Thursday, June 14, 2012

Selagi ada nafas ..sampai bila pon aku akan bercerita !!!

Hotchat HotFM "Darah". Yeeee ..tiba² teringat ! 24 July 2009 pukul 8 am suami dah keluar bekerja, sedang tidor tiba² rasa punggung panas & basah ! Bila tgk terus terjerit "Makkk...darahhh !" ! Kebetulan mak mertua ada kat ujung kaki tgh tgk TV ! Dia bingkas bangun terkejut ! Yg aku dah berdegup jantung ! Terngiang² kata doktor " Awk boleh gugur anytime kalau teruskan kandungan ni ! Kami kalau boleh nak selamatkan ibu, nyawa awak jugak bahaya !"

Masa tu kat pikiran tak ingat dah pasal nyawa sendiri tapi duk bayangkan nasib anak dlm kandungan ! Darah melimpah keluar..pekat memenuhi tilam !! Mak masa tu kelam kabut cari org hantarkan kat hospital ! Syukur segalanya di permudahkan !

Di tolak masuk OT tanpa tggu hasben ! Nurse berulangkali suruh mengucap ! 3 hari dlm ICU ..sedar² ku lihat mata lelaki itu bengkak ! Kesan menangis ! Dia cakap " Baba tak tau mcm mana nak teruskan hidup bila doktor cakap harapan syg cuma 50-50 " Tanya mana baby, dia cakap dlm NICU ! Lepas seminggu kot baru boleh tgk baby, itu pon merayu nurse lepaskan aku keluar ! Dan bila kali pertama lihat dia..terkedu !! Dia hanya sebesar lengan !! Alhamdullillah ..bulan depan dah masuk 3 tahun umur dia ! Bangga kerana dia melengkapi hidup kami sekeluarga !!

Ini status pagi tadi ! Ku update tentang dia ! Bawah ni status kemudiannya ! Baru sebentar tadi update !

Cerita lama ? Itu untuk kamu !! Tapi selagi nafas ini ada selagi itu cerita tentang Qaisarah Irdina Jefry tetap segar di ingatan ! Sampai mati aku tetap akan bercerita tentang dia, tentang betapa bangganya melahirkan dia biar pon nyawa yg menjadi taruhan .. fullstop !!

Mesti boleh agak kan nape keluar status macam tu ! Huhuhuhuhu ...selagi ada nyawa, selagi masih bernafas cerita itu tetap bermain di bibir ! Jangan komen kalau tidak punya naluri keibuan yang tinggi ! Jangan komen kalau tak pernah merasa apa yang orang lain rasa ! Even aku di uji macam tu pon aku bangga sebab bukan semua di beri peluang untuk merasa dugaan sebegitu !!

Sedih ofkos sedih sebab aku dah tak boleh lagi melahirkan tapi rasanya keputusan untuk teruskan dengan kandungan itu SANGAT SANGAT SANGAT TEPAT !! Sekarang dia ada melengkapi hidup kami sekeluarga ! Dia membuat lelah ini hilang..dia jugak kadang menambah lelah yang ada ..hehehehehhe !

Ibu kannn ..biarlah berapa tahun pon melahirkan..dah tentu akan ingat saat itu sampai bila² !

Yun...17 tahun dulu aku lahirkan ! Hari Isnin malam pukul 8 lebih aku dah start sakit ! Bersalin kat Klinik swasta kat Gombak sana ! Aku ingat lagi sampai terbogel aku tanggalkan baju . Ye la..baju dia kan cuma tali kat belakang..baju putih tu ! Ingat lagi papa yang teman aku dalam bilik bersalin tu ! Suami ?? Kami dah punya krisis masa tu ! Aku pon dah takde perasaan cinta kat dia so memang tak kisah lah dia nak tidor mati ke kat umah masa tu, nak mati pon dah tak kisah kot ! So papa amek alih ! Papa pujuk dgn sabar ! Aku ingat lagi..aku merengek mengalahkan anak kecik ! Tengah merengek tu tertengok gunting pisau alat² nak membedah terus aku diam ! Diam kejap aje ..pastu sambung balik ! Even aku bukan bongsu tapi mengada memang berada di tahap yang tak boleh blah ! Pagi Selasa aku selamat lahirkan Yun ..berat 2.8kg, normal !

Qistina ..hadir dia selang 7 tahun ! Ini anak pertama hasil cinta perkahwinan kali ke dua ! Perkahwinan dengan lelaki yang sangat² aku sayangi ! Sangat² aku cinta (baba..sungguh ! sayang cintakan baba !cinta sangat² ba !). Hari Ahad air ketuban pecah ! Aku dah start sakit yang sangat² azab ! Mami dah tak keruan memujuk ! Berkali merayu kat doktor mohon di bedah aje tapi hospital gomen kann...tak di izinkan ! Aku rentap semua wayar kat badan ! Berjalan mundar mandir dalam bilik tu ! Masuk toilet bukak air besar² pancutkan ke pinggang ! Nurse datang marah tapi dia pulak dapat maki aku ! Doktor pon sama ...dah tak ingat org dah masa tu ! Tunggu jugak kalau ada nurse yg sound  "Main tak sakit!!" tapi takde pon ! Sape sound macam tu memang mendapat la kannnnn ! Suami ?? Dgn sabar dia mengikut rentak aku ! Memujuk ! Mengurut sampaikan lengan dia hijau kena pulas setiap kali aku menahan sakit !! Bayangkan ..Ahad sakit dan akhirnya 3.30am hari Selasa 24 July 2002 tiba² dia menyongsang ! Barulah aku di operate ! Merasa sakit normal ngan sakit operate ! 3.4kg ...Fuhhh ..fobia !!

Zafry ..lepas 6 tahun Qistina di lahirkan ! Fobia dah ilang ! Ingat lagi sebelum dia betul² ada dalam kandungan, lambat period sehari dah beli test kit ! Dia ni memang ku tunggu² ! Suami pon berharap sangat dapat anak lelaki !! Yg ini aku bersalin kat swasta semula ! Kat Damai ...22 March 2008 hari Sabtu ! Tapi sebab fobia dgn Qistina tu sebenarnya masih ada sisa, aku mintak kat doktor untuk operate awal² ! So hari Sabtu pukul 10am doktor suh masuk wad..pukul 2pm di operate ! Keluar aje bukan main semangat ! 3.8kg ..bulat ! rambut tegak hitam melekat kulit dia ! Sekarang dah masuk 4 tahun ..putih hensem lagikkk..heheheheh !

Sarah plak ..Zafry baru 7 8 bulan dalam kandungan ! Doktor tak kasi continue sbb luka bersalinkan Zafry belum pulih sepenuhnya ! Aku di terangkan macam² risiko ..tapi berkeras untuk teruskan jugak ! Yakinkan dalam hati keputusan aku tak salah ! Baca balik kat atas ! Itu cara kelahiran dia ! Uri bawah type 4 ! Tak cukup minggu ..baru 28 minggu masa tu ! Lahir berat 1.5kg ! Lepas 2 bulan dia koma ! Doktor kata dah tak ada harapan ! Kalau sembuh pon mungkin cacat sebab oksigen tak sampai otak ! Tapi ..Allah kan ada ! Dah 3 tahun umur dia skrg ! Sihat ..sangat comel sangat bijak sangat geram dengan dia !

Kannnnn ! Ku ingat setiap kali melahirkan mereka ! Cukup itu 4 orang ! Sekarang dah takde rahim ..dah tak akan boleh lagi melahirkan ! Takpe ...mereka sudah cukup sempurnakan hidup aku ! Sekarang masa membesarkan mereka bersama lelaki itu ♥♥♥



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket