Friday, December 23, 2011

Adik !!

Adik ,


Akak tulis ini khas untuk adik ! Kenangan kita bersama orang yang paling kita sayang ! Ni kata² kat bawah ni akak post kat wall akak tadi : 
Seyes ! Bgn pagi tadi perut rasa lapar sgt² ! Smbil drive pon brp kali duk usap perut..dah rupa mcm ada baby je kat dlm ! Plan smpai je tmpt parking tak moh lepak dlm keta mcm biasa nk g kedai mkn kejap ! Tp sebelum turun bkk hp dulu & ..... rasa lapar itu ilang tiba² ! Putus terus selera baca nota sedih dr adik kesygan !Adik post kat wall !Terbyg kesedihan dia !Si bongsu yg kerap menyakitkn hati dgn rajuk ! Setiap kali rajuk setiap kali itu juga dia kalah sbb ku tau dia takkn mampu hidup tanpa aku kakak dia dlm hidup ! & dulu saat mami pergi ...dia yg paling aku X boleh tgk ! Seolah hilang arah, seolah nyawa sendiri di tarik !!Adikk ..kita sama² rindukan mami kn ?? Ingt lagi X mami ckp "adik beradik bergaduh mcm mana pon jgn putus!"..Akak nk adik tau wlu X penah ckp tp adik jgk nyawa akak !!!Alfatihah utk mami !
 Oh yeee...semalam akak tak sedar bila masa adik post nota tu kat wall akak ! Nota tu buat akak betul² rindukan mami ! Adik ingat tak adik post apa ?? Ni ..ni yang adik post kat akak kan !
kak adik merayu dgn sepenuh hati 'henti kan'kak...jgn lemahkan adik bila akak dah INGATKAN adk yg adik 'kehilangan' insan yg terlalu bermakna dlm hidup adik hinggalah ke hari ini. 'Mampunya' adik sebelum ini adalah kerana 'nyawa' adik tu..mami!! Tabahnya arwah mami 'kekuatan' pd adik utk terus menempuh dugaan yg Diberi.
Uishhh..betul² hilang rasa lapar akak dik ! Kenyang sebab serta merta wajah mami jelas kat mata ! Ingat dulu mami selalu pening dengan kita ? Kejap² gaduh pastu karang baik ! Tu aje la kerja kita ! Tapi dulu akak selalu bengang kat adik sebab nampak mami lebih sayang kat adik kan ?? Tapi sebenarnya akak silap...mami sayang sume anak dia cuma adik kan jenis tunjuk sayang kat mami tu !

Mesti adik tak ralat sgt kan ! Adik dah byk kali dapat ungkapkan kata sayang kat mami. Selalu makan suap, selalu duk baring kat riba tapi akak tak buat pon ! Entah..susah nak tunjuk sampai mami cakap "laki sendiri bukan main sayang...mami ni buat tak tau aje!"..huhuhuhu, mami tak tau ! Akak sayang kat dia sangat² ! Memang la dulu kecik mami tak jaga akak..tapi tak bermakna akak tak sayangkan dia...kan ??

Adik...ingat tak dulu mami cakap "  banyak² anak mami, adik aje yang letak gambar mami dalam wallet !" sambil cebik kat akak  ! Pastu adik ingat akak jawab apa ?? Akak cakap " ehhhh..takat dalam wallet tu kecik mi ! Mami tgk nanti ila buat frame besar gambar mami, beli tempat warna merah tu..kalung bunga kat frame pastu taruk limau banyak ² !"....Mami cakap akak bengong adik ! Tapi masa tu dia ketawa terbahak² !

Pastu adik ingat..tiap kali Sabtu Ahad aje dia nak masak ikan singgang kat akak ! Lauk tu jugak dia buat pujuk akak kann ?? Hehehe..smpai sekarang akak tak makan lagi lauk tu dik ! Beli kat kedai pon terasa macam tawar..tak sama dengan air tangan mami ! 

Pastu dulu kalau time akak nak menyakat adik, nak sakitkan hati adik mesti mami cakap "ilaaa..adik perempuan ila yang ada tu sorang aje..kesian dia !"..hehehe..mami lupa kita kan 3 beradik perempuan 3 beradik lelaki tapi maybe maksud mami masa tu akak hanya rapat dengan adik kan ?mami takut kita berdua gaduh terus tak nak cakap kannnn ! Akak pulak jenis baran, dapat adik mengada memang la kerja nak bergaduh aje ! Ehh..adik penah kena ke penampar dengan akak ?? Kak Dira ye la akak kasi dahi dia berjahit kan ??? Haaa..ingat ! ingat ! Ada akak bagi sedas kan ?? Mami sedih masa tu ! Bila kita dah berbaik akak ingat lagi adik cakap "macam kena penampar siam pipi aku kakkk..biol kejap !"...hehehe, adik teringin nak rasa tak sekarang ???

Pastu adik...adik ingat tak lagi masa saat akhir mami nak pergi ?? Dia tunjuk kasih sayang lebih kat Zafry sampai adik merajuk ! Adik penah cakap "owhhh mami..anak akak bukan main sayang, Miyon takde pon manja!"..heheheh ! masa tu akak pon pelik ! Dalam hati bangga sebab memang nampak mami curahkan kasih sayang kat Zafry !


Paling akak tak boleh lupaa...sebulan sebelum dia pergi dia sibuk duk canang kat orang akak mengandung lagi ! Akak siap tanya mami " mami ni dah kenapa?? ". Ye laaa..masa tu akak mana mengandung..Zafry pon baru 7 bulan ! Rupa²nya masa dia pergi tu Sarah memang dah ada dalam perut tanpa akak sedar. 10 Jan 2009 tu Sarah baru lebih kurang 2 minggu dalam perut akak ! Masin mulut mami kannn...


Aduh dikkk..banyak benar kenangan dengan mami ni.....Biar sampai sini dulu akak tulis ehhh ! Akak tau adik baca dengan linangan air mata ! Akak pon dah tak boleh nak teruskan.....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket