Friday, March 4, 2011

Maafkan mama :,-(



Huhuhu..sungguh aku tidak sengaja. niat di hati cuma untuk mengajar. tak sangka waktu nak libas betis dia terkena pipi pulak. kebetulan masa pukul tu dia sedang duduk..nak tahan betis dari kena dia terhulur pula pipi. selama ni dia yang paling manja. segala kemahuannya pasti aku turuti. tapi lately ni perangai semakin menjadi2. dulu di hilangkan handphone yang aku belikan untuk dia sendiri..waktu tu aku cuma membebel je. minggu lepas di hilangkan pulak broadband..tak pasal2 kena bayar RM400 sebab broadband tu under contract,itu pon aku bagi amaran je kat dia. and tadi kesabaran aku betul2 hilang bila dia hilangkan pula handphone si kakak yang aku hadiahkan sempena dapat keputusan PMR last year. dengan RM450 tu bermacam2 yang aku boleh buat.terasa langsung tidak di hargai bila dia sewenang2nya menghilangkan barang yang aku hadiahkan. sedih sebab aku beriya2 nak membeli untuk mereka walaupon ketika itu tidak punya budget yang banyak.

Bukan nak kata aku sanggup merotan anak2 semata2 kerana barang2..tapi aku rasa sesekali dia perlu di ajar. semoga lepas ni dia akan lebih beringat. aku sanggup belikan untuk anak2 sebab memikirkan tak nak bagi diaorg rasa kesusahan yang aku alami sewaktu kecil dulu. memang kecik hati sgt2 bila jadi macam ni.sudahlah di bebeli oleh lalink sebab kerap sangat belikan barang untuk mereka..lepas tu begini pulak jadinya.

Ni dia baru tidor. tetiba air mata menitis lihat kesan di pipi dia. sungguh aku tak de niat untuk sakitkan dia sebegitu. sayu bila tengok wajah dia. mula la timbul perasaan bersalah. mula la memikirkan aku ibu yang tak berguna sanggup menyakitkan anak. tapi tadi memang tak mampu nak tahan kemarahan. memang sakit hati sangat2 lagi2 tengok si kakak menangis bila handphone kesayangannya di hilangkan :-(

Hurmm, lena dia tidor. masih ada sisa sendu dalam lenanya.maafkan mama  ye sayang..sungguh mama tak sengaja. mama janji lepas ni mama tak pukul adik macam tu lagi yer. mama sayang adik..sayang sangat². puas ku peluk, ku cium dia..aku tau dia mungkin sedar ketika aku ada di sisinya tapi mungkin dia kecik hati, mungkin dia merajuk sebab aku nampak air mata menitis di saat aku sedang mengusap dirinya. 


Published with Blogger-droid v1.6.7

23 comments:

Oshin jamel

sdey sy bce.....huuhuhuhh!!!! kite sebagai mama mesti nk yg terbaik tuk ank kan akk.....tp bile wat perangai mmg hangin jwbnye..tp pas tue mseti nyesal kan...hmmmmmm....... :'(

Shiela Firdaus

tu la Oshin..kalau oshin nak tau akak memang selalu belikan barang² untuk diaorg..kalau yang harga ratus² mungkin lepas sebulan dua diaorg mintak mesti akak belikan..kerap kena marah ngan baba diaorg sebab terlalu manjakan anak². bukan apa..tak nak anak rasa kesedihan masa kecik dulu. dulu nak apa² mana dapat..mami susah. .:-(

alongizhamhadi

hmmm..bg along jgn la ikotkan sgt khendak si kecil..ajar dia supaya mnghargai kesusahan..jgn dibanjiri dengan kemewahan, kerana lewat nnt akan mmakan diri..

P/S: KESUSAHAN MEGAJAR SESEORANG MEGENALI ERTI KEHIDUPAN..KEMEWAHAN MEGAJAR SESEORANG MENJADI LALAI & ALFA..

Ein

Wp anak2 masih kecil kdg2 kita kena juga ajar mrk menghargai apa yg mrk ada.

Shiela Firdaus

terima kasih along atas nasihat tu..insyaallah lepas nie kita tak manjakan derang dgn barangan lagi. thanks yer~!

Shiela Firdaus

terima kasih Ein ♥♥

Ibu Arif Atan

Adehh kak, buat saya sedeh.. malam tadi sy baru je marah arif, sy tolak dia bila dia nak sy pujuk, tujuan sy sbnrnya nak buat2 tak nak kawan ngan dia... sudahnya dia tertdo dalam ngomel & tangis... sedeyyy uwaaaaaaaaaaaaaa

Shiela Firdaus

sedeh Darna.....bila marah menguasai diri, terlupa erti kesabaran! lepas tu baru nak sesal!

mr curly

sedihhh ni..tp den yakin pn shiela adelah sorg ibu yg baik..kite sedar kesilapan, tp tu sume hanye sbg pengajaran..

risa

akak..takpe kalau kite pukul untuk mengajar..nanti2 kite terangkan balik kenapa dia dipukul..jgn terus pujuk lepas pukul nanti derang sudah nak hormat kite...jgn rasa bersalah kak..ini memang patut..

Shiela Firdaus

time kasih mr curly..huhuhuhu, sian dia. pegi sekolah ngan pipi macam tu!

Shiela Firdaus

time kasih risa..mmg kita tak pujuk terus pon. dah tengah malam baru kita g usap² dia.

Ibu Arif Atan

Sobs..sobsss

nOura~~~

kesian ank tu tp kalau niat kita memukul ats sb mengajar x menjadi ksalahn cuma jgn keterlaluan...sbgai ibu,dlm marah dn sakit ati rasa syg dn kasih thadap ank pasti ada...naluri itu x akan hilang...

Shiela Firdaus

Darna :'(

Shiela Firdaus

Noura..sy mmg xsengaja. Ingt nk pukul betis je tu!

belogkiter

awak kan...memang panas baran tau

amraz_78

apa yang along bagi tau tu betul... biar anak dibanjiri dengan kasih sayang..... jgn sekali banjiri anak dengan harta benda... sentiasa pastikan anak menabung... bila anak meminta sesuatu bagi tau duit yang lebih untuk simpanan untuk mereka melanjutkan pelajaran suatu hari nanti... kecuali lah kalau di akhir ujian semesta anak mendapat keputusan yang baik boleh le beli kan sebagai motivasi bagi menaikan semangat dia org untuk terus berjaya dalam pelajaran.

Shiela Firdaus

belogkiter...huhuhuhu,
amraz..thanks utk nasihat itu!!

AkmaFaizal

anak saya sampai la ni tak dpt hadiah yg dia minta pasal dia dpt result bagus masa tadika. bukan mahal mana pun..jam loceng je yg dia minta. past tu..nak bag pun tak dpt..so sy soh dia menabung utk dpt bag yg dihajati. ari2 soh dia simpan duit..harap dia hargailah barang2 yg susah sgt dia dpt tu nnt.

saje training sbb saye dolu2 pun tak dpt ape yg saye nak..semua kna beli sendiri.

sayangkan anak tangan2kan... supaya sok2 dia tak wat hal lagi. harap diorg tak simpan dendam...at the same time, kite bagitaulah nape dia kena rotan.bukan suka suki nak rotan dia kan..sebab sayangkan dia juga. tak gitu???

AkmaFaizal

sekali tgk dh ala-ala pirate d carabien la plak..hehe jangan marah ek

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

siannya dia..gitulah kan bila anak buat salah kita kdg² pukul utk ajar mereka tp pastu kita menyesal sgt..sy rs drpd pukul better ajar dia dgn jgn membeli apa² lg barang utk dia..kalau dia nak dia kena menabung sendiri..sy rs itu mungkin lebih berkesan..fizikal dia pon x sakit..

Shiela Firdaus

tenkiu akmaFaizal...huhuhu!

Rina...kadang kena jugak bg sikit kat derang nih kan!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Photobucket