Tuesday, September 18, 2012

Sejarah Iswara WLW !

Aku pakai Iswara nih dah 8 tahun . Tak silap 8 tahun..eh betol la dah 8 tahun sebab hari tu aku ada call bank tanya balance bayor insuran ..dia jawab ada lebih kurang RM5,000 lagi dan bulan July 2013 hutang aku ngn depa selesai !! Hahahaa..dulu aku kategori sangat susah. So kalau ada loan lajak 15 tahun untuk keta ni pon aku akan buat ! Hahaha..tak kisah la kan asal tak tertunggak bayaran dia , so berapa tahun pon aku buat loan bukan masalah untuk org lain...ngehngehngeh !

Hari tu hasben aku ada try buat loan nak tukar la konon ketea iswara nih. Ehhh..korang tau tak keta ni jugak di kenali sebagai keta kebal, aku tak tau apasal derang panggil macam tu tapi kalau ikut citer kitaorg, keta ni penah langgar orang mati kat Balakong dulu..ada p cross ngn mabuk² kat highway tu. Betul² bawah jejantas ..dah ajal dia ngn keta aku ni kann. So betol la kebal kann ? :p

Okey..balik semula pasal keta tu ! Kitaorang dah submit semua menda yang bank nak. Dah cantik dah dengan payslip dia yang riban² tu tiba² dapat call dari salesman "Hasben penah buat personal loan ke ? Sangkut kat situ laaaa !"..hurm ! aku pelik sebab setau aku la memang takde ! Lagik² prinsip hidup aku yang tak berapa suka nak kasik dia buat loan nih ! Penah cakap "nak buat loan boleh tapi yang tak payah bayar balik ..ada ?"..huhuhu, selagi mampu bertahan memang tak akan buat !

Check punya check punya check rupanya loan tahun 1994 ! Masa tu memang aku tak kenal dia lagik ! Loan menda korang tau ? Loan amek barang elektrik..amek radio tak silap ! Tak tau caner ada link ngn bank pulak ! Dari utang RM3,000 jadi RM17,000 !!! Gila kannnn..aku bebel bebel bebel kat dia non stop macam pop corn yang masak keluar dari periuk ! Tak memasal ! Bila tanya dia jawab "Tak ingat laaa..entah sape guna nama baba !"..itulah ! Asik tak ingat..mengorat awek ingat pulak !!!

So..kitaorang terpaksa batalkan niat nak tukar kereta tu ! Tunggulah kalau ada rezeki nanti . Aku call bank cakap nak settle utang tu. Dia suh datang diskas..maybe boleh turunkan below than RM10,000. Nak buat caner kan..utang still utang la, nak lari pon dah tak boleh..ye dop ! Kena la ikhtiar cari jalan selesaikan sikit² ! So skrg tunggu hasben pulak ada free time nak gi sana diskas ..hopefully semua settle nanti kannn..doakan eh !

Ok..selesai citer sejarah Iswara aku tu ! Ni aku nak sambung citer pasal dia hari nih ! Pagi tadi lepas hantar hasben aku kat Duke , aku sambung drive keta tu. Hasben nak pegi beronok-ronok 5 hari ke Jakarta ngan kawan² dia. Masuk ni dah 2 kali travel mcm tu..sesuka aje kan ! Dah bagi last warning..lepas ni setahun sekali cukup ! Mengada !

So masa drive tu dah start dengar bunyi "nyok nyek nyok nyekk" setiap kali kereta langgar lubang atau jalan tak rata ! Bunyi skru yang dah longgar di mana² ! Pintu belakang lock pon dah tak berfungsi ..kena manual ! Pintu penumpang kiri pon sama..kena hempas ala nak pecah baru rapat ! Bonet depan tu kalau nak bukak dia kena tenaga lelaki, kalau aku yang tarik nak bukak insyaallah buasir boleh keluar ! Bonet belakang pulak kalau dah bukak kena tahan ngn tangan tak boleh harap besi tu jadi penghadang sebab risiko dia jatuh hempap pale sangat cerah ! Huhuhuhu..uzurkan ?? Tapi tu laaa..seuzur² dia, dia tetap setia bawak aku pegi mana je aku nak pegi ! Alhamdullilah tak buat peel tengah jalan. Aku rasa pon pakai keta ni maybe smpai anak² aku besar kot. Nak buat caner..memang tadak rezeki dah nak menukar..terima aje dgn redha hati kannn !!

Aku takde gambar keta tapi aku ada gambar ketika ada menda yang jadik kat dia. Bukan gambar penuh tapi marilah layan :

Ini gambar dari depan ! Gambar menunjukkan dia menjadi mangsa vandalisme ! Di lekat dengan sticker oleh tangan anak buah..sampai la ni tak ilang ! Asparagos budak² tu kannnn !
Ini masa kena langgar ngan budak muda masa jalan tgh jem ! Mabuk kopi barangkali tu pasal tak semena main langgar tu ! Tapi masa nih aku ingat lagi..aku suh hasben sabar ! Nak mintak ganti pon rasa kesian. Sampai la ni jugak dia masih berkeadaan begitu ! Takpeee..budak tu pon tak sengaja kannn ! Moga murah rezeki kami bila boleh bertolak ansur begitu !!
Ini gambor minggu lepas kot ! Aku baru tukar sport rim ! Hahaha..pegi nak tukar tayar pancit tapi lain plak halanya ! Hasben tak bayar lagi kat aku RM500. Kena tuntut. Yg halal kena halal..yg consider utang kena kira utang..ye dop ! Hahahahah !
Oklahhhh...itu aje cerita tentang kereta kesayangan daku nih ! Jumpa tengah jalan jangan lupa hon yer ! Hon sekali aje..kalau hon berkali² takut aku angkat jari tengah pulak :p Aku ni bukan betul jugak kadang²nye pownnn !!

Okbye !






3 comments:

aizamia3

kihkihkih.. entry ni simple tapi bawak maksud yang dalam.. ;)

psstt: ai pun baru bercadang2 nak tambah kereta tapi nak kena check dulu baki gaji tinggal berapa sen..

kakchik@ella

kereta kesayangan kena sntiasa dibelai dgn kasih syg. jgn marah2 dia tau. tang bunyi2 tu .. wat tak tau je. hehehe.

FARAH deeb

No kete tak published caner nak hon? Kang terhon paramjaddu dia ingat nak ajak racing pulak tak ke naya muahaha... kite pun pakai Kenari comel tiu dah sampai abes bayar tau la ni. Sangat berjasa! Tunggu tuannyer tukau ngan Alza sporty ke Highway Star ke idok le pulak nampak tanda2 ke arah itew.. huhuuu...
My latest Entry :)
Nak renovate rumah? Camno?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket