Friday, March 16, 2012

SATU TUGAS SATU HARGA

Apa ? RM700 utk maid ? Hanya utk masak dan kalau nak kemas kena bayar lain ?? Usah ribut² dong ..nggak perlu pembantu rumah ! Anak² di hantarkan saja ke taska, rumah bila pulang dari kerja sendiri saja kemas..ajak suami dgn anak² sama menolong..nah beres satu masalah !**Mau 1000 daya tak mau juga ada 1000 alasan**
Agagagaga ! 11 tahun dah ku kawen..mana penah pakai maid ! Buh status kat bawah mcm pakai maid tu kan !! Walaupon harga ku byr kat org jaga anak dh lepas dr byr pada maid tapi TAK KAN sesekali ku menggunakannya ! Setakat jadi kes hilang barang² rumah rasa takde hal lagi..tapi kalau hilang suami ngn anak² camne ?? Byk sgtt dah jadi kann ..so saya memilih SAY NO to maid tak kira tempatan mahupon maid dari Indon !

Dan selama 11 tahun apa yg saya praktikkan -->suami, anak² semua harus sama² menolong ! Si suami tu atas sukarela dia la kannn sbb dia mmg jenis rajin ! Yg anak² tu dari umur 6 tahun dah ajar kemas umah, basuh baju sekolah sendiri & iron sendiri ! Ku tak sesal buat begitu walau ada tanda sterika terkena kat tgn sbb bila dah besar ni diaorg sgt berdikari..even skrg baju keje daku derang yg amek gosokkan ! Alhamdullillah !**lentur buluh biar dari rebung**
Ini dua status aku kat wall facebook pagi tadi ! Satu tugas satu harga untuk maid ! Satu harga bernilai RM700 !! WTH ! Mengarut ! Seyes mengarut ! Tapi dont wori..menda ni tak akan berhasil kalau kita tak bagi kerjasama ! Semua pon kat tangan kita kannn ??

Jom berbalik dengan cara mak² kita jaga kita dulu ! Tapi dulu tak byk jenayah kan ?? Ehhh..kaitan ?? Malas nak ulas..sila paham sendiri ! Senang cerita la kannnn...baca balik status kat atas tu ! Aku memang tak pernah guna maid ! Time nak keje hantar anak² kat umah pengasuh..balik kerja amek ! Umah kitaorang satu family buat ! Senang kannn...sama² susah, sama² senang !

Dulu masa kecik begitulah arwah mami ajar ! Dia keje kilang..ada shift ! Keje kitaorg kat umah..balik sekolah kena kemas umah kena masak ! Dulu mami tinggalkan RM3 untuk beli ikan ! Tak kisah la masak apa as long perut terisi ! Masa tu tahun 80an RM3 boleh la kenyang lagi kannn ! Sekarang..setiap hari kena tggal RM15 kat derang untuk satu lauk !

Dulu ingat lagi..time nak sapu karpet, mami ajar taburkan bedak terlebih dahulu ! Umah takde vacumn cleaner bagai ! Guna manual..penyapu lidi ! So bila kesan bedak dah tak ada means boleh stop menyapu ! Dah bersih ! Semua sebenarnya terletak kat tangan kita nak mengajar anak² ! Aku bukan tak penah kena hentam sbb suh anak buat kerja dari kecikk ! Tapi..bukak mata pekakkan telinga ! Kita tau untuk kebaikan anak itu sendiri..insyaallah akan okey !

Kalau satu tugas satu harga bernilai RM700 itu berhasil maksudnya anak² skrg tak payah nak belajar berat² sgt dop  ?? Jadi maid aje dah masyukkkkk..... !! Mengarut !

Jom..say no to SATU TUGAS SATU HARGA RM700 !

OKbai !



2 comments:

Ibu Darwisy

kalo pihak malaysia x membuat tempahan maid dorang yg kate baguss tu dorg xkan masukkan pekerja ke sini..
tepuk dada tanya selera.. hehehehe

Diana @ bilakukatacinta

hm...sy tak pernah ada experience guna maid. tak tahulah lepas ni kalau dah bzzz sgt n dah ada anak ramai. Tp tengok kakak ipar guna maid utk bantu sikit2 keje rumah (jaga anak2 3 org + kemas2 rumah je..) y lain dia buat sendiri..weekend maid dpt cuti. Keje mcm office hour. Isnin-jumaat, Pagi sampai petang je.. Maid duk rumah lain. Macam tu Ok sikit kot? Jd takdelah maid bnyak masa ngan suami n anak2 sgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket