomolowwww !


Sila Maklum !

Tuesday, December 27, 2011

"Ajal takkan tunggu walau seminit"

Khamis malam lepas ikut hasben ziarah kawan dia yang meninggal kat PPUM
Huhuhuhu..sudah la hari tu ingatan aku kuat kat mami
Lagi la terasa pilu diaaaa...
Masa tengok anak² dia menangis memang fikiran automatik ingat mami
Sedihhh..pilu tapi apakan daya, takde sapa boleh menghalangkannnn !

Ingat lagi hari tu aku sakit perut yang amat sangat
Ingat nak g aje toilet dekat bilik mayat tu
Ntah kenapa teringat orang² tua pernah kata
"kalau kita memerut kat tempat yang kita pegi insyaallah kita akan datang semula kat situ!"
Aku tatau sejauh mana kebenaran tapi sungguh memang aku tahan
Aku tak ingin datang lagi kat situ
Aku tak ingin menangis kehilangan lagi
Walau aku tau setiap yang hidup pasti mati !

Ntahlaaaa..hati masih belum bersedia untuk kehilangan lagi
Sedangkan hakikat "Ajal takkan tunggu walau seminit"
Tapi...kehilangan itu sangat memeritkan !
Sungguh aku tak kuat untuk tempuhi sekali lagi !!

**27 December..kurang lagi 2 minggu tarikh itu menghampiri !!

♥_♥

3 dari 4 org anak² ! kak Yun memang susah nak bergambar !!









Sabtu Ahad Isnin ♥_♥

Wahhhh ! 3 hari duk kat rumah kannnn..Sabtu, Ahad ngan Isnin
Bangun pagi tadi seyes malas sesangat ! Lalink pon siap tarik lagi selimut tutup muka!
3 hari tu macam belangkas dengan dia..kat mana ada Shiela kat situ ada Jefry
Mengada ?? heheheheh..takpeee, mengada dengan suami sendiri tak salah !!

Hari Sabtu tu lepak kat rumah mertua aje..tak pegi mana pon !
Petang tu lalink g tolong rumah sedara ada kenduri kawen
So..aku ngan anak² duk umah mak aje laaa
Nak bawak takut derang melasak !
Masa di habiskan dengan membaca majalah since anak² sume dah pandai main sendiri !

Aku suka baca tentang satu artikel tu..halamakkkk..tajuk lupa !
Tapi aku ada buat status FB untuk huraikan dia..kejap ehhh !
Masih baca MW, now tajuk berkaitan tentang cemburu pd suami. Sy punya ramai sahabat yg ckp " dah kawen..takyah la tunjuk rasa jeles pd suami!" even kdg sy berdiam tp sungguh hati sy langsung X bersetuju dgn pendapat itu !!Lelaki bila dh kawen kebykan masih suka pd sifat rajuk, manja, cemburu dari seorg isteri asalkan TIDAK keterlaluan !! Tak percaya cuba tnya suami skrg..tgk apa dia jawab ! Klu dia hulur tgn usap dahi anda dgn penuh kasih syg, anda wanita paling beruntung tp kalau dia hulur tgn bg penampar kat pipi sy nasihatkan lain kali jgn di tnya lagi..terima dia seadanya !
Hahaha..aku memang suka baca kisah² begini
Ada menda yang boleh jadi pengajaran..ku kutip sebaik mungkin
Simpan dalam hati..guna time perlu !

Ahad..tengahari kitaorang satu family ke kenduri tu
Balik kenduri macam biasa..lepak lagi ngn ipar ramai² !
So ..bila dah jenis kaki update status FB melepak..ini pulak status yg timbul:
Tips Beripar- duai : Andai ada ipar anda yg bercerita ttg adik beradik yg lain, sebolehnya jgn bersikap "batu api!" wlu anda sendiri punya rasa tak puas hati pd dia. Amek sikap berkecuali krn anda SEHARUSNYA ingt ikatan mereka umpama air..di cincang bagaimana pon tidak akan terputus melainkan di tutup kepala paipnya !!Satu masa mereka akn berbaik & salah langkah kita ipar pula yang terima kesannya !Lagi satu bila org bercerita rahsia @ cerita yg kita tau akn menyakitkan hati org yg dicerita tu klu dia dpt tau, LEBIH baik kita bagi masuk tinge kiri terus stuck kat kepala tgh ! Tak perlu di canang..belajar jd org yg amanah, yg tau memegang rahsia ! Sekian aje ceramah free di hari Krismas..hohoho!
Hehehee..macam²..dah kalah chanel astro dah aku ni !
Tengah lepak² tu lalink ajak adik beradik dia pegi mandi sungai
So bermula la acara planning memplanning
Pegi pasar beli ayam ber ekor² masak sambal
Beli nugget, hot dog, buah²an ..memang meriah

Malam tu hasben tak tidor, beramai² dgn ipar & adik beradik lelaki dia menggoreng ayam
Ye la kalau beli makanan siap mau kopakkan ...
Rasanya termasuk anak buah dekat 30 org yg pergi !
Siap masak malam Ahad tu..ehhh ! pagi Isnin la sebab kejadian kul 4am..kul 9 kitaorg gerak
Tapi kannnn...hahahah ! nama tempat tu aku tak hafal
Yang aku tau tempat tu nak hala ke Bukit Beruntung sana..kalau dari Ulu Yam tu
Jalan straight aje , smpai simpang ke kanan nak ke Sungai Sendat..dia belah kiri !
Straight lagi then ada simpang kanan, straight lagi jumpa kubur Cina then masuk pulak kanan
Dan tempat dia memang serious terbaikkk...bersih yang pentingnya !
Tapi...bukti kejadian tertinggal kat umah..sim kad kamera terlupa nak bawak laaaaa :(
Tak yah gambar pon takpeee..korang bayangkan budak² meloncat dalam air
Bapak budak duk main bola tampar dalam air
Then mak budak pulak duk makan rambutan dengan durian kat tepi
Boss besar merangkap mak mertua duk dalam chalet jaga handbag semua
Hehehehe...dapat bayang tak ?? kalau tak dapat bayang besok aku upload gambar ehhhh ! :p

Itulah Cerita Tentang Shiela Firdaus bersama family ..heheheh !
Ada pon keluarga mertua untuk tumpang kasihhh..adik beradik sendiri sume sibukkk :(

Ohyeee ..aku ada satu gambar yang takde kena mengena dengan kejadian kat atas
Cuma kena mengena bila ku snap hari Ahad..means kena dgn tajuk entry ni !
Suka gambar ni tapi kabur la pulakkkk...huhhhh!
Qistina & Qaisarah..2 antara nyawa hidup aku dan Jefry !


Okbai ! Jumpa lagi ehhhh .... (^_*)


Friday, December 23, 2011

Cinta Semestinya Memiliki !

Pagi tu seperti biasa jam loceng berbunyi. Segera dia bangkit dari tidor. Risau lambat sebab suami sudah pesan ada mesyuarat penting nak kena hadir pagi tu.

"Abang ! Abang..bangun. Dah pukul 5 ni !" di goncang badan suami berkali kali. Menggeliat kemalasan suami sambil terus tarik selimut menutupi tubuh.

"Bangunlah ! nanti lambat pegi kerja abang jugak yang bising !" ditarik terus selimut sambil capai tuala mandi dan di hulur pada suami.

"Abang mandi dulu la ye..sayang nak gosok baju kejap!" lelaki itu tak menjawab cuma mengangguk tanda akur dengan arahan itu. Sambil melangkah malas menuju ke bilik air sempat di hadiahkan satu ciuman ke pipi isteri kesayangan.

Senyum bahagia dengan kasih sayang itu.Terasa sungguh bertuah bila dia berjaya menjadi suri dalam hidup lelaki yang baginya sudah cukup untuk melengkapi hidup dia selama ini.

"Ehh..lambat pulak nanti!" sepantas kilat dia mencapai baju yang ingin di gosok . Di letakkan di penjuru katil sebelum mula mengemas tempat tidur.


Tiba-tiba mata terpaku pada beg sandang si suami yang terbuka sikit. Entah kenapa hati meronta ingin melihat isi kandungan. Di jenguk ke arah bilik air .."lambat lagi dia keluar dari bilik mandi kot!".

Perlahan-lahan di buka dan jantung bagai terhenti bila di lihat ada handphone yang dia pasti bukan kepunyaan suami.

"Ehh..siapa punya ?" sambil tangan terus menekan ON pada telefon itu. Tak sampai berapa saat di buka terus berbunyi tanda ada sms masuk.

"B..u dah tidor ke, nape tak balas sms i ni?". Mata di gosok-gosok bagai tak percaya apa yang di baca. Cuba di buka isi kandungan sms lain dan hampir semuanya kata cinta yang dia yakin kepunyaan sang suami. Sungguh..tika itu hati dia hancur sehancurnya. Punah segala harapan. Bagai terputus nyawa bila lelaki yang di sayangi sanggup melukakan hati sampai begitu sekali.

Pintu bilik air terdengar di buka. Dengan pantas dia terus simpan kembali handphone. Buat-buat tiada apa yang berlaku. Baju tadi tak jadi di gosok. Di capai tuala mandi dan terus melangkah ke bilik air. Tapi mata sempat menjenguk ke bilik sebelah. Ibu sedang lena bersama anaknya.

Selesai mandi, dia cuba untuk berlagak biasa. Bersiap menyarung baju kerja walau dalam hati sakit tak terhingga ! Dia juga perasan yang suami dari tadi tak berhenti mencuri pandang. Mungkin dia tahu yang rahsianya telah di ketahui. "Aku tak kan tanya kalau bukan kau sendiri yang mulakan !"

Sebelum melangkah keluar dari rumah, dia masuk ke bilik tidor ibunya. Di capai tangan untuk bersalam. Tiba tiba ibu bersuara "Sabarlah Ina. Dari tadi ibu tak tidor. Ibu tahu dan nampak apa yang Ina nampak tadi. Ingat satu..hidup kita tak gagal kerana seorang lelaki ! Tak akan gagal !". Sebaik ibu habis bersuara air mata tak mampu lagi di bendung.

Di peluk ibu sambil berkata "Ibu tak payah risau. Ina tau untuk hadapi semua dugaan ini. Memang Ina sayangkan abang tapi kalau ini takdirnya!". Dia cuba mengelap air mata dari terus mengalir. Dia tahu dia kuat untuk di uji sebegini. Dia yakin andai Tuhan kata itu jodoh dia, insyaallah suaminya tetap milik dia hingga akhir nanti . Dia sudah bertekad tidak akan di tanya siapa perempuan itu pada suaminya.

"Ina pergi kerja dulu Ibu..jaga Zharif baik baik ye!" di kucup pipi ibu bertalu-talu. Berat sungguh hati ingin melangkah tapi apakan daya dia masih punya tanggungjawab yang harus di selesaikan. Sebaik saja di toleh ke belakang,terperanjat dia bila di lihat si suami ada berdiri tercegat di tepi pintu.Di sangka lelaki itu sudah menunggu dia di dalam kereta. Lelaki itu terus merenungnya dengan wajah yang sungguh sedih. Ada air jernih bertakung di kelopak mata lelaki itu.

"Ina !!" lelaki itu cuba memeluknya.

"Abang jangan risau, Ina tak akan mengamuk. Tak akan buat macam yang Ina selalu cakap kononnya kalau abang ada yang lain Ina nak musnahkan hidup abang! Abang boleh pilih mana yang lebih membahagiakan hidup abang. Betul Ina cintakan abang sepenuh hati tapi itu bukan tiket untuk Ina paksa abang teruskan hidup dengan Ina" bagai ada batu di kerongkong ! Sukarnya untuk menghabiskan kata kata itu.

"Maafkan abang Ina..abang janji. Bagi peluang kat abang. Abang akan buktikan kasih sayang abang untuk Ina seorang" lelaki itu merayu. Merayu sesungguh hati. Memang dia tahu dia bersalah melukakan hati seorang isteri. Dia tak sengaja. Dia terlalai dengan godaan nafsu. Dia terlupa pada janji dia sebaik akad di lafazkan dulu. Dia harus berusaha untuk meyakinkan isteri betapa dia sendiri tak ingin cinta itu musnah begitu sahaja. Bagi dia cinta semestinya memiliki. Dia akan lakukan apa sahaja untuk mendapatkan kembali cinta dari isterinya itu.

**BERSAMBUNG**

Adik !!

Adik ,


Akak tulis ini khas untuk adik ! Kenangan kita bersama orang yang paling kita sayang ! Ni kata² kat bawah ni akak post kat wall akak tadi : 
Seyes ! Bgn pagi tadi perut rasa lapar sgt² ! Smbil drive pon brp kali duk usap perut..dah rupa mcm ada baby je kat dlm ! Plan smpai je tmpt parking tak moh lepak dlm keta mcm biasa nk g kedai mkn kejap ! Tp sebelum turun bkk hp dulu & ..... rasa lapar itu ilang tiba² ! Putus terus selera baca nota sedih dr adik kesygan !Adik post kat wall !Terbyg kesedihan dia !Si bongsu yg kerap menyakitkn hati dgn rajuk ! Setiap kali rajuk setiap kali itu juga dia kalah sbb ku tau dia takkn mampu hidup tanpa aku kakak dia dlm hidup ! & dulu saat mami pergi ...dia yg paling aku X boleh tgk ! Seolah hilang arah, seolah nyawa sendiri di tarik !!Adikk ..kita sama² rindukan mami kn ?? Ingt lagi X mami ckp "adik beradik bergaduh mcm mana pon jgn putus!"..Akak nk adik tau wlu X penah ckp tp adik jgk nyawa akak !!!Alfatihah utk mami !
 Oh yeee...semalam akak tak sedar bila masa adik post nota tu kat wall akak ! Nota tu buat akak betul² rindukan mami ! Adik ingat tak adik post apa ?? Ni ..ni yang adik post kat akak kan !
kak adik merayu dgn sepenuh hati 'henti kan'kak...jgn lemahkan adik bila akak dah INGATKAN adk yg adik 'kehilangan' insan yg terlalu bermakna dlm hidup adik hinggalah ke hari ini. 'Mampunya' adik sebelum ini adalah kerana 'nyawa' adik tu..mami!! Tabahnya arwah mami 'kekuatan' pd adik utk terus menempuh dugaan yg Diberi.
Uishhh..betul² hilang rasa lapar akak dik ! Kenyang sebab serta merta wajah mami jelas kat mata ! Ingat dulu mami selalu pening dengan kita ? Kejap² gaduh pastu karang baik ! Tu aje la kerja kita ! Tapi dulu akak selalu bengang kat adik sebab nampak mami lebih sayang kat adik kan ?? Tapi sebenarnya akak silap...mami sayang sume anak dia cuma adik kan jenis tunjuk sayang kat mami tu !

Mesti adik tak ralat sgt kan ! Adik dah byk kali dapat ungkapkan kata sayang kat mami. Selalu makan suap, selalu duk baring kat riba tapi akak tak buat pon ! Entah..susah nak tunjuk sampai mami cakap "laki sendiri bukan main sayang...mami ni buat tak tau aje!"..huhuhuhu, mami tak tau ! Akak sayang kat dia sangat² ! Memang la dulu kecik mami tak jaga akak..tapi tak bermakna akak tak sayangkan dia...kan ??

Adik...ingat tak dulu mami cakap "  banyak² anak mami, adik aje yang letak gambar mami dalam wallet !" sambil cebik kat akak  ! Pastu adik ingat akak jawab apa ?? Akak cakap " ehhhh..takat dalam wallet tu kecik mi ! Mami tgk nanti ila buat frame besar gambar mami, beli tempat warna merah tu..kalung bunga kat frame pastu taruk limau banyak ² !"....Mami cakap akak bengong adik ! Tapi masa tu dia ketawa terbahak² !

Pastu adik ingat..tiap kali Sabtu Ahad aje dia nak masak ikan singgang kat akak ! Lauk tu jugak dia buat pujuk akak kann ?? Hehehe..smpai sekarang akak tak makan lagi lauk tu dik ! Beli kat kedai pon terasa macam tawar..tak sama dengan air tangan mami ! 

Pastu dulu kalau time akak nak menyakat adik, nak sakitkan hati adik mesti mami cakap "ilaaa..adik perempuan ila yang ada tu sorang aje..kesian dia !"..hehehe..mami lupa kita kan 3 beradik perempuan 3 beradik lelaki tapi maybe maksud mami masa tu akak hanya rapat dengan adik kan ?mami takut kita berdua gaduh terus tak nak cakap kannnn ! Akak pulak jenis baran, dapat adik mengada memang la kerja nak bergaduh aje ! Ehh..adik penah kena ke penampar dengan akak ?? Kak Dira ye la akak kasi dahi dia berjahit kan ??? Haaa..ingat ! ingat ! Ada akak bagi sedas kan ?? Mami sedih masa tu ! Bila kita dah berbaik akak ingat lagi adik cakap "macam kena penampar siam pipi aku kakkk..biol kejap !"...hehehe, adik teringin nak rasa tak sekarang ???

Pastu adik...adik ingat tak lagi masa saat akhir mami nak pergi ?? Dia tunjuk kasih sayang lebih kat Zafry sampai adik merajuk ! Adik penah cakap "owhhh mami..anak akak bukan main sayang, Miyon takde pon manja!"..heheheh ! masa tu akak pon pelik ! Dalam hati bangga sebab memang nampak mami curahkan kasih sayang kat Zafry !


Paling akak tak boleh lupaa...sebulan sebelum dia pergi dia sibuk duk canang kat orang akak mengandung lagi ! Akak siap tanya mami " mami ni dah kenapa?? ". Ye laaa..masa tu akak mana mengandung..Zafry pon baru 7 bulan ! Rupa²nya masa dia pergi tu Sarah memang dah ada dalam perut tanpa akak sedar. 10 Jan 2009 tu Sarah baru lebih kurang 2 minggu dalam perut akak ! Masin mulut mami kannn...


Aduh dikkk..banyak benar kenangan dengan mami ni.....Biar sampai sini dulu akak tulis ehhh ! Akak tau adik baca dengan linangan air mata ! Akak pon dah tak boleh nak teruskan.....



Thursday, December 22, 2011

Tarikh Itu Semakin Hampir !!

Hari ni 22 December 2011
Ada lagi 9 hari nak Tahun Baru
Ingat 3 tahun yang lalu .. 31 December 2008
Aku, suami & anak² plan nak keluar makan
Tetiba mami cakap nak ikut ..pelikkk !
Biasa dia tak suka nak mengikut kalau dah malam gitu
Tak sempat bagi jawapan aku tengok dia dah berlari balik umah dia
Tak sampai 5 minit dia datang semula
Dah bersiap² dengan selendang di kepala
Dan ku ingat lagi dia pakai blouse dengan seluar panjang warna krim !
Tapi sebab takut kena tinggal baju kedut seribu tak bergosok!
Ku geleng kepala tengok gelagat dia tapi terus ajak dia masuk kereta

Singgah kat MacDonald kat Highway berdekatan dengan Sri Gombak
Terus dia ajak anak aku masuk 7Eleven ..bila tanya nak beli apa
Dia jawab "Beli barang dapur kejap!"
Huhuhuhu..kena bebel dengan aku..
Ye la nak beli gula, minyak semua tunggu la kedai mamak kan !!
Ada ke kat 7E..tapi mami, kalau nak buat dia akan buat jugak
Lepas beli dia duduk kat meja makan
Ku tengok dia sentuh sikit aje burger McChicken tu
Dia sibuk duk bergurau dengan Zafry...**mami..air mata ila mengalir skrg!**
Terbayang gembira dia dapat luang masa dengan kami

2009 kami sambut dengan rasa gembira tanpa aku duga DIA hantar ujian seberat itu
9hb mami jatuh pengsan padahal tengahari tu elok aje dia call mintak nak walllet
Dan akhirnya ..10 January 2009 mami tinggalkan aku selamanya
Tanpa sempat ku curahkan sepenuh kasih sayang
Tanpa sempat ku tunaikan hasrat dia nak pakai wallet baru warna merah


Mami,
Ila nak mami tau ila sunyi tanpa mami
Ila rindu nak makan ikan singgang yang mami masak
Mami tauu..3 tahun mami tinggalkan ila
3 tahun ila tak pernah lagi makan lauk tu
Hari tu ila demam..ila rindukan tangan mami yang urut badan ila
Makan ubat pon tak nak sembuh
Ila tau demam itu sebab rindukan mami
Mamii..ila dah tak boleh teruskan kata lagi mi
Ila doakan mami tenang, aman kat sana
Alfatihah mami :'(

WAN SABARIAH BINTI WAN ISHAK
Dalam kenangan 2 Mac 1954 - 10 Jan 2009



Tuesday, December 20, 2011

Luahan Untuk Suami :'(

Baba,

Sayang tak tau ini nak di panggil luahan, keluhan atau apa pon. Baba tau kan sayang ramai kawan facebook ..alaaaa, nape plak baba nak marah sayang main facebook ? kan sayang dah ikut cakap baba kalau kat umah jangan bukak facebook tu..sayang dah ikut pon. Tak caya tanya kat anak² ba **buntang mata bulat bulat kat anak**

Tapi baba tau lately ni ramai kawan sayang di sahkan pregnant ba ! Kiranya tahun 2012 tahun derang pakat² dapat anak ! Entah nape time dengar sorang² pregnant sayang jadi sayu hati ! Sayang usap perut sayang...walaupon size dah sama macam orang pregnant 3 bulan **dashumm** tapi sayang yakin sayang tak pregnant !

Sayang ingat lagi doktor tu cakap kat sayang.."Puan, ini kelahiran terakhir ye untuk Puan.Rahim puan dah pecah masa bersalinkan baby" Sayang angguk² pale tanda paham tapi masa tu air mata dah bertakung **sedey** tapi sayang ingat takde air mata pon mengalir sebab sayang hepi anak kita selamat..baba pon hepi kan ??



Tapi entah nape la ba..rasa sendu, rasa pilu, rasa nak kena penyepak itu hadir dalam hati sayang sekarang ! Sayang nak pregnant lagi la baaaaa ! Tapi takpe laaaa...bersyukur dop kita dah ada 6 orang anak, 2 dari perkahwinan baba dulu,1 dari perkahwinan sayang dulu dan 3 dari perkahwinan kita sekarang ! Heeheheh..ramai jugak eh baaa ! Mengada aje sayang nii !

Okeylaaa..sayang janji tak merungut lagi ! Sekarang masa untuk kita besarkan mereka aje kan. Bagi kasih sayang sepuas²nya kan !! Baba janji ehh baba cintakan sayang sampai bila² ! Oh ye baaa..hari tu baba ada kata "takpe sayangg..kalau baba teringin anak baba tau la nak usahakan macam mana" kan ? Sayang nak pesan ni..kalau baba rasa tak nak makan bubur guna straw baik baba matikan hasrat tu sekarang jugakkk ..okeyyy !! **pingsan**

Okbai ba ! Sayang nak balik dah ni ! Nak drive keta ni..baba doakan sayang selamat sampai kat opis baba ye ! Love u...u jump i jump ba !


Sekian Terima Kasih,


ISTERIMU ~~> SHIELA FIRDAUS

Thursday, December 8, 2011

Terima kasih !

Erkkk..entry basi !! Biar gambar bercerita !
Anyway..thanks atas kasih sayang yang hadir !
Moga semua yang terjalin hingga ke akhir hayat nanti !





Tuesday, December 6, 2011

Himpunan Cerita Tentang Shiela Firdaus

Fuhhhh !! Seyesss..kena pakai vacumn cleaner nak sedut sawang dalam blog ni.
Bukan terlupa bukan tak ingat tapi saja aje...malas nak hapdet
Tambah lagi takde idea nak update kann so bertambah la malasnya !!!

Okeylahhh ...jom baca status² yang ku himpunkan ini
Cilok fresh dari facebook aku sendiri...layannnnn :

Erkk..td ku post kat akaun lg satu :Perlukn 50 like utk sy stop update status ..sila² ! So kat sini pon ku nak post status yg sama tp jumlah tu ku upkan sikit jd : Perlukn 500 like utk sy stop update status..sila² ! Klu jumlah ttp sama ku tau dlm masa 5 minit pon bole dpt sbb sdgkan Siti Nurhaliza pon ada org X suka apa la sgt diri ini doppp ???? ..hehehe ! sila lah skrg !
Rasanya kalau semua status yg terhasil kat wall ini di kumpul, di jilid & di jual bole lawan novel Ombak Rindu tak ?? Lawan ketebalan insyaallah boleh kan !! ** Oh ye ..thanks sbb ramai yg memanafaatkan simbol semlm ! Dah ramai guna (^@@^) menatang belaan Ah Chong tu tanpa perlu mengeja kann ?? Lebih sopan kan ??
"Duit Boleh Membeli Sebuah Persahabatan" ...ku rasa ku berjaya tangkis kata itu krn bkn duit yg menyatukan daku dgn kamu, kamu & kamu sbg sahabat tapi STATUS FB lah yg menjadikan kita akrab kan !! Sbnrnya nk tulis status feeling air mata melimpah sbb terharu di sygi & di terima seadanya oleh korang tp ntah nape terasa segan pulop ..darah & dara Mahsuri menguasai diri hari ini !!

Soklan : Mahsuri masih anak dara kah sebelum dia pergi tinggalkan kita ?? Erkk ..ku gagal Sejarah cuma cemerlang Matematik !! Nombor² yg berserta tanda RM @ $$ boleh ku debit kreditkan tanpa menggunakan kalkulator dgn mudah !!
Oraits!Semlm kelas belajar 2 simbol ! Hari ni simbol baru @>--->-- bunga ros !! Erkk ..bunge tu mcm amek idung (^@@^) plak kan! Tp Xpe ..niat yg penting ! So simbol bunge ros ni korang bole amek tepek aje kat wall sesapa ! Pedulikan dia kenal ke X..as long ada dlm list itu bermakna dia dah sign perjanjian mau jd kwn kita..okey?? Ready ?? Go !!

Erkk.. Nampak Beno Nipunye~ ..status ni near Sentul ?? Bila plak opis aku pindah sana ?? Jap jenguk tingkap..kot tersalah masuk opis org lain !!
Bila update status itu sudah ku anggap seolah sdg berkarya, cakap apa pon takkan menghentikan semua ini.. Lu Kasi Gua Mati Dulu Lah Bru Gua Diam~~ !!

Selamat Pagi !! 8.30 nanti opis hour bermula, kita kerja tekun² dulu brg sejam dua even boss tadop kak opis pon ye.. Suami DiDahulukan Pencapaian DiUtamakan ~ !! Lepas sejam dua cekidaud newsfeed ehhh...bakal ku serabutkan !! (^:*)
Ku tatau ingin rasa terhina,terharu,terkedu @ terkejut bila dua beradik yg sdg duk main kat perut ini mau bertumbuk! Si abg sound adik "Jgn la tekan perut mama..napak tak bengkak tu, sakit la mama!"..ya puan2, bengkak itu sebenarnya buncitt! ! ..uwaaaaa!! Babai nak tidor!!
Astro Ria tanya " Where The Money Drop?"

Shiela Firdaus jwb " Sogo Level 4!"
Okey ! Sebelum tidor mari kita refresh simbol yg tlh kita belajar siang tadi ye murid2! :

(^@^) --> ini simbol burung Nuri, sesuai utk gambarkn perasaan kita yg cintakan binatang.

(^@@^) --> ini simbol babi, sesuai utk gambarkan perasaan kita yg benci pada menatang itu & nak samakan menda yg kita marah dgnnya tanpa perlu mengeja !!

Okey !! Selamat Malam. Moga ilmu dpt di gunakan sebaik mungkin !! Jgn sesekali salah guna simbol ekk..segala kejadian di luar dugaan jgn salahkan subjek ini !!

** Agak korang dh bape jam ku hadap FB ?? Teka elok2.. salah teka ku bagi simbol yg bersesuaian nanti !!
Pantun Ulangan :

Pulau Pandan Jauh ke Tengah
Gunung Daik Bercabang Tiga
Bagi Aku Tiga Juta Setengah
Pon Belum Tentu ku kasi kawen Tiga !!

Erkk..si dia di sebelah sedang memandu, kalau baca kuat2 pantun ni rasa beliau tendang tak daku keluar dari keta pakai kaki kiri ?? Keskeskes..jom kita cuba ! Sunyi la dlm keta nih !!
Menarik !! Baca ini: Org lain di timpa musibah di kata balasan tuhan tp time dia pandai pula "owhh..dugaan dr DIA utk aku!" soklan di sini: siapa dia utk menentukn semua tu?? Terlupa mencermin diri hgga sanggup menghina menjatuhkn maruah org lain ! Semua kebaikan di tabur di ungkit !! Belajar utk memohon maaf pd org lain dulu sebelum sibuk bercakap tentang dosa & pahala !!

(^@@^) owhhh..paham ke kamu logo apa ini ?? nose blocking !!
tahukah anda yg wartawan FB lg bahaya dr wartawan paper itu ? lg² klu jenis Xde bukti Xde apa tp main sedap mulut dia aje melagakan org lain?huhhh...ku sudahi status ini dgn pantun,tlg baca ikut style Karam Singh Walia: TANAM UBI RAPAT², RAPAT² TEPI LONGKANG, INGAT ORANG TAKDE MENDA KE NAK BUAT, MELAYAN ORANG BERMULUT LONGKANG ??? tgn jgn lupa naik turun yer baru feel sampai !!

** Owhh Tuhan ..kenapa la nasihat aku berbentuk begini ??? Moga maksudnya sampai !!
Okeylahhh ! Cikgu pon ada masa tersilap ! Anak murid saya tegur , (^@^) ini tak menggambarkan muka babi ! Dia cakap yang ini baru betul (^@@^) ! Ada 2 idung kan ?? So lepas ni sape nak sebut menatang tu guna aje simbol tu ekkk !

Thanks Murni Qaseh Kalsom ..simbol cikgu yang memula tu bukan silap tapi menatang tu kena selsema burung ! ! Okeyy...loceng nak bunyi dah ! tekan Like sebelum balikkk! Babai !
Apa di harap padi seberang
Entahkan jadi entahkan tidak
Apa di susah statusnya orang
Buat tak nmpk buat buta..dak ???

**Hurmmm ..mengambil Tsunami Ombak Rindu, rasanya klu buat bisnes kain batik ngn singlet crocodile laku dop ?? Kain Batik Aaron Aziz & Singlet Crocodile Maya Karin ! Bisnes partner rasa nk ajak Siti Aishah Confinement !! Ngeh²² !
Owhh..baru ku tau apa maksud HOT !☻H -Hormat ,O -Orang , T -Tua !! So means sape tak hormat dia tak hot..okey, sekian dulu pelajaran utk ari ni !!

Ehh..jap !Ada subjek tambahan !Sape² sdg di kuasai marah & nk jgk hapdet status, jgn tulis "Babi" lg yer..guna simbol ini (^@^) !! Erkk..ada rupa babi ke atau rupa burung Nuri ni yer ? Okbai..sekian aje pelajaran seni lukis dari cikgu eh!
Org kata bila suami tiba² baik..ada menda yg sdg dia sorokkan ! Itu org kata..kata kita sdiri plak " selagi takde tanda bkn², takde bukti X payah pikir bukan²".. setiap manusia boleh berubah kannn ! Anggap aje dia sedang berbuah..ehhh ! berubah ke arah kebaikan..so balas aje kebaikan itu dgn kasih sayang !! Ok dalimm !

Alahai..jujur tokkk ! Pandai la cakap padahal "pikir bkn²" ku pd suami pon muncul tetiba tapi bila perasaan hasutan setan itu muncul, ku cepat² bukak FB , jawab aje FB tanya "Whats On Your Mind"..lelama ilang begitu saja rasa curiga itu (",)
TAHUKAH SATU FAKTA ...hati busuk walaupon jarak kita jauh beribu batu tapi dekat FB ni bau itu boleh terhidu dengan tulisan ??? ** Erkkk status apakah ini ??? Takpe..no worries , sematkan dalam hati selagi takde nama sapa pon terpetik kalau buat laporan polis pon polis tadop masa nak layan !! JOM MAKAN !!!
Dulu nasihat mak² pd anak² : " Jadilah seperti resam padi, semakin berisi semakin tunduk !".Skrg nasihat daku kpd kamu² : " Jadilah seperti Siti Nurhaliza , semakin kena kutuk semakin dia maju..sikit pon X melatah,semua di hadap dgn tenang !"

Sikit lagi nak tambah .."Tapi jgn sesekali tudung jadi macam Siti Nurhaliza pakai ..kalau pakai camtu baik bukak aje, buat panas aje tokkkkk !" ♫ ♪ ♫ Pernahkah kau bermimpi seketika berada di tempat kuuuuuuu ♫ ♪
Okey ~!! Mula hari ni mau buang skett peel suka sentap nih ! Kena terima hakikat yg manusia punya pendapat yg sgt berbeza ! Kita mungkin meluah utk sampaikn yg lain tapi penerimaan pula cara lain !!

& mula hari ini juga mau baca belas² kali status sebelum share supaya tidak melukakan hati org yg takde kena mengena sebnrnya !! & mula hari ni jgk nak guna tanda (!) baik² sbb tanda itu boleh menggmbarkan seolah² kita berckp dlm keadaan marah !! & mula hari ni & smpai besok jg sy tak moh buat keje sbb boss takde kat opis !! **Motif status : Ku mengubat hati yg bengkek mulai hari ini !
Okey ..sekian saja carutan cerita dari saya  untuk hari ini ehh ! Sape rindu sila singgah FB ! 24/7 saya ada di sana !!


Monday, November 21, 2011

Tabah..kerana kita kuat~!

Salam ! Wahhh..serious lama ku tidak menulis. Tak tau nape sangat malas ! Tapi yang sangat pelik tu aku terlalu rajin kat FB ! Setiap jam tak pernah lupa nak update. Ada aje cerita yang nak di kongsi. Ada je menda nak sakat kawan² !!

Lately ni aku sendiri pon tak tau nape status kat FB tu bertukar banyak tentang isu rumahtangga. Sampai ada yang tanya "kenapa hebahkan masalah dengan hasben kat wall?"..huhuhuhu, meh la ku terangkan sekali lagi, segala kisah itu tiada kaitan dengan kehidupan aku sekarang. Sangat bahagia dengan apa yang aku lalui sekarang. Status itu banyak yang aku kongsi hasil dari pengalaman kawan² juga dari tulisan² orang lain.


Ada juga yang kawan yang inbox mintak pandangan. Biasanya aku amek kata² itu di letak untuk pengajaran. Ada juga yang bertujuan mintak pandangan since kawan sendiri yang suruh. DAN..satu yang paling aku nyampah, ada yang menyound "tak payah masuk campur!". Your head masuk campur !! Kau kalau dah tak boleh nak menolong baik DIAM !! Orang bukan tak sekolah tak tau beza mana satu nak menolong mana satu masuk campur !!

Terlalu "jaga tepi kain sendiri" tanpa sesekali menolong orang pon tak elok !! Bukan aku suh pegi pot pett pot pet kisah orang tapi takkan nak tunggu menda tu jadi teruk baru la nak rasa kesian !! Dah nasi jadik bubur baru laa "kesiaaannnnya dia!"..your head sekalikk lagik! Orang dah mintak tolong...hulurkan walaupon sikit !!

Pastu lagi satu..time orang bercerita mintak pendapat laju aje guna agama nak hentam orang. Cakap orang bukak pekung kat dada ! Ni nak bagi "your head" lagi ke ??..amek la..Your Headdd!! Tengok situasi, tengok cara dia bercerita, cara dia meluahkan..kalau ye nak menegur, tegur dengan cara yang elok bukan menegur dengan cara yang menambah sedih yang sedia ada ! Aduhhhh...come on laa !! Belajar sikit nak bersimpati..bukan semua orang bernasib baik macam kita ! Tayah nak mendabik dada sangat laaaaaa...huh!

Ehhh...lama tak update, sekali update dah membebel kan ?? hehehehe..okey !okeyy! fulstop !!

Pada kawan² yang sedang di uji itu..tabahla ye ! DIA tahu kita kuat tu pasal DIA bagi ujian macam tu ! Tau hak, tau apa yang harus korang buat insyaallah semua tu mudah je nak tempuh ! Ye ..aku boleh mendengar, hulurkan pandangan tapi still korang sendiri yang kena bangun dari derita tu kan! Cakap macam mana pon tapi kalau bukan korang sendiri yang mulakan langkah nak hentikan derita tu..takde sapa pon yang boleh buat !

Apa aje keputusan yang korang buat...fikir masak² ! Jangan ingat "cerai" tu penutup segala masalah ! Banyak lagi yang korang harus tempuh bila memilih jalan itu ! Tapi kalau masih perlu tempat untuk mengadu..anytime ! Macam biasa inbox aku terbukak luas !! Okeyy..jaga diri ! Akan ada bahagia di kemudian hari nanti !!

Ini aku share status kat wall aku ..heehehehe, pikir sendiri maksud di sebalik itu yer!

☻Cerekarama malam ni "Payung Emas"..Mark Zuckerberg, sampaikan pesan ini pada lelaki itu--> sebelum sempat dia bagi ku payung emas,ku bagi dia dulu "Batu Nesan"!...lallalalalalalla!
☻Syurga di bawah tapak kaki suami !!** Tapi sikap mereka kadang yang mengubah syurga itu menjadi neraka dalam hidup isteri...kan!
☻Ampun maaf kalau status ini menggores hati. Since kita bersahabat ku rasa tak salah utk menegur. " Bila ada sengketa dgn suami JGN la canang kat wall lg. Terang2 sebut sikap suami, malukan suami. Dia kan suami kita, ayah pd anak2 kita..maruah dia pon maruah kita kan? Boleh nak mengadu atau minta pandangan tp jgn BUAT STATUS MENGHINA si suami!"
Daku takdela nak ckp dah sempurna 100%, ada jg kdg bersengketa tp tak tergamak nak GELARkan suami mcm tu. Kalau suami terbaca mesti dia rasa malu kan? Dan jangan salahkan dia andai terjadi "PAYUNG EMAS" sbb kdg sikap kita sendiri yg sgt mendukacitakan.
Oraitssss...andai ada terkasar bahasa, terguris hati dalam berbalas komen selama ni..mintak ampun, mintak maaf yer !! Tiada niat selain niat untuk menasihati..tidak jugak la cakap dah cukup sempurna nak nasihat orang tapi kurangnya apa yang kita tau kita share sama² !

Tuesday, November 8, 2011

Syurga Di bawah Tapak Kaki Ibu.

Ye...entry kali ini terlintas bila aku baca status Alanna Qish kat facebook semalam. 
Quran tak sebut, Allah tak suruh... Tapi siapa pernah cium tapak kaki ibu? - Dr. Fadzilah kamsah.
Sebaik baca aje status itu terimbau kembali kenangan dulu. Tak silap masa tu aku masih belasan tahun. Masa tu lebih kurang pukul 3 @ 4 am. Tersedar dari tidur rasa sayu sangat. Ku jenguk mami masa tu sedang lena. Di pikiran cuma terbayang "Sunyinya hidup kalau mami dah tak ada nanti !"

Perlahan² aku hampiri kaki dia . Ku cium tapak kaki dia . Bukan semata² kerana kata "surga di bawah tapak kaki ibu" tapi kerana sayang aku pada dia. Aku pula jenis yang sukar untuk lafazkan direct pada mami . Rasa takut kehilangan dia sangat² menghantui masa tu.Aku juga ingat sangat..sebaik aje aku cium tapak kaki mami aku terus hadap cermin. Airmata mengalir sambil merenung muka sendiri. Entah apa yang buat aku sayu sgt malam tu pon aku tak tau. Aku rasa sampai mami tinggalkan aku untuk selama²nya dia tak tau yang aku penah lakukan itu padanya. Tak pernah aku bercerita..ku diamkan saja menjadi rahsia diri sendiri.

Sekarang ye..rindu sangat mendalam !!Hidup sunyi tanpa mami di sisi. Dulu setiap hari kalau datang lepak rumah dia dah terhidang ikan singgang dengan nasi panas faveret aku, bila tengah tengok tv dengan dia pasti dia tanya "ila nak teh tarik ?? mami buat kat kedai mamak jap!"..heheheh, ku gelak aje. Mami sangat kelakar..kata² dia memang buat aku kadang pecah perut ! Bebelan dia juga kadang agak kasar...sebab itu dulu kalau dia membebel aku suka melawan. Pitching dia sungguh menikam kalbu dan saat ini aku harus akui..aku rindukan suara itu !! Aku rindukan usapan dari tangan dia..tangan yang memujuk ketika rajuk melanda !! Kalaulah mami dengar pasti mami takkan biarkan aku pilu begini kan !!


Alfatihah mami.Moga mami tenang di sana :'(


Thursday, November 3, 2011

Salahkah Wanita Memilih ?? Tidakk!!

Uitsssss...hujan hampir setiap hari kan ?? Kalau dapat tidor beshh ni..bukak ekon no 16 pastu selubung dengan toto ! Huhh.memang lena !! Jangannn buat kat opis..kena buang ku tak tanggung @_@

Korang dengar tak topik HotFM pagi tadi ?? "salahkah wanita memilih?" ..hahahahha ! bagi aku sangatlah TIDAK salah !! Entahh caner nak explain lebih detail tapi maybe yang pernah melaluinya akan faham. Aku sendiri pernah gagal dalam sebuah perkahwinan. Dan terus terang aku kata..duit juga menjadi punca. Bayangkan susah payah kumpul duit tapi di habiskan begitu aje !!


Bukanlah mengajar untuk mengejar kemewahan semata² tapi CUKUP SEKADAR yang menjadi tanggungjawab dia boleh laksanakan . Mula perkahwinan kali kedua ini yang menjadi benda pertama aku perhatikan. Sikap ingin berubah, rajin kerja & tau tanggungjawab sangat aku titik beratkan dalam perhubungan. Ye laaa...penah melalui kegagalan so seboleh mungkin tak ingin lagi nak mengulanginya !!

Lagi sekali..tidak sama sekali mengajar jadi mata duitan tapi korang harus ingat ada mahligai yang di bina roboh di pertengahan jalan semata² sebab DUIT !! Padahal mahligai itu terbina dari rasa cinta yang sangat mendalam, dari kata "I love U so much..Everything I Do I Do It For U !" . Yea...duit bukan segala²nya tapi segala²nya adalah duit..BETUL kan ??



Hisaplah selagi boleh !!

Tau itu ↑ gambar apa ?? Hehehehhee... ku ada terbaca keluhan kawan² yang suami sangat susah nak berenti merokok !! Owhhh sebelum itu ini status FB yang aku update pasal menda ni :: 
Tips suami nak berenti rokok..carikkan awek gedik utk beliau yang tak suka bau asap !! lalalallalalalallaal @_@
Hahahaah..kalau berani sila gunakan tips ini ! Aku ?? Sumpah takmoh guna..wahahahah!! Tapi memang kenyataan apa lelaki masa bercinta la banyak menurut..kannnn! Ater belum dapat memang la patuh..cer dah jadi hak milik masa tu baru nampak kaler sebenar dia kan!

Kalau tak silap hasben aku merokok since beliau baru aje bergelar teruna..dalam umur 14 tahun kot ! Itu dia citer la kan . Mana dia amek duit pon aku tak tau tapi ku rasa waktu tu rokok murah lagi kottt ! Takat guna duit sekolah dia boleh la beli lagi.

Bila di takdirkan kami bercinta dia memang stop merokok nih !! Memang ikut sangat permintaan aku tu kannnn...cakap apa aje dia boleh buat @_@ Uwahahaha..muka memang siyes tak sentuh rokok itu tapi rupa²nya lepas kawen ku tengok dia start merokok semula. Bila ku marah ku cakap masa bercinta boleh aje tak merokok dia jawab "Ehhh..sayang mana tau balik dari datinggg jam² tu jugak baba lepas gian abeskan sekotak !!" hahahahah..jawapan yang sangat lurus. Even ku rasa nak ketuk ketampi dengar jawapan itu tapi terima aje lah seadanya !! Setiap hari ku rasa hampir RM10 hanya semata² utk rokok..gila membazir !!

So memang aku tak boleh nak kata apa sampailah satu saat..si bongsu kami koma ! Salah satu punca dia doktor cakap "kemungkinan asap rokok!". Huhuhuhu..memang sedih time tu kan. Rasa bersalah sgt kat si anak & bermula saat itulah dia berhenti merokok. Dah hampir 2 tahun rasanya.

So kat sini ku boleh simpulkan..menda macam ni kena ada kesedaran dalam diri derang sendiri. Nak paksa sangat pon tak guna. Dari buat gaduh baik diam kan ?? & aku kini sangat bersyukur kerana dia sanggup hentikan tabiat itu demi untuk anak² dia.

& korang pelan² pujuk ehhh ! Cakap slow² , manja² & romantik sikit insyaallah lelama terbukak la hati dia nak berenti rokok tu :=)


Wednesday, November 2, 2011

Andai aku pergi dulu !

Memula nak mintak sori ! Entah nape hati ini rasa sungguh tidak sedap ! Rasa macam bakal kehilangan segala²nya. Bakal berpisah "terus" dari mereka² yang sangat aku sayang ! Ini yang ku update di status tadi :
Apasal ehh hari ni rasa mcm "nak tinggalkan sume ??" rasa sedih..rasa ntahhh! rasa mengada nak makan pelempang jugak barangkali !! nanti kalau saya dah takde kat dunia ni jangan lupa doakan saya, jenguk² anak saya tapi suami saya takyah la yerr..dia dah besar, dia pandai jaga diri sendiri !!


Maybe entry ini akan menjadi pengubat rindu pada anak²..pada mereka yang menyayangi aku andai aku sudah tiada lagi di dunia ini ! "Ajal maut ketentuan Dia"..tidak lambat walau seminit tidak tunggu hingga kita selesai melakukan segala urusan kita ! Tidak juga akan tertunda kerana simpati pada air mata anak² !

Untuk anak² terutamanya aku titipkan kata² ini :

Yuyun : Mama sayangkan Yun sangat² . Maafkan mama kerana dari kecik Yun dah kena berdikari..dah kena jaga diri sendiri.Bukan sengaja sayang tapi  Yun kan tau..kita di tinggalkan tanpa nafkah sesen pon & kerana itu mama terpaksa lalukan semua itu. Tinggalkan Yun seawal pagi sebelum Yun bangun..pulang pula ketika Yun dah lena bersama bantal peluk !! Tak ada ucapan selamat malam, tiada ciuman sebelum tidor dari mama kan sayang ! Seawal umur 6 tahun Yun dah lakukan segalanya ! Andai mama tak ada nanti Yun jaga adik² yer. Mama sayangkan Yun..tak pernah sekali pon mama bezakan Yun dgn adik² lain even ayah Yun dengan derang tak sama. Mama halalkan setiap titik susu pada Yun..mama maafkan sume dosa yang Yun dah lakukan. Jangan risau..kemaafan memang sentiasa ada setiap kali Yun ada buat kesalahan. Moga Yun besar nanti jadi kebanggaan mama..kebanggaan family kita ye sayang. Moga juga Yun jadi anak yang berjaya dalam apa juga yang Yun lakukan ! Doa mama sentiasa mengiringi !!

Qistina : Lahir kamu melengkapkan cinta mama dan baba ! Kamu cinta hati pertama antara mama dengan baba ! hadirmu di tatang bagai minyak yang penuh ! Hingga saat ini biarpon kamu sudah besar tapi sayang pada kamu tetap tidak berbelah bagi. Kerana itu andai ada yang membuat kamu sakit di marahi, di pukul mama cepat terasa hati biarpon kesalahan berpunca dari kamu. Kamu juga sayang...kemaafan tetap ada ! Restu & doa mama sentiasa ada untuk kamu ! Terharu kadang bila ingatkan kini mama tak perlu untuk memukul kamu..rajuk saja sudah cukup menghentikan kenakalan kamu !! Terusik hati bila kamu datang pada mama sambil memeluk seraya berkata "mama jangan la majuk..adik kan sayang mama !" Belajar pandai²..kamu kan dah janji dengan mama nak jadi orang berjaya, nak jaga adik², nak jaga kak Yun jugak kan ??? Sayang kamu Qistina Batrisya !!

Zafry Imran : 6 tahun mama nantikan kehadiran abang !! Setiap kali lewat period mama mesti beli test kit tu !! Terlalu mengharap kehadiran seorang lagi anak & alhamdullillah 23 March 2008 abang hadir melengkapkan segala kebahagiaan hidup mama. Baba lagi hepi sebab hasrat nak ada anak lelaki dengan mama tertunai ! Abang..janji bila dah besar nanti abang jaga family kita yer ! Abang janji abang takkan lukakan hati mereka yang sayangkan abang yer ! Fobia barangkali mengenangkan kata "bijak pandai " yang konon meramalkan abang bkn² tapi mama percaya abang akan jadi kebanggaan mama, baba & semua kan !! Mama sayang abang sangat² ! Doa restu jugak untuk abang ! Kenakalan abang sekarang ni sebenarnya membuat mama bahagia ! Hahahaha..susahnya nak explain kat abang pink itu utk girl, make up itu untuk girl jugak ! Takpe..abang skrg baru 3 tahun..apa la yang abang paham kan :=) Sayang abang..sayang sangat² !

Sarah Irdina : adikkkkkkk...uwaaaa ! sebut nama adik mama pasti mengalir airmata !! Banyak kesakitan yang adik kena tempuh kan ! Untuk adik terus menikmati hidup di dunia kan ?? Mama tak boleh lupa adikk ayat pertama lahir dari mulut doktor sebaik dapat tahu adik ada dalam rahim mama .."Puan..gugurkan lah kandungan ini, merbahaya untuk diteruskan, risau samada Puan yang hilang nyawa atau anak itu nanti !" . Mengalir air mata. Mama tengok wajah baba..baba yang mengharap mama ikut kata doktor kerana risau terjadi yang bukan² pada mama ! Jangan salahkan baba adik..sapa pon mesti takut kan ! Tapi naluri ibu ini sangat kuat..kuat tapi redha apa aje akan jadi. Mama sanggup teruskan biarpon terpaksa gadai nyawa sendiri. Cukup 28 minggu adik ada dalam rahim mama...mama tumpah darah ! Segar lagi di ingatan..kelam kabut uwan panggil orang nak hantar mama ke hospital . Lepas tu 3 hari mama koma dalam ICU. Sedar aje tengok baba dah bengkak mata. Rupanya doktor cakap jgn letak harapan . Tapi alhamdullillah adik..mama terus bernyawa hingga ke hari ini even skrg dah takde rahim dah tak mungkin lagi melahirkan. Mama nak adik tau mama bangga dengan keputusan yg mama lakukan & kerana itu adik kini ada menyinari kebahagiaan kita sekeluarga !! Besar nanti jadik orang berjaya yer ! Mama nak adik tau..cinta & sayang mama pada adik, pada anak² lain tak ada tolok bandingnya ! Nyawa mama sanggup korbankan andai dapat membahagiakan kamu semua !

Jefry : Tak ada ada yang mampu di cakap...terima kasih tak terhingga kerana sanggup terima diri ini menjadi suri hati baba ! Terima kasih kerana baba menjaga sayang ! Terima kasih kerana mencurahkan kasih sayang tak berbelah bagi ! Terima kasih kerana buatkan sayang bangga di lahirkan sebagai seorang wanita ! Terima kasih juga kerana melengkapi segala kekurangan diri sayang ba ! Sayang nak baba tau..selain anak² baba anugerah dari DIA yang tak ternilai. Sayang cintakan baba..cinta sesungguh hati ini. Sayang nak baba juga tau...setiap detik, setiap hela nafas ini sayang sentiasa ingatkan baba ! Halalkan segala yang dah baba berikan pada sayang yer !! Ampunkan segala kesalahan yang sayang dah buat !!

Huhuhu..panjang entry kali ini kannn ! Moga ini boleh jadi kenangan terakhir untuk mereka yang tersayang. Doa aku moga aku terus di beri kesempatan untuk membahagiakan mereka..untuk melihat mereka semua membesar depan mata ..Amin !



selamat pagi !

Selamat Pagi Sayanggg! Dah breakfast ?? Aku awal² dah lepak kedai sorang² aje makan mee hoon dengan teh tarik ! Lapar sangat tapi sebelum tu sempat lah satu das update status kat FB kan !! Kata addict so memang takde ubat dah peel tu!

Dengan topik kat HotFM ?? "Perhubungan Singkat"! Heheheheh..aku pernah ada hubungan sebegitu..sangat singkat semata² kerana dia pandai mintak duit !! Hahahahaha...dia ingat dia terer nak mengikis aku tanpa dia sedar aku lagi terer bab kikis mengikis kasi licin nih !! Adeiiii..kalau baru bercinta dah pandai mintak duit memang serious otomatik cinta aku boleh pudar walaupon rupa hensem seiras Brad Pitt !

Pernah gak ada kawan yang boyfren nak isap rokok pon dia kena belikan. Bila aku tanya "napa beli?" dia jawab "kesian!"...kesian menda kalau tiap hari begitu. Kan lebih elok kesian kat diri sendiri..kan ! kan ! kan !

Senang cerita..aku memang sangat tak boleh nak teruskan hubungan dengan lelaki yang mintak duit ini sebab bagi aku "duit kamu kadang duit aku tapi duit aku adalah duit aku!"...kuikuikuikui ! Sangat jaat kan daku nih!!

Okeyyylah ! mekaseyyy..sekian laporan betulis dari saya !


Tuesday, November 1, 2011

Mesti la marah !!!

Semalam masa mula² sampai Tesco ku dah cakap kat suami yang ku ada voucher nak guna. Dia diam aje so considered dia dengar la aku cakap apa kan !! Jalan² capai menda nak beli ku remindkan sekali lagi pastu aku pegi kat bahagian kanak²..itukan spot kegemaran . Tak lama ku dengar dia panggil "sayanggg..jom!"

Tapi takla ku terus pegi sebab tengah syok belek dress budak. Lama tu aku tengok dia senyap, dah tak nampak kelibat dia. Jalan depan sikit tengok dia baru je selesai bayar barang² yang dia dah amek tu. Mula aku membebel..aku cakap kat dia "kan tadi dah cakap nak guna voucher yang baba tak tunggu nape ??..blablablablablabaa " pastu dia tanya la voucer tu mana. Time ku tunjuk dia bantai gelak. Dia tanya semula "pasal voucher ni sayang nak marah baba?"

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Ehhh..Mesti la marah !!! RM2 tu bukan duit ke ???? kan ! kan ! kan !


Bila Dia Sakit !

Semalam aku ada bagitau dok Jam Tangan Brand Police Encik Suami sakit ??
Aduyaiiii ....terhempas tang mana aku tatau , nak pukul udah besor
So balik semalam kitaorang singgah Klinik Jam kat Tesco Selayang nih

ni depan kedai dia..gambar dia dalam banner sama dgn keadaan dia dalam kedai tu :=)
Ni perkakas dia nak membedah / memplastic surgerykan jam² customer beliau
Oraitssss..bersedia untuk di periksa...dalam hati dia mesti cakap "ayaaaaa..ini olang aaaa!manyakkk cuai!"

"Confirm ini jam sakit..lu kasik tinggal aaaa...amek "MC" esok datang semula"..**dialog rekaan aku!!
check lagi sekali..nak betul² tulis sakit apa kannnnn @_@ ! tu lalink dah bayor dah tu ! nasib baik RM50..kalau tidak !!

So...malam karang dah boleyy amekk, hopefully elok la kan
Sayang sangat kalau rosak kannn..baru 2 bulan aje pakai pon ^_^

Okeyyy ! Sekian Mekaseyyy ! Mood berblog sedang mari sikit² ! Doakan ku rajin update eh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket